Två effektiviseringsförslag får nobben. "Ingen besparing", säger Peter Karlsson.
Det står klart sedan tidigare att barn- och utbildningsnämnden ska genomföra nedskärningar. Själva har man inte velat använda ordet besparingsuppdrag. Ett uppdrag om att hitta effektiviseringar har lämnats till förvaltningen och vid det senaste sammanträdet återkom förvaltningen med två av nio förslag som man tittat närmare på.
Det handlade om att flytta sjätteklassarna till närmaste större skola och att lägga ned ett av samhällsprogrammen på gymnasiet.
– När det gäller sjätteklassarna var förhoppningen att det skulle bli lättare med behöriga lärare, men slutsatsen från förvaltningen är att det inte ger någon besparing. Det hade inte varit bra för eleverna heller att flytta till sexan och sedan flytta en gång till när man börjar sjuan, säger Peter Karlsson (C) och fortsätter:
– Det endra var att ta bort ett av de tre samhällsprogrammen på gymnasiet. Men det blev inte heller någon besparing, säger han.
"Måste ha budget i balans"
Sedan nämnden började titta på effektiviseringsåtgärder har ekonomin stabiliserat sig. Men trots det behöver barn- och utbildningsnämnden fortsatt hitta sätt att spara pengar.
– Det är sju uppdrag kvar som vi ska titta på. Det kommer att redovisas löpande och vi måste ha en budget i balans. För att kunna göra andra satsningar behöver vi hitta mer pengar.
Vad övriga sju eventuella besparingar handlar om vill Peter Karlsson inte gå in på det här i skedet.
– Jag ser att någon eller några av de här sju kan leda till en kostnadseffektivisering. Jag hoppas att vi kan redovisa någon effektivisering vi har hittat vid nästa nämnd.