Företagarnas ordförande Marcus Alsér vill att kommunen upprättar en handlingsplan. Foto: Mindbite
Företagarna i Vimmerby vill att kommunen utformar en handlingsplan efter kommunens fria fall på Svenskt Näringslivs företagsranking. – Jag vill att man tar fram en egen analys, säger ordföranden Marcus Alsér.
Aldrig någonsin har en kommun fallit lika hårt i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner. Vimmerby föll 128 platser och har nu 256 kommuner före sig i listan.
Marcus Alsér beklagar raset:
– Det är givetvis inte roligt att Vimmerby från och med idag och en tid framöver kommer att förknippas med ett historiskt ras i näringslivsrankingen. Det är inget som gynnar vår självbild eller vårt varumärke. Jag tror att själv självbilden får sig en törn och att det blir svårt att få nyetableringar.
"Fanns ingen hejd"
Som många andra tror Alsér att skolnedläggningsdebatten ligger till grund för raset.
– Det var så stor oenighet runt allting. Det brakade loss med skolnedläggningsbeslutet och sedan rullade det på med det ena utspelet efter det andra. Det fanns ingen hejd på det. Alla företagare har anställda och känner du att dina anställda inte får en bra barnomsorg så påverkar det företagen. Alla företag hade anställda som mer eller mindre drabbades.
Vilket var kommunens största misstag ifjol?
– Skulle jag göra om förra året så skulle jag haft en tydlig kommunikationsplan för skolnedläggningen. Det kändes oförberett och det gjorde att det blev mycket personliga påhopp. Man borde ha förstått att det inte är enkelt att lägga ned skolor och haft en plan för argumentationen. Nu blev det ett sår som blev infekterat.
"Upprörda och förbannade"
En annan del av kommunen som fått mycket kritik från företagare är miljö- och byggnadsförvaltningen/-nämnden, dels för långa handläggningstider och dels för en del beslut.
– Om de som har svarat har haft ärenden hos miljö- och byggnadsförvaltningen tror jag att de har sänkt sina betyg ordentligt. Det är inte ofta som det kommer ärenden till mig där företagare är upprörda och förbannande, men det har det gjort när det gäller miljö- och byggnadsförvaltningen. Det har varit mindre och större saker där man är väldigt missnöjd med bemötandet och långa handläggningstider. Det är av yttersta vikt att man kommer till rätta med det, det känns som det blivit ett glapp när man flyttade över till Hultsfred.
"Gör en egen analys"
Alsér vill nu se att kommunledningen träffar företagare i Vimmerby för att få sig en nulägesbild.
– Det är nu viktigt att våra högsta politiker tillsammans med våra högre tjänstemän snabbt ser till att boka upp möten med ett antal företagare för att själva bilda sig en uppfattning om orsaken. För att visa att man tar detta på allvar vore det bra att de kom ut, samlar på sig intryck och åsikter, och därefter återkommer med en handlingsplan.
Vilka åtgärder vill du se i handlingsplanen?
– Jag vill se att man gör en egen analys som inte baseras på vad man tror. Utifrån vad man kommer fram till får man sedan dra slutsatser.
"Extremt bra förutsättningar"
Alsér anser att kommunen är på rätt väg.
– Jag upplever att klimatet blivit bättre under 2016 och instiftandet av ett KSAU har troligtvis bidragit till högre delaktighet och mindre mediala utspel. Jag tror ingen tycker att det är kul att politiker tjafsar och det känns som att man har hittat ett bättre samarbetsklimat.
Vimmerby hamnar alltså på plats 257 – men enligt Alsér är inte allt nattsvart bara för det.
– Rankingen och hur näringslivet mår är två skilda saker. Min uppfattning är att företagen i Vimmerby mår mycket bra och det investeras, utökas och utvecklas hela tiden. Vi har extremt bra förutsättningar, med väldigt bra företagare och företag. Ändå ska vi tjafsa om sådant som andra kommuner inte ens kan drömma om, det känns som att vi har det lite för bra.