Annons:

Sök

Annons:

VISS ORO FÖR FÖRETAGETS EXISTENS –

Vd Joacim Johansson känner viss oro för företagets framtid. Foto: Arkivbild

VISS ORO FÖR FÖRETAGETS EXISTENS – "SKA INTE BORTSE FRÅN RISKEN"

Tio års vinster är på väg att blåsa bort i coronastormen. Nu kommer Astrid Lindgrens Värld tvingas varsla mellan 10-20 av sina åretruntanställda. 
– Det är åtta-tio år innan vi är tillbaka, konstaterar vd Joacim Johansson.

Annons:

Minus 120 miljoner kronor. Det blir notan för coronapandemin för Astrid Lindgrens Värld som på söndag stänger både ALV och Näs för resten av året.

– Det är vår prognos och så exakt vi kan komma när vi stänger på söndag. Ett normalt år så gör vi tio miljoner plus i finansnetto så det är åtta-tio år innan vi är tillbaka. Man kan räkna ut själv vad det betyder för organisationen och investeringar.

 "Vi lider oerhört"

Av bolagets 65 åretruntanställda kommer 10-20 tjänster skäras bort. Joacim Johansson är orolig för företagets framtid.

– Klart jag är det, men vi har räknat noga på det här. I dagsläget finns det ingen oro för överlevnaden, men man ska inte bortse från risken. 120 miljoner på årsresultatet förstår nog alla hur mycket det påverkar.

Räknar du med statligt stöd för din bransch?

– Räknar kan man inte göra, men i någon mån har jag en förhoppning och en förväntan. I veckan gav regeringen besked om att inte förändra de restriktionerna för de tillståndspliktiga nöjesparkerna och även om vi inte är en del av dem är jag orolig för hela branschen. Stora delar av vår bransch riskerar att slås ut. Vi lider oerhört.

När insåg du att det kunde gå såhär illa?

– Den 10 juni när de ringde från tillståndsenheten i Kalmar.

Hur påverkas företaget av nedskärningen?

– Det kommer påverka oss väldigt mycket, men exakt den bilden har jag inte idag. Klart att det påverkar mycket. Det är det jag kan säga.

 "Ett jätteslag mot oss alla"

ALV är lokomotivet för hela turistnäringen i Vimmerby.

– Alla  är beroende av varandra i Vimmerby, vi blir inte bättre än den service som Cirkle K och Ica levererar. Det här är ett jätteslag mot oss alla. För oss handlar det om att överleva fram till maj nästa år, det är vad det handlar om.

Vad tycker du kommunen ska göra?

– Jag har haft fullt fokus på vår situation och jobbat med den sedan lång tid tillbaka när pandemin blev ett faktum. Man har redan gjort mycket i form av Vimmerby Tillsammans, men helt klart kommer det behöva göras mer.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: