Annons:

Sök

Annons:

FACKET EFTER CHOCKBESKEDET:

Eva Kindstrand är IF Metalls klubbordförande på Ljunghäll AB, företaget som varslar 200 av sina anställda om uppsägning. Foto: Privat

FACKET EFTER CHOCKBESKEDET: "TUNGT, MEN INTE OVÄNTAT"

Tidigare i kväll berättade vi att Vimmerby kommuns största privata arbetsgivare, Ljunghäll AB i Södra Vi, varslar 200 av sina anställda.
– Tungt och jobbigt, men inte helt oväntat, kommenterar IF Metalls Eva Kindstrand.

Annons:

Eva Kindstrand har själv jobbat 22 år på metallgjuteriet Ljunghäll AB. I dag är hon även IF Metalls klubbordförande på företaget samt sitter som ledamot i IF Metalls avdelningsstyrelse.

Och självklart är det inga muntra miner på Ljunghäll efter dagens besked att 200 anställda varslas om uppsägning – 175 kollektivanställda och 25 tjänstemän.

Större varsel än befarat

– Klart att det är tungt och jobbigt, men inte helt oväntat. Från första början är det ju svårt att tänka i siffror, men de senaste veckorna har man kanske känt att det inte kommer gå hur länge som helst. Tyvärr blev varslet ändå större än vad vi befarade, säger Eva Kindstrand.

Vilka förklaringar till varslet har ni fått av företagsledningen?

– Det handlar om att man anser att de åtgärder som redan har gjorts inte räcker till. Nu ser man dessutom tillbaka på krisen 2008-2009, och vill inte ha ett liknande scenario. Men innan varselförhandlingarna är avslutade vet vi ju inte vart det slutar eller hur lång tid det tar.

 Om du får tro något kring tidsaspekten?

– Vi har samma syn som företaget och Unionen, att det ska gå fort. Men framför allt måste det bli fort och rätt. Vi vill givetvis att de som hamnar under varsel får reda på det snabbt, då just ovissheten är väldigt tung, säger Eva Kindstrand.

Klart under veckan

Härnäst ska det nu bytas listor och riskbedömas. Liksom företagsledningen hoppas IF Metall att det arbetet ska kunna vara klart under denna vecka.

– Jag tycker att det är en god förhandlingston och vi strävar båda efter en process som flyter. Vi har självklart våra medlemmar närmast, och kommer finnas vid deras sida. Vi har planerat in ett första infomöte redan till på torsdag för att berätta om vilken hjälp de kan få, berättar Eva Kindstrand.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: