Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
VIMMERBYBO ÅTALAS FÖR GROVA EKOBROTT

En man från Vimmerby riskerar att dömas för grova ekobrott. Foto: MostPhotos

VIMMERBYBO ÅTALAS FÖR GROVA EKOBROTT

En man från Vimmerby som varit vd för ett företag i länet åtalas för grov trolöshet mot huvudman och/eller grovt bedrägeri. I sin roll som vd ska mannen ha skrivit upp bolagets varulager med cirka 60 miljoner kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Mannen jobbade på företaget fram till 2016 då han avskedades sedan de händelser som han nu åtalas för kom upp i ljuset. Åklagaren menar att vd:n i sin roll har vilselett styrelsen genom att lämna oriktiga uppgifter om varulagret och därmed gett en bild av att bolaget gått bättre ekonomiskt än det egentligen har gjort.

De oriktiga uppgifterna under åren 2013-2016 har gjort att bolagets varulager hade ett bokfört värde som var 60 miljoner högre än verkligheten. Bolaget har lidit skada på flera sätt:

  • Dels har själva utredningen kostat 370 000.
  • Dels har mannen fått en bonus på 209 000 kronor som han inte var berättigad till.
  • Dels fick moderbolaget gå in med 41 miljoner i ett aktieägartillskott efter att händelserna upptäckts.

Förnekar brott

Åklagaren menar att brottsligheten ska ses som grov eftersom ”bolaget tillfogats betydande eller synnerligen kännbar skada och XX använt eller brukat oriktiga urkunder eller uppgifter som resulterat i vilseledande bokföring/årsredovisningar och som legat till grund för bonusberäkningen”.

Åklagaren kräver att bonusbeloppet betalas tillbaka. Mannen förnekar brott. Rättegången kommer pågå i fem dagar sedan åklagaren åberopat en bred bevisning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: