Annons:

Sök

Annons:

Riksdagsledamoten på företagsbesök i Vimmerby

På måndagen var riksdagsledamoten Anders Åkesson (längst bort) och kommunalråden Jacob Käll (närmast kameran) och besökte företagaren Marcus Alsér på it-företaget Mindbite. Foto: Micael Rundberg

Riksdagsledamoten på företagsbesök i Vimmerby

På måndagen besökte riksdagsman Anders Åkesson (C) Vimmerby. På schemat stod bland annat en träff med företagaren Marcus Alsér tillsammans med nye kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Vilka förväntningar har företagare på politiken, och vad kan politik och näringsliv gemensamt göra för en positiv utveckling?

Det var temat när riksdagsledamoten Anders Åkesson och kommunalrådet i Vimmerby Jacob Käll besökte it-företaget Mindbite och dess vd Marcus Alsér, tillika ordförande för Företagarna i Vimmerby, på måndagen.

– Även om vi kan göra mycket kommunalt, kan det ibland krävas åtgärder från nationellt håll. Därför är det bra att vi får hit politiker på riksnivå, säger Jacob Käll.

"Viktigt att få inspel"

Anders Åkesson berättar att han varje vecka försöker vara ute i länets kommuner minst en dag i veckan.

– Det ger mycket att träffa de lokala politikerna och uppleva vardagen i de olika kommunerna. Det är viktigt att få inspel och fånga upp företags behov och utmaningar. Nu hade Marcus, som ju driver ett spännande företag, möjlighet.

– Som kommunpolitiker tar man till sig en hel efter en sådan här träff. Marcus gav mycket input, menar Jacob Käll.

Personal i fokus 

Redan år 2000 träffade Anders Åkesson Marcus Alsér för första gången. Marcus hade då precis startat Mindbite, som nu under våren firar 20 år.

I samtalet med Åkesson lyfte Alsér flera frågor där han ser att politiken har en viktig roll, och mycket bottnar i möjligheten till att hitta och kunna behålla personal.

– Det är en utmaning för oss i vår bransch, där de som jobbar i regel är ganska unga, att behålla dem i stan, säger Marcus Alsér.

Går det att locka tillbaka dem senare i livet?

– Det gör det säkert, men vi har inte haft den turen än.

"Kommunen ska vara smörjmedlet" 

I samtalet är både Käll och Åkesson intresserade av vad Marcus Alsér anser att politiken kan göra för att hjälpa näringslivet.

– Kommuner generellt vill ju gärna att destinationen ska marknadsföras. Vi ska visa det breda utbudet av butiker, Astrid Lindgrens Värld, fina badsjöar – och visst – allt det har vi ju. Men det jag ser som skulle kunna locka tillbaka en småbarnsfamilj är Sveriges bästa förskola, Sveriges bästa skola, ordning och reda i kommunens finanser. Kommunen ska inte vara turistbyrån, utan smörjmedlet. Man behöver inte satsa på rankning och sådant, utan fullt fokus från kommunen på vård, skola, omsorg och fritid är det som hjälper oss mest.

– Vi ska ha en plattform avseende infrastruktur. Det känns som att man sakta men säkert sitället monterar ned det – nu tar det en kvart längre med tåg till Linköping, hastigheten sänks på riksväg 34, ingen upprustning av Kustpilen. Avstånden växer och vi känns som södra Sveriges Norrland, menar Marcus Alsér.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: