Annons:

Sök

Annons:

Höjer maxtaxan i äldreomsorgen –

Socialnämnden höjer maxtaxan inom äldreomsorgen. På bilden ordföranden Eva Berglund (S).

Höjer maxtaxan i äldreomsorgen – "Behöver varje krona"

Socialnämnden väljer att höja maxtaxan inom äldreomsorgen. Från och med 1 april 2017 blir höjningen 221 kronor i månaden. – Anledningen är att vi behöver få in varenda krona vi kan, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Nu höjs maxtaxan inom äldreomsorgen. Maxtaxan är det månadsbelopp som man betalar som mest, oavsett vad man har i pension och vad man har för tillgångar. För äldreboende låg maxtaxan på 2 045 kronor förra året.

Höjningen blir 221 kronor i månaden för den som har betalningsförmåga. Maxtaxan har legat på 48 procent tidigare, men nu har kommunerna möjlighet att höja det till 53,92 procent. 

– Vår ingång är att vi behöver få in varenda krona vi kan i verksamheten. Även om vi i slutändan får ett positivt bokslut 2016, så har det inte att göra med våra vanliga verksamheter går bättre, utan vi har fortfarande ett underskott om man räknar bort migrationspengarna, säger Eva Berglund (S), ordförande i socialnämnden. 

Nämnden hoppas att det här ska ge en kvarts miljon till kassan. 

– Det generar inga jättepengar, men en grov bedömning säger mellan 240 000 och 250 000 om året. 

Hur kommer det här påverka de här individerna? 

– Det kommer att påverka dem som har ett betalningsutrymme. Du har alltid en summa pengar som du ska ha efter din omsorgskostnad, mat och hyra. Från socialstyrelsen finns ett klart besked hur mycket man ska ha kvar. 

Moderaterna sa nej

Minimibeloppet för 2017 är 5 057 kronor för ensamstående och 4 273 kronor för sambo, make eller maka. 

– Tittar man på det här och om man bor i ett hus, lägenhet eller vård- och omsorgsboende, så handlar det om att söka de bostadstillägg som man kan göra. Har man en låg pension eller ingen inkomst, så har man i relativt hög del bostadstillägg.

Nämnden var oenig i beslutet. Socialdemokraterna och Centerpartiet ville höja maxtaxan, medan Moderaterna sade nej. 

– För oss handlar det om att vi behöver alla tillskott vi kan få till vår budget. Det man betalar för sin omsorg beräknas ju individuellt och man beräknar aldrig med tillgångar på banken, utan det handlar om inkomsterna per månad. 

Varför Moderaterna inte ville höja maxtaxan kan ni läsa om en stund.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: