Annons:

Sök

Annons:

Första gången på 20 år – S satsar på kyrkovalet igen

Lena Rydersten, Lena Kidsten och Emily Palenzuela står på listan för S i kyrkovalet. Saknas på bilden gör Örjan Arvidsson. Foto: Pressbild

Första gången på 20 år – S satsar på kyrkovalet igen

2001 var senaste gången Socialdemokraterna hade en lista till kyrkovalet i Vimmerby. Nu är partiet redo att satsa på det ibland bortglömda valet.
– För oss är det ett jätteviktigt val, säger Lena Kidsten, som toppar listan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I det senaste valet till kyrkofullmäktige i Vimmerby pastorat ställde inget av de stora politiska partierna upp med en lokal lista. Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) blev klart störst med nästan 60 procent av rösterna. En kyrka för framtiden i Vimmerby pastorat och och Tuna församlings Väl i Vimmerby pastorat fick 27 respektive knappt 14 procent av rösterna.

Nu får de konkurrens av Socialdemokraterna, som för första gången sedan kyrkovalet 2001 har en lista i Vimmerby.

– Det är många år sedan vi var med och det beror på att det är svårt att få engagemang för kyrkovalet. För många är det inget viktigt val, men för oss är det ett jätteviktigt val. Både för oss socialdemokrater och fackligt engagerade. Det är via det fackliga vi fyra fått det här intresset och vi har ett kyrkointresse allihop, säger Lena Kidsten, tidigare ordförande för Kommunal i Vimmerby, som också toppar listan till valet den 19 september.

Varför gör ni en nysatsning på kyrkovalet nu?

– Vi från Kommunal, som är medlemmar i Socialdemokraterna, har pratat om det här i flera år och sagt att vi vill engagera oss. Nu känner vi att det är läge och då gör vi det. Vi har fått ihop en bra lista och det ska bli jättespännande, säger Kidsten.

Varför ska Socialdemokraterna ha en egen lista?

– Grundvärderingarna som vi har är så starka att vi vill stå för dem och att de här frågorna om allas lika värde också är kyrkans värderingar i fortsättningen. Det är det som vi känner och vill jobba vidare med.

Är allas lika värde hotat inom kyrkan?

– På kyrkomötesnivå, vilket även påverkar oss lokalt, finns krafter som är problematiska. Jag vill inte säga att det är jättehotat, men det finns krafter som är problematiska där och därför är vi jättepositiva till att ta klivet in i kyrkopolitiken.

"Vill ha en öppen kyrka"

Utöver Lena Kidsten återfinns också Lena Rydersten, Emily Palenzuela och Örjan Arvidsson på listan för S. Lena Kidsten kandiderar också till stiftsfullmäktige i Linköping.

– Varför vi går in är för att vi vill ha en öppen och hållbar kyrka som bygger på ett jämlikt samhälle. Kyrkan står för viktiga grundvärderingar om alla människors lika värde. Vi vill ha en öppen kyrka för alla oavsett kön, sexuell läggning eller etnicitet. Alla vi som står på listan har engagemang för kyrkan.

Vilka fler frågor är viktiga för er?

– Kyrkan har en viktig roll i vårt samhälle och när det händer saker i livet är kyrkan viktig för många. Vi vill se en varm och välkomnande kyrka med mycket sång och musik och där barn och ungas aktiviteter är i fokus. Vi vill också att de ska vara kostnadsfri. Kyrkan är också en stor arbetsgivare och vi vill jobba för ännu bättre arbetsvillkor.

Är målet fyra mandat?

– Vi har inte pratat något om hur det kommer gå. Vi kör på och så får vi se vad församlingsborna säger. Det kommer bli en spännande söndag och posträkningsröstning därefter. 

Hur ska ni mobilisera socialdemokrater att rösta?

– Vi kan inte ha jättemycket aktiviteter, men vi försöker uppmärksamma det så mycket vi kan. Vi pratar om det och Kommunal har många medlemmar som jobbar i kyrkan. Kommunal i hela landet ska ringa runt till medlemmar och Socialdemokraterna har också en ringkampanj.

"Har en säregen ställning"

POSK har en säregen ställning i Vimmerby pastorat, men Lena Kidsten vill inte måla upp någon konkurrenssituation.

– De har en jättestark ställning här och jag pratade nyligen med en på deras lista. Vi är inte bittra fiender, utan alla här vill kyrkans väl.

I det senaste valet var valdetagandet 14,82 procent. Det var klart bättre än 2013, men är förstås väldigt låga siffror.

– För mig är det viktigt att gå och rösta för att värna om den kyrka vi har. Man ska ta sin rättighet att gå och rösta, tycker jag.

Fler artiklar inför kyrkovalet kommer självklart närmare valet. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: