Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Döljer kostnaden för tillfällig vd på VEMAB:

Ola Gustafsson är ordförande för VEMAB. Foto: Arkivbild

Döljer kostnaden för tillfällig vd på VEMAB: "Får acceptera önskemålet"

Jakten på en ny vd är igång. Nu är det också klart med en interim-vd för Vimmerby Energi- och Miljö AB. Men vad det kommer kosta – det får inte skattebetalarna veta.
– Jag är van vid att allt är öppet, säger VEMAB:s ordförande Ola Gustafsson (KD). 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Nu står det klart att Vimmerby Energi- och Miljö AB har hittat en tillfällig vd under de kommande sex månaderna. Det är bemanningsföretaget Randstad som vann upphandlingen – men vad VEMAB betalar för konsulttjänsten hemlighålls.

– Vi är med i en inköpsorganisation och använder deras ramavtal för bemanning. Vi har gjort en förnyad konkurrensutsättning till de 20 företag som finns med i ramavtalet. Man har begärt att de anbud eller offerter vi har fått in ska behandlas med sekretess, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande för det kommunala bolaget. 

Han säger dock att företaget lämnade det lägsta anbudet och att VEMAB betalar en ersättning per arbetad timme.

– Det är inte så att VEMAB:s styrelse vägrar berättar, utan det är helt enkelt så att vi får acceptera att det är så här de har begärt att det ska vara. De har begärt att det ska vara sekretess. 

Hur ser du på det?

– I det privata näringslivet är det vanligt, men det är inte lika vanligt i offentlig verksamhet. Det är klart att jag är van vid att allt är öppet och det blir också lättare att hantera frågor likt dessa utan att behöva undvika att ge svar. Men jag får respektera deras önskemål och så får man pröva det utifrån de förutsättningarna. 

Är deras vilja viktigare att respektera än offentlighets- och sekretesslagen?

– Nu upplever jag att du försöker skapa en falsk motsättning som inte finns. Det är ju i enlighet med offentlighets- och sekretesslagstiftningen jag inte får svara på frågan om priset. Offentlighetsprincipen är oerhört viktig men en allmän handling är inte per automatik en offentlig handling, utan det måste prövas i varje enskilt fall. Att jag inte svarar på frågor som är belagda med önskemål om sekretess är i enlighet med offentlighets- och sekretesslagen.

"Mångårig erfarenhet"

Redan på måndag gör konsulten Michael Arvidsson sin första arbetsdag som interim-vd för VEMAB.

– Han har mångårig erfarenhet som vd tidigare och jobbar numera som konsult. Han kommer från Kalmar, säger Ola Gustafsson (KD).

Hur ser du på lösningen?

– Det verkar vara en jättebra lösning som jag tror kommer fungera bra. Vi träffade honom förra veckan och det kändes bra.

Avtalet gäller i sex månader och under den tiden ska VEMAB hitta en permanent vd.

– Det finns också möjlighet till att förlänga det. Första månaden går han parallellt med Torbjörn (Swahn, reds.anm) och därefter jobbar han som interim-vd för oss.

Konsulten kommer jobba 60 procent, vilket innebär tre dagar i veckan. Dagens Vimmerby har begärt ut avtalet mellan Randstad och VEMAB och kommer överklaga ett eventuellt nekande beslut. Vid en sekretessprövning måste skälet till sekretessen motiveras. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: