Annons:

Sök

Annons:

  • Maria gäst i God Kväll Vimmerby – berättade om vägen till leklandet

    Maria Carlsson testade många yrken innan hon satsade på att bygga ett lekland i Vimmerby. Foton: Bertil Andersson

  • Maria gäst i God Kväll Vimmerby – berättade om vägen till leklandet

    Som vanligt stod Patric Engqvist för intervjun.

  • Maria gäst i God Kväll Vimmerby – berättade om vägen till leklandet

    Elin Namnieks uppträdde.

  • Maria gäst i God Kväll Vimmerby – berättade om vägen till leklandet

    Marcus Alsér var positiv om läget för många företag i kommunen.

Maria gäst i God Kväll Vimmerby – berättade om vägen till leklandet

Innan Brygghusets festligheter i Källängsparken drog igång på fredagskvällen arrangerades ett nytt God Morgon Vimmerby, nu omdöpt till God Kväll Vimmerby. Kvällens huvudgäst var grundaren till Kalles Lek & Lattjo Maria Carlsson.

Annons:

Ett flertal gäster medverkade och först ut i raden var det tidigare kommunalrådet Leif Larsson (C). Han presenterade Mikrofond Småland, där han numera är delaktig och verksam. Där arbeter Larsson med komplement till traditionell finansiering och lokal utveckling. De som var intresserad att få veta mer var välkomna att ta kontakt.

Vidare blev en kort intervju och presentation av nya ägarna till Storebro Herrgård, Tord Hjerpe. Han arbetar just nu bl.a. som företagsförmedlare, vilket går lika bra att göra ifrån Storebro, då det inte är platsbundet. En stor omställning kom det däremot att bli som ägare till en bostad på nära 1000 kvm. Planer finns att förutom eget boende för familjen, även driva mindre hotell- och konferensverksamhet.

Många olika yrken

Sedan blev det dags för kvällens huvudgäst, Maria Carlsson, ägare till Kalles Lek & Lattjo. Man fick ta del av hennes livsresa ända från uppväxten i byn Östra Grinderum, till nutid. Även vissa blickar in i framtiden fick man höra om.

I de yngre åren hade hon drömt om att bli polis eller advokat. Det blev inget av det, då hon helt plötsligt hamnat i den första årskullen inom restaurangskolans gymnasieutbildning i Vimmerby. Maria hade bara roliga minnen från den tiden, och hon hade fått vara ute på många bra praktikplatser.

Hennes första jobb hade blivit som kock på Gotland över sommaren. Sedan blev det en kort period utomlands, i Wales, där hon gick som lärling hos en fransk dessertkock. 

Efter bara en månad var hon tillbaka i Sverige, och fick lärarjobb på Frödinge skola. Som arbetskollegor fick hon de lärare hon själv haft under sin skolgång. Maria har också hunnit skaffa sig arbetserfarenhet från flera arbetsplatser som Statoil, Posten m.m.

Lagade mat till Farmen

Hon kom senare att söka till Lärarhögsskolan, men helt bort ifrån grytor och kastruller kom det inte att bli. Maria kom nämligen att ansvara för filmteamets hushållning vid inspelningen av första säsongen utav Farmen. Då var 

inspelningsplatsen i Tuna. Ett väl utfört arbete får man förmoda då hon kom att erbjudas samma tjänst under flera år. Under fyra års tid var hon med.

Efter Tuna, var man två år i Hedemora och därefter Västervik. Man hade då spelat in på en ö utanför Blankaholm. Maria har också hunnit med att arbeta en tid på en Skandinavisk restaurang i Spanien. Därefter var hon erbjuden att fortsätta till Tromsö i Norge. Jobbarkompisen ifrån Hultsfred som varit med i Spanien åkte dit, men Maria återvände hem. 

Spännande tanke vart Maria befunnit sig i livet, om hon gjort ett annat val i det skedet. Kompisen var nämligen fortfarande kvar i Tromsö, efter de år som gått.

Hemma i Sverige och Vimmerby har hon sedan arbetat både i Storebro och på Astrid Lindgrens skola.

Berättade om sin farfar

En återkommande fråga till huvudgästerna i "intervjusoffan" är vilken karaktär de skulle varit utav Astrid Lindgrens skapta figurer.

– Pippi blev det snabba svaret från Maria, med förklaring till Pippis klassiska uttryck "Det har jag aldrig gjort, så det klarar jag säkert". 

Att Maria var kvällens gäst beror på hennes roll som företagare för leklandet Kalles Lek & Lattjo. En anläggning som fått låna namn efter Marias farfar, Kalle, eller Karl Carlsson om man ska vara korrekt. Kalle lever kvar i minnet hos många i bygden, och var för många känd som Kalle i Grinderum.

Han var en mångsysslare och förutom det egna lantbruket så hade han uppdrag inom de mest skilda slag. Maria var stolt över den uppväxt hon haft med farmor och farfar boende alldeles nära.

Kom att tänka på ett lekland

Efter att ha träffat Magnus Frodig och flyttat samman, kom hanns hobby för att samla på crossmotorcyklar bli allt mer påtaglig. Alla utrymmen var fyllda och när Magnus började snegla på vardagsrummet i tanke att det kanske skulle gå att ha någon där, föddes idén att bygga ett museum. 

Det som färdigbyggt kom att heta MX World Collection. Under en jobbig tid då yngsta barnet Frank var nyfödd bebis och dottern Tilde var 2,5 år föreslogs det om inte Maria också skulle ha någon egen verksamhet. 

Maria är ju inte den som säger nej, och kom då att tänka på ett lekland. Det var något hon själv önskade sig, då den egna dottern vid den tiden var rymningsbenägen. Alltså en plats där man säkert kunna lämna sitt barn, och själv kunna koppla av, utan att behöva vakta hela tiden. Sedan gick det undan från inhämtning av all information och vad som krävdes för ett lekland, tills byggnationen var igång.

Positiv trend

Maria berättade att många beslut hade tagits med ett barn på armen. Man har inte sänkt tempot efter det. För utan att ha haft så stor kännedom, tackade man ja, till att vara medarrangör till Midnattssolsrallyt. Ett arrangemang som visade sig vara något större än vad man från början räknat med. Man lyckades trots allt, att utan erfarenhet få allt att fungera. 

Maria berättade därefter om programmet kring årets eventtält och allt som kommer ske. Det blir en hel del nyheter och överraskningar, som kommer glädja många Vimmerbybor. 

Marcus Alsér, ordförande för Företagarna i kommunen, fick sedan en kort stund att redogöra för det aktuella läget. Just nu såg det riktigt bra ut för Vimmerbys del och man gladdes åt den positiva trenden inom flera områden.

Namnieks uppträdde

Avslutningsvis blev det dags för artisten Elin Namnieks, att inta scenen. Sedan något år tillbaka bosatt i Oskarshamn, men uppvuxen i Locknevi. Hon är välbekant för de flesta och många är de tillfällen då hon uppträtt i Vimmerby med omnejd. Nu närmast under tiden juni  augusti har hon ett trettiotal spelningar. Det blir ofta i olika konstellationer, ibland själv, någon gång tillsammans med körtjej eller full banduppsättning. I september kommer hon släppa en ny låt.

En viss förändring kommer då att märkas då det blir en riktning mot elektronisk pop, från att hon tidigare mera varit en singer-/songwriter. Elin är också väldigt intresserad att återvända för spelningar i Lettland. Hon var tidigare på en miniturné i landet, som gav mersmak.

Patric Engqvist tog därefter tillfället att få sjunga en duett tillsammans med Elin. Det gäller ju att passa på. Vem vet i framtiden vad det kan vara värt. Elin framförde sedan fyra låtar tillsammans med Hultsfredstjejen Maja Lönnehed, som körade.

Bertil Andersson

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: