Magnus Carlsson och POSK behåller sin majoritetsställning i Vimmerby pastorat.
Socialdemokraterna var tillbaka med en egen lista till kyrkovalet på många år. Det blev hela 23,98 procent enligt det preliminära valresultatet och sex mandat i kyrkofullmäktige i Vimmerby pastorat.
– Det här är över vår förväntan. Vi hade inte ens i vår vildaste fantasi tänkt att vi skulle få sex mandat. Det är jättestort för oss att så många hade förtroende för oss. Vi är stolta och överväldigade, säger Lena Kidsten, som toppade listan.
Socialdemokraterna hade bara fyra namn på sin lista, vilket innebär att det blir två tomma stolar i kyrkofullmäktige.
– Det känns inte bra, men det är inget vi kan göra något åt. Vi fyra som kom in ska göra det bästa vi kan och vi är jätteödmjuka och tacksamma för alla som röstade på oss.
Lena Kidsten hoppas kunna hitta bra samarbeten för att föra Vimmerby pastorat framåt.
– Det finns folk med vänsteranknytningar på de andra listorna också. Vi är där för hela pastoratet och har vissa tankar och idéer. Vi vill få till en förbättring, men inte bara här utan nationellt också. Vi kanske inte kommer vara överens om allt, men det är ju det som är demokrati.
Behåller sina mandat
Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan behåller sina 15 mandat efter att ha fått 60,38 procent av rösterna. Därmed behåller POSK majoritetsställningen och kommer kunna lägga vantarna på posterna som kyrkorådets ordförande och kyrkofullmäktiges dito.
– Vi är tacksamma för det här. Vi har folk som bemannar mandaten, sedan får vi se vad kryssen säger. Med tanke på konkurrensen från Socialdemokraterna är vi nöjda med det här, säger Magnus Carlsson (POSK).
Kommer ni ta alla de tunga posterna?
– Vi kommer prata om det i början på oktober, men det kommer ju bli så. Det finns inte mycket annat att göra. POSK-gruppen måste samordna sig lite först. Nu har varje församling en representant i kyrkorådet. Vi får titta på fördelningen i kyrkorådet.
Kyrkorådet består av nio ledamöter, där kyrkoherden har en självskriven på plats.
– Hur många vi kommer ta är svårt att säga, men det blir minst fem.
Magnus Carlsson tycker att det är tråkigt att det blir två tomma stolar i kyrkofullmäktige.
– Det påverkar hela arbetet. Det är dock inget att göra åt, men jag trodde att de skulle ha flera namn på listan.
Anmälde för sent
Tuna församlings väl gick också framåt i valet. Nomineringsgruppen fick 15,64 procent av rösterna att jämföra med 13,81 i förra valet. Det ger dem ytterligare ett mandat om det preliminära resultatet står sig.
– Preliminärt har vi ett mandat till, men man vet aldrig vad som händer. Det hade vi förra gången också, men det kan ändra sig några tiondelar när alla röster är räknade. Vi har fler röster än vad vi hade då, så förhoppningsvis får vi behålla mandatet, säger Per Backman, som återfanns på listan för Tuna församlings väl.
En kyrka för framtiden i Vimmerby pastorat kom in för sent med sin anmälan. I valet 2017 lockade man 27,08 procent av väljarna.
– De fick inte ställa upp och det var olyckligt för dem. Det var en lista för framför allt Frödinge och Locknevi och nu blir det inga representanter från det området. Det är små landsbygdsförsamlingar det handlar om, så det blir mer Vimmerbyfolk, säger Per Backman, som också är ordförande för valnämnden.
"Får vara glada"
15,8 procent av medlemmarna gick och röstade 2021. För fyra år sedan var det 14,82 procent.
– Vi får vara glada att det är en ökning. I Tuna gick det från 20 till 30 procents valdeltagande och Pelarne hade 33 procents valdeltagande. De flesta mindre församlingarna runt Vimmerby låg på 20 procent. Vimmerby drog ned det med 13 procent, säger Per Backman.
Han trodde att det skulle bli ännu fler som röstade i kyrkovalet.
– Jag åkte ju runt i går och då upplevde jag att det var högt tryck på de flesta platserna och vi hade också fler förtridsröster. Men på många andra håll tappade man, så vi får vara nöjda med att det blev en ökning.
Ett 70-tal röster var ogiltiga och dessa ska nu kontrolleras igen av stiftet. Dessutom tillkommer en del brevlöster.
– Jag har ingen uppfattning om hur många röster det kan vara. Det är tiondelar som kan avgöra mandatfördelningen, så vi får se hur det blir.
När kan det slutgiltiga valresultatet komma?
– Det dröjer säkert minst en vecka.