Annons:

Sök

Annons:

FACKET: ”DET HÄR VAR ENDA ALTERNATIVET”

IF Metalls Kenneth Björklund tycker att avtalet är det bästa tänkbara i rådande läge. Foto: Arkivbild

FACKET: ”DET HÄR VAR ENDA ALTERNATIVET”

Ljunghälls stänger igen fabriken i två veckor och 525 kollekitvanställda påverkas. Ett avtal med IF Metall har tecknats som ger de anställda 92,5 procent av lönen och en arbetstid på 40 procent under kommande femveckorsperioden.
– Det här var enda alternativet för att slippa varsel och uppsägningar, säger Kenneth Björklund på IF Metall.

Annons:

Efter beskeden att både Scania och Volvo stänger sina fabriker i Sverige kunde vår tidning i dag berätta att Ljunghälls fattat samma beslut för fabriken i Södra Vi.

För de 525 kollektivanställda väntar nu en femveckorsperiod med 40 procents arbetstid och 92,5 procent av lönen.

– Vi kommer gå in på korttidsveckor nu och arbetsledarna har fått i uppgift att informera sin personal. Visstidsanställningarna kommer avslutas när de löper ut, men det ligger inget varsel för de kollektivanställda.

 "Ser ingen risk för varsel"

 Björklund anser att åtgärden är den bästa tänkbara.

– Regeringen har möjliggjort en arbetstidsförkortning och då är det ganska gynnsamt för de som är anställda och för företaget. Det är en win-win för att inte behöva uppsägningar.

Hur ser du på beslutet att stänga fabriken?

– Det är tragiskt, men det är våra kunder som vi levererar till som har stängt igen. Vill de inte ha några detaljer kan inte vi köra heller. Alternativet finns egentligen inte.

Ser du risk för varsel framöver?

– Det är en hypotetisk fråga, men jag ser ingen risk för varsel i dagsläget. Det förändras med tiden, men vi har inte diskuterat det i dagsläget.

 "Alltid lite oroligt"

De anställda kommer att jobba hela veckor och vara lediga hela veckor.

– Man jobbar sina vanliga skift när man jobbar så det är en bra lösning för medlemmarna. Jag tycker att det här är ett bra avtal.

Avtalet mellan Ljunghälls och IF Metall är på sex månader och gäller fem veckor i taget. Varje vecka ska avstämningar göras.

– Det är nya besked timme för timme. Vi ska stå väl rustade när viruset väl är över och då har vi våra anställningar kvar. Jag tycker att det är riktigt bra.

Hur är stämningen?

– Det är alltid lite oroligt innan man hinner sätta sig ned och se vad det här betyder ekonomiskt, men ser man till pengarna är det en bra åtgärd. Man går ned 7,5 procent i lön, men jobbar 40 procent.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: