Annons:

Sök

Annons:

Grawé var referens på Leijonrams CV när hon sökte jobbet i Vimmerby

Konsulten Erica Grawé var en av de referenser som kommundirektören Carolina Leijonram tog upp när hon sökte jobbet som kommundirektör i Vimmerby kommun. Bilden är ett montaget. Foto: Vimmerby kommun/Dagens Vimmerby

Grawé var referens på Leijonrams CV när hon sökte jobbet i Vimmerby

Hur nära varandra står kommundirektören Carolina Leijonram och konsulten Erica Grawé? Bland annat så nära att Erica Grawé – utan att någon gång arbetat tillsammans med Carolina Leijonram – var uppsatt som en av fyra referenser när Carolina Leijonram sökte jobbet som kommundirektör i Vimmerby.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Att ha bra referenser är förstås viktigt när man söker jobb. Vanligast är givetvis att sätta upp tidigare chefer eller arbetsledare som kan i gå i god för den egna kompetensen. Det gör förstås även Carolina Leijonram. I sitt CV när hon söker jobbet i Vimmerby finns fyra personer uppsatta som referenser. Det är kommundirektören i Kinda, kommunalrådet i Kinda, en handledare som hon haft – och så en leverantör: ledarskapskonsulten Erica Grawé. 

Den konsult vars bolag Vimmerby kommun under Leijonrams tioåriga tid som högsta chef över tjänstemannaorganisationen handlat av vid 754 tillfällen och för 9,7 miljoner kronor. 

Vid den tidpunkten, våren 2010, hade de förvaltningar som Leijonram basat över i både Kinda och Hultsfred anlitat Grawé för sammanlagt hundratusentals kronor. Ingen av kommunerna har kunnat besvara våra frågor om det finns någon dokumentation på om och i så fall hur de inköpen konkurrensutsattes.

Grawé står alltså i en tydlig beroendeställning till Leijonram, men det framgår inte av Lejionrams ansökan.

Gjorde inköp i sina tidigare jobb

Varför en av Lejonrams kunder finns på hennes CV är förstås en fråga vi hade velat ställa, men Leijonram har konsekvent nekat oss intervju under den här granskningen.

Enligt tidigare uppgifter från Leijonram själv lär hon känna Erica Grawé i mitten av 00-talet då de var på gemensamma handledarutbildingar. 2005-2006 köper Leijonram själv åtta chefsutvecklingsdagar av Grawé för Kinda kommuns räkning. Då är kostnaden 10 000 respektive 11 000 kronor per dag.

Därefter, 2007, blir Leijonram socialchef för Hultsfreds kommun. Även där blir Erica Grawé leverantör till socialförvaltningen i kommunen. Hultsfreds kommun har gallrat bort eventuella fakturor från bolaget före 2009. Det året köpte socialförvaltningen i Hultsfred för 60 000 kronor av Arbetscoaching AB.

I det nuvarande avtalet mellan Vimmerby kommun och Arbetscoaching AB ligger ersättningen på 19 900 kronor för en heldag och 9 950 för en halvdag. Timpriset är 2 375 kronor.

Ingen konkurrensutsättning

Den 23 augusti 2010 tillträder Carolina Leijonram som kommundirektör för Vimmerby kommun. Sedan dess (till och med 30 september i år) har Arbetscoaching alltså ställt ut 754 fakturor till Vimmerby kommun med ett totalt värde på cirka 9,7 miljoner. Det är klart mer än ett inköp per vecka.

Den 27 augusti 2012 skrivs det första avtalet om ledarskapsprogrammet mellan Vimmerby kommun och Arbetscoaching AB. Vid det laget har Vimmerby kommun köpt tjänster för 530 000 av företaget. I flera fall är det Leijonram själv som står som referens. Någon upphandling eller konkurrensutsättning görs inte. Hur upphandlingarna genomförts kommer vi granska i kommande artiklar. 

Vad är en vän?

Hur mycket kontakt som Leijonram och Grawé har med varandra har vi försökt undersöka, men med klent resultat. Kommunens mejlloggar raderas efter 180 dagar och Carolina Leijonram ”rensade sin mejl i somras”. Någon telefonlista går inte att få ut från kommunen.

Exakt vilken relation Carolina Leijonram och Erica Grawé har vet förstås bara de själva. Är de personliga vänner eller handlar deras långvariga relation enbart om jobb? Oavsett svaret kan vi visa att Erica Grawé haft en enorm fördel av sin relation till Leijonram genom de många uppdrag som hon erhållit under Carolina Leijonrams ledning – i Kinda, i Hultsfred och inte minst i Vimmerby. Och att Carolina Leijonram känner sig så förtrogen med en leverantör att hon placerar Erica Grawé på sitt CV säger förstås en hel del.

Under morgondagen granskar vi hur upphandlingarna av ledarskapsprogrammet gjorts i flera olika artiklar.

Här kan du läsa tidigare artiklar i vår granskning:

DEL ETT: KOMMUNEN KÖPER FÖR MILJONER AV LEIJONRAMS VÄNINNA

DEL TVÅ: Leijonram: ”Vi har en god yrkesmässig relation”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: