Annons:

Sök

Annons:

Nu öppnar Ogebrink egen mottagning – ”Finns behov”

Vimmerbybon Linda Ogebrink öppnar egen samtalsmottagning på Storgatan i Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Nu öppnar Ogebrink egen mottagning – ”Finns behov”

Ambitionen är att bli legitimerad psykoterapeut. Ett steg på vägen för Linda Ogebrink är att starta egen samtalsmottagning i Vimmerby.
– Det känns jättekul och jag är jätteförväntansfull, säger hon.

Annons:

Vimmerbybon Linda Ogebrink är utbildad socionom i grunden. Till det har hon adderat en grundläggande psykoterapiutbildning med inriktning mot KBT, interpersonell och relationell terapi.

Målet är ett bli legitimerad psykoterapeut. För att nå dit behövs två års praktik och en specialistutbildning på tre år. För tillfället är Ogebrink mitt i sin praktik och nu öppnar hon en egen samtalsmottagning i Vimmerby.

– Personer som jag träffar säger att det är lång väntetid via hälsocentralen och jag tänker att behovet finns. Det finns inte jättemånga samtalsterapeuter i Vimmerby och jag är sugen på att jobba lite på egen hand. Jag vill hjälpa människor att må bättre och tror att det verkligen är verksamt att sätta ord på vad man känner och tänker och hur man mår, berättar hon. 

"Är lite nervös" 

Sedan Ogebrink tog examen 2009 har hon jobbat som enhetschef inom omsorgen för att sedan ta steget till Stenbäcken och nu Strandhagen.

– Jag ville jobba mer med behandlingsarbete och tycker att det passar mig. På Strandhagen jobbar jag med psykisk ohälsa och missbruk och det tänker jag fortsätta med, sedan får vi se vilken omfattning det blir med min egna mottagning.

Tanken på att starta eget har funnits en tid och när möjligheten uppstod i Alterna Hälsoteams lokaler slog Ogebrink till.

– Jag har tänkt på det i något år kanske, men är lite nervös. Jag tänker att jag kan jättemycket, men det är lite svårt att ta steget. Nu har jag hittat en lokal som jag är trygg med och vi får se hur mycket det blir.

 "Steget hit lite lättare"

Även om det luckrats upp något under senare år är psykisk ohälsa fortfarande stigmatiserat, menar Ogebrink.

– Bryter man benet pratar man om det, men att må dåligt och ha ångest pratar man inte om. Fördelen med att vara i Alternas lokaler är att det inte är ett stort väntrum och inte många andra personer. Jag tänker att steget hit är lite lättare. Det är så många som har behov av samtal och psykisk ohälsa ska inte vara något att skämmas över. I dag är det lättare att prata om psykisk ohälsa när det är passerat, men fortfarande svårt när man är mitt i det.

Varför har många svårt att prata om psykisk ohälsa?

– Det känns som något som ligger kvar från förr, man pratar om att man är nervklen och så. Psykisk ohälsa har inte så positiv klang. Man pratar om det som att hela människan är sjuk, men jag ser det som att det bara är en del av människan som är sjuk. Har man ångest är inte det hela livet, utan det är en del, även om det såklart har stor inverkan på hur man mår. 

 Vill kombinera med trädgården

Verksamheten drar igång med en gång och första bokningen är redan klar.

– Det känns jättekul och jag är jätteförväntansfull. Jag känner energi och lite nytändning.

Är det några särskilda psykiska besvär som du riktar in dig på?

– Jag tänker människor i allmänhet. Just nu är det utbrett med utmattningssyndrom, det är vanligt med ångest och depression och missbruk. Det kan också handla om kriser som skilsmässa eller varsel på jobbet som man behöver bearbeta. Jag kommer även jobba med mindfulness, jag tror på avslappning och medveten närvaro.

Vid sidan om jobben bygger Ogebrink upp en stor trädgård strax utanför Vimmerby, vilket DV berättat om tidigare. Förhoppningen är att kunna väva ihop verksamheterna framöver.

– Jag tror verkligen på trädgårdsterapi, men tänker att jag behöver bygga upp trädgården lite mer först. Vi ska sätta upp ett tunnelväxthus i helgen och man behöver ha någonstans att vara för att det ska fungera. När jag är igång här kanske jag träffar en del patienter som är intresserade av att testa.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: