Annons:

Sök

Annons:

LEIJONRAM LÄGGER LOCKET PÅ – ”VI SKA KUNNA SVARA”

Kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C) tycker att det är hans jobb att svara på frågor som ställs till Carolina Leijonram. Foto: Simon Henriksson

LEIJONRAM LÄGGER LOCKET PÅ – ”VI SKA KUNNA SVARA”

Carolina Leijonram sa inte ett ord i media under krisen 2019 som ledde till Ingela Nilsson Nachtweijs avgång. När hon själv nu granskas och kritiseras från flera håll väljer hon samma väg: inte ett ord i media.

Annons:

Carolina Leijonram är Vimmerby kommuns överlägset högst betalda tjänstemän och ska förstås så vara med tanke på sin position. Hon är högsta chef över en skattefinansierad organisation med cirka 1 300 medarbetare. 2020 hade Leijonram en månadslön på 103 400 kronor – 42 400 (70 procent) mer än när hon tillträdde 2010.

Att granskas av media är en grundläggande del av jobbet som kommundirektör – men återigen väljer Leijonram att inte ställa upp på intervjuer. 2019 fick dåvarande kommunalrådet enorm kritik för att skapa arbetsmiljöproblem på stadshuset och Carolina Leijonram blev sjukskriven på grund av arbetsmiljöproblem kort efter vår första artikel.

Följande månader bestod av ett sällan skådat kaos i stadshuset och till slut avgick Ingela Nilsson Nachtweij. Trots att Leijonram var högste chef på tjänstemannasidan har hon inte svarat på någon fråga om krisen.

 Bara ställt en fråga

Samma sak gör Leijonram nu, när hon själv får direkt kritik för sitt agerande. Vi har velat intervjua henne i en och en halv månads tid och efter att vår granskning nu publicerats har även andra medier nekats intervju av kommunens högsta chef.

Många hade säkert utgått från att Leijonram skulle delta på dagens presskonferens. Men så blev det inte. Istället var det bara den politiska ledningen som deltog.

– Därför att det är vårt ansvar i de här frågorna, vi har tagit beslut om upphandlingen och godkänt tilldelningen, säger Jacob Käll (C), kommunstyrelsens ordförande. 

Hon är högsta chefen och det är hon som granskas, varför kan hon inte svara själv?

– Vi tycker att det är vårt ansvar att svara på de här frågorna, vi är ju chef över henne.

SR: Jag har frågor som bara hon kan svara på. Varför är hon inte här?

– Vi har ju ställt de frågorna till Carolina som ni har ställt, vi har fått det svaret att hon inte har någon relation till den här chefen, mer än man har i jobbet. Jag har läst om hjärtan och så och Carolina säger ofta så att vi får talas vid senare om vi inte hinner under dagen. Det är inget konstigt. Hon är ju jätteupptagen så det ser jag inte som något konstigt. Hon är kommundirektör 24 timmar om dygnet och är oftast tillgänglig även efter kommunarbetstiden, säger Helen Nilsson. 

Värt att poängtera är att vår tidning inte ställt någon fråga till Carolina Leijonram förutom denna: Ställer du upp på en intervju?

Den frågan har hon svarat på.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: