Annons:

Sök

Annons:

MODERAT TOPPOLITIKER I VIMMERBY SATSAR MOT RIKSDAGEN

Marie Nicholson tar sikte på riksdagen. Kanske blir Niklas Gustafsson då partiets kommunalrådskandidat? Foto: Arkivbild

MODERAT TOPPOLITIKER I VIMMERBY SATSAR MOT RIKSDAGEN

Marie Nicholson är en av Moderaternas tio toppkandidater till riksdagslistan. Partiets förstanamn från Vimmerby har också siktet inställt på en riksdagsplats.
– Jag har varit öppen med det under en tid, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Marie Nicholson är Moderaternas förstanamn i Vimmerby kommun och är både vice ordförande i kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden. 

Men nu står det klart att hennes sikte är inställt på riksdagen 2022. Hon är nominerad till en framskjuten placering på valsedeln och det hela avgörs slutligen av nomineringsstämman i november.

– Jag är en av presentationskandidaterna och kommer hålla ett anförande på stämman. Därefter beslutas placering på listan, säger Marie Nicholson (M).

Hur ser du på dina chanser?

– Jag har lika goda chanser som vem som helst. Samtidigt är det så att Kalmar och Västerviks föreningar är stora, men jag tror vi alla har goda chanser.

Är det en riksdagsplats du siktar på i första hand?

– Det är det. Jag har varit ganska öppen med det under en tid och vetat om att jag är en av toppkandidaterna i bara några veckor. Men jag har varit öppen med det inom partiet, familjen och med vänner. Jag måste känna att jag har uppbackning.

Sambon i riksdagen i dag

Moderaterna gjorde ett svagt val 2018 och fick endast ett mandat från väljarna. Det innehas av Jan R Andersson, som är sambo med Marie Nicholson och som redan aviserat att det inte blir någon fortsättning i riksdagen. 

– Det kan bli så att vi byter plats. Jan har inga ambitioner att bli vårt förstanamn i Vimmerby, men han kommer finnas med och det känns förstås väldigt bra att ha en partner som förstår utmaningarna i uppdraget. Han kommer få ta huvudansvaret för hushållet, säger Marie Nicholson. 

Skulle Nicholson hamna på första- eller andraplats på valsedeln innebär det att hon inte kommer kandidera som Moderaternas förstanamn i Vimmerby. 

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, men då kan jag inte kandidera som förstanamn i Vimmerby. Jag tycker inte det är rättvist mot partiet eller väljarna. Men jag kommer självklart finnas kvar i gruppen, då vi ämnar att bo kvar i Vimmerby. Vi trivs alla väldigt bra här. Det finns flera exempel på riksdagsledamöter som är engagerade lokalt, inte minst Gudrun Brunegård. 

Har ni några starka namn bakom dig lokalt?

– Ja, det finns absolut. Niklas Gustafsson vikarierade när jag var föräldraledig och det finns flera andra. 

Är det inte en risk att ni tappar stöd här?

– Förhoppningsvis ser våra väljare att det här är ett grupparbete. Jag hoppas att de flesta väljarna ser att jag kan tillföra Sverige det jag kan tillföra Vimmerby. 

Funnits Vimmerbymoderater i riksdagen

Marie Nicholson pekar ut besöksnäringen, infrastrukturen och elförsörjningen som de kanske tre viktigaste frågorna att driva för länet. 

– Energifrågan är en av de viktigaste. Vi måste ha pålitlig elförsörjning för vårt näringsliv. På nationellt plan är de viktigaste frågorna kriminaliteten och integrationsproblemen, men här i länet finns det några andra viktiga frågor som är viktiga att driva. 

Tidigare har till exempel Leif Carlson och Eric Krönmark varit riksdagsledamöter för Moderaterna från Vimmerby. 

– Det finns fler delgater från Kalmar och Västervik, men jag får förstås försöka övertyga dem om att jag vill vara med och bidra i riksdagen. Jag är född i Kalmar och uppvuxen i Mönsterås, så på så sätt representerar jag hela länet.

Moderaternas riksdagslista spikas i november.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: