Redan på onsdagen gläntade Astrid Lindgrens Värld på dörren till vad som är på gång i deras största satsning någonsin där de ska satsa 180 miljoner kronor på att genomföra nästa etapp av boendeutvecklingen.
Joacim Johansson, vd på Astrid Lindgrens Värld, presenterade det stora projektet lite mer ingående på dagens presskonferens tillsammans med Nicholas Lindström, drift- och utvecklingschef på ALV, Per Karlsson, produktionschef på NCC, och Peter Adolfzen, platschef på NCC.
– Jätteroligt att få presentera vårt nästa stora projekt som startar redan i månadsskiftet augusti-september. Sedan många år tillbaka har vi bestämt att vi ska ha fler nära bäddar till upplevelsen. Vi vill bygga ut vår boendedel såväl vad gäller stugboendet, som vi kallar för ”Den lilla staden”, och vad gäller camping- och ställplatser. Det är något som vi har jobbat med i många, många år. Vi har byggt etapp ett och två och nu står vi inför etapp tre, säger Joacim Johansson.
"Blir tidigt fullbokade"
Han berättar att Astrid Lindgrens Värld slår i taket på efterfrågan av boende, något som de har gjort i flera år.
– Vi har en större efterfrågan än vad vi har kapacitet till. Våra boenden, likaså våra ställplatser och campingplatser, blir ganska tidigt fullbokade. Vi har gjort en bedömning av marknaden på att vi, från dagens dryga 1 000 bäddar, skulle kunna öka till 2 000 bäddar.
Vimmerby är ett besöksmål som totalt sett har för få gästbäddar, enligt Joacim Johansson.
– Det var mitt första intryck när jag flyttade till Vimmerby 2014, att Vimmerby har alldeles för lite gästbäddar med tanke på antalet gäster vi attraherar till Vimmerby som kommun och stad. Vi har jobbat långsiktigt med det i företaget och nu går vi vidare med nästa etapp.
Gamla stugor försvinner
Det är 51 byggnader med totalt 638 nya bäddar som Astrid Lindgrens Värld bygger i ”Den lilla staden”. De bygger 150 nya ställplatser på den gamla halkbanan och flyttar den befintliga servicebyggnaden till nya ställplatsområdet.
– Vi har ett fåtal mindre stugor utan kök och toalett kvar i ”Den lilla staden” och de kommer försvinna till kommande år, likaså de nuvarande campingplatserna på området med tanke på att det kommer bli hus där.
Astrid Lindgrens Värld ska även skapa 578 nya parkeringsplatser, en ökning med 300 platser.
– En normal säsong, när vi toppar i juli, brukar vi använda halkbanan som parkering under vissa veckor i juli. I och med att vi kommer använda den för ställplatser så behöver vi bygga ut vår parkering. Vi behöver också bygga ut parkeringen för alla nya gästboenden.
Så ser tidsplanen ut
Den totala investeringen uppgår till 180 miljoner kronor och byggstart blir i augusti-september.
– Då kommer vi starta med ställplatserna på halkbanan och den nya södra delen av gästboendestugorna där vi har husvagns- och husbilsplatser i dag. Det ska stå klar till midsommar 2022. Den södra delen, där de mindre stugorna står i dag, kommer vara klar till maj-öppningen 2023, säger Johansson och fortsätter:
– Vi ökar upp med fler bäddar, 382 bäddar i södra delen till 2022 och 256 bäddar i norra delen till 2023. Vi har drygt 40 ställplatser i dag och kommer ha 150 nästa sommar. Det blir en grym ökning. Om man räknar med att fyra personer bor på en ställplats så blir det någonstans kring 1 200 bäddar till. Det blir i princip en dubblering av den kapaciteten vi har i dag.
Joacim Johansson räknar med att satsningarna kommer öka företagets omsättning.
– Även om vi vet att vi bygger dyrt så räknar vi med att öka omsättningen med 13,5 miljoner kronor 2022. När hela projektet står färdigt så kommer vi öka omsättningen upp till 31 miljoner kronor. Vi ser att det är en god investering, inte minst kopplat till att vi i dag är fullbokade fram till vecka 32 vad gäller boendebiten. Vi ser också att vi får tacka nej till gäster som vill boka.
Största investeringen någonsin
Nicolas Lindström, drift- och utvecklingschef på ALV, konstaterar att det är företagets största investering någonsin.
– Det är roligt att modet och ambitionen finns hos oss, säger Nicolas Lindström.
Han berättar att konceptet med ”Den lilla staden” togs fram internt för några år sedan.
– När man kommer till oss för att bo vill vi att man ska ha samma känsla som inne i parken, att man på något sätt inte är i den vanliga verkligheten. Det ska vara ett spännande ställe som är fullt med saker att upptäcka och som sätter igång fantasin hos de som är hos oss. Jag märker att hela bygden förstår och vill att det ska bli så där fantastiskt som allt annat på ALV är.
– Det är den största investeringen när det gäller pengar men jag vågar också påstå att det är en av de största investeringarna när det gäller engagemang, ambition och kärlek.
"Det vi gör är unikt"
Nicolas Lindström har besökt många boendeanläggningar runt om i världen och tycker att ALV-projektet sticker ut.
– Jag vågar påstå att det vi gör är otroligt unikt. Att vi investerar så mycket pengar liknar ingenting som jag har sett någon annanstans. En stor fördel för oss är att vi har byggt två etapper som vi har fått feedback på. Utifrån feedbacken vill vi höja ribban lite till.
NCC:s representanter på pressträffen, Per Karlsson och Peter Adolfzen, ser fram emot att dra igång i höst.
– Otroligt inspirerande att få delta i detta samarbete. Det är en stor utmaning att anta med att bygga på detta genuina sätt som ALV gör. När vi byggde nya Villa Villekula var samarbetet fantastiskt bra och det kommer bli bra nu också, säger Per och Peter.