Annons:

Sök

Annons:

Linköpings stift: ”Vi ska ha bästa möjliga totalavkastning”

Kyrkan vill ha tre gånger så mycket mark i utbyte mot den mark norr om Vimmerby stad som kommunen är intresserad av. Karta: Vimmerby kommun

Linköpings stift: ”Vi ska ha bästa möjliga totalavkastning”

Vimmerby kommun ville helst låta Vimmerby växa norrut – men tyckte att kyrkans pris var för högt. Linköpings stifts skogsförvaltare menar att kyrkans mål är att få så mycket betalt som möjligt.
– Vi ska ha bästa möjliga totalavkastning, säger Bengt Palmqvist.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Området norr om Hultet och Kohagen var kommunens förstaalternativ när mark behövs för ny förskola och nya villatomter. Men Linköpings stift pris för marken var för högt – och kommunen valde i stället VOK-skogen.

– Kyrkan begär väldigt bra betalt. De vill inte ha pengar, utan de vill ha tre gånger så mycket areal. Vi vill ha 50 hektar och som betalning vill kyrkan ha 150. Jag tycker inte att det är rimligt och det är därför vi går vidare. Det var vårt förstaalternativ och jag skulle gärna sett att vi kunde placera en förskola där, sa kommunalrådet Tomas Peterson (M) till DV.

 "Ett rimligt bytesvärde"

Linköpings stift bekräftar kravet, men menar inte att det förts någon förhandling med Vimmerby kommun.

– Vi har inte förhandlat, men vi har haft en kontakt om en bit mark och det ligger en rimlighet i den yta du säger. Som vi ser det är det tomtmark som vi säljer och inte skogsmark och då är det ett rimligt bytesvärde. Den som ska köpa marken ska exploatera den och vi har gjort samma affärer med motsvarande värde i Ydre kommun. Där har det varit framgångsrikt och båda parter gör något bra för att kommunerna ska växa, säger stiftets skogsförvaltare Bengt Palmqvist. 

Palmqvist menar att stiftets förslag inte ska ses som ett ultimatum.

– Vi har inte diskuterat det, men än att vi vill utgå från det. Det var ett utkast från vår sida. Sedan dess har jag inte hört något från kommunen. 

Kan ni tänka er att gå ned i pris?

– Det vill jag ta med kommunen i så fall. Den informationen som du har fått har du fått från kommunstyrelsens ordförande och med honom har jag inte haft någon diskussion.

Hur ser du på kommunalrådets kritik mot er prissättning?

– Jag kan inte kommentera kommunens inställning, men det vore bra om de kontaktade oss i så fall. Vi hade ett möte inplanerat den 24 januari, men det blev uppskjutet.

 "Näringsverksamhet"

Palmqvist anser att man ska se på Linköpings stift som ett företag i det här sammanhanget.

– Det är näringsverksamhet vi bedriver. Det här är inte medlemmarnas kyrkoavgifter utan det är ett slutet stiftskapital där avkastningen ska gå till församlingarna. Det är bara för marken vi säljer som vi kan köpa annan mark, det är det enda sättet för kyrkan att förvärva.

Är målet för er att få så mycket som möjligt för marken?

– Då skulle man bjuda ut marken till offentlig försäljning. Målsättningen för marken vi äger är att vi ska förvalta den och upplåta arrende. Vi ska ha bästa möjliga totalavkastning på vår mark. När det handlar om att sälja eller byta mark så gör var och en den bedömningen att man försöker få så bra resultat som möjligt. Samtidigt vill vi inte att det här ska skapa dålig stämning i kommunerna.

Tror du medlemmar i Vimmerby pastorat reagerar på det här?

– Är man medlem är man mån om att det företaget gör bra affärer. Som kommuninvånare är man medlemmar i två olika juridiska personer i det här fallet och jag tror att man känner mest för den sida som drabbar en mest. Jag tror att medlemmarna i Ydre skulle tycka att det var förfärligt om Vimmerby kommun fick marken gratis. Hur vi ska agera bestäms av Egendomsnämnden och folkvalda, jag är säker på att vi har medlemmarna med oss i det här. 

Du säger att ni säljer tomtmark, men det är ju skogsmark kommunen köper?

– Det finns ett mervärde i marken och kommunens förhoppning är att man ska få folk att flytta dit. Det ger intäkter. Vi äger mark i alla kommuner och måste behandla alla kommuner lika. Annars flyttar vi pengar från medlemmarna i Ydre till medlemmar i Vimmerby. Så kan vi inte ha det.

Kan stiftet hämma Vimmerby kommuns tillväxt på det här sättet?

– Den bedömningen kan jag inte göra. Kan kommunen förvärva mark billigare ska de göra det. Det är upp till kommunen. Skogen vi äger kommer från församlingsmedborgare som skänkte mark till kyrkan för att avlöna prästen i byn. Vår uppgift är att det förvaltas på ett bra sätt.  

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: