Annons:

Sök

Annons:

Musikstiftelsen räddas – skattebetalarna kan behöva gå in med flera miljoner

Länsmusikstiftelsens ordförande Peter Högberg är nöjd över Landstingsfullmäktiges beslut i dag. Foto: Simon Henriksson

Musikstiftelsen räddas – skattebetalarna kan behöva gå in med flera miljoner

Länets musikstiftelse har hamnat i en mycket svår ekonomisk knipa med anledning av ett lukrativt pensionsavtal för den avgående länsmusikchefen Kjell Lindström.
Nu går landstinget in som räddaren i nöden. Beslutet fattades på fullmäktige i går – och kan kosta skattebetalarna uppemot fem miljoner kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

En numera skrotad statlig förordning från början av 90-talet innebar att höga kulturchefer kan gå i pension vid 60 års ålder. Lagen omfattar dock Länsmusikens högste chef Kjell Lindström som inom kort går i pension. Avtalet kan komma att kosta skattebetalarna fem miljoner kronor – och har försatt länsmusiken i en mycket svår situation. 

Nu kliver Landstinget in och täcker underskottet. Beslutet fattades på fullmäktige i dag och innebär att landstinget förbinder sig att täcka länsmusikens underskott och ansvara för att tillgångarna inte understiger summan av skulderna. "Anledningen till ansvarsförbindelsen är att ekonomin i stiftelsen är sådan att det kan uppstå ett läge där tillgångarna understiger skulderna", skriver landstinget i ett pressmeddelande. 

"Jätteskönt"

Peter Högberg (S) är både ledamot i landstingsfullmäktige och ordförande i Länsmusikstiftelsen. 

– Det är jätteskönt, nu får vi en trygghet som gör att vi kan fortsätta planeringen framöver. Det har funnits en oro bland personalen. 

Hur mycket pengar kommer skattebetalarna behöva gå in med? 

– Det är jättesvårt att säga i dagsläget. Vi har ett litet eget kapital, ett överskott från 2016 och väntas göra överskott 2017 eftersom vi har en del vakanser som vi väntar med att tillsätta. Pensonsuppgörelsen är inte färdig i detalj och pensionsdatumet är ännu inte fastställt, det hänger på rekryteringen av en ny chef. I bokslutet sätter vi upp en post för pensionsavtalet på fem miljoner kronor, men vi kanske kan dela upp summan och behöver kanske inte ta ansvarsförbindelsen i anspråk. Det här avtalet är kostnader som skattebetalarna tog på sig för 20 år sedan, men som man inte betalat in till löpande.

Är pensionsavtalet för lukrativt?

– Vi skriver inte sådana avtal nu, men det fanns en statlig förordning som gjorde att den här yrkeskategorin kunde gå i pension vid 60 år. 

"Påverkar inte"

Pensionsavtalet var uppe i media i mitten av december. Trots det finns det fortfarande ingen exakt summa för vad avtalet kommer att kosta. 

– Jag har lärt mig att det är komplext att räkna ut pensionsavtal. När vi var färdiga upptäckte Kjells fackförbund att man glömt räkna med hans tjänstepension som täcker premiebortfallet mellan 60-65 och det har vi räknat med nu. Det är viktigt att vi gör rätt för oss. 

Vad betyder beskedet för verksamheten?

– Vi är väldigt måna om att pensionsskulden inte ska påverka verksamheten. De inställda projekten med Camerata Nordica har absolut ingenting med det här att göra, det har med den låga statliga uppräkningen att göra. 

Når kanske fler länsbor

Länsmusikstiftelsens styrelse fick stenhård kritik när två produktioner med Camerata Nordica ställdes in med kort varsel. Till hösten är två produktioner planerade. 

– Trots det sker en stor konsertverksamhet under våren med delar av orkestern och våra egna medarbetare. Vi har 105 produktioner för barn och ungdom och levererar otroligt mycket konserter tack vare att tre produktioner ställdes in. Skulle jag sia om året 2017 har vi inte nått mindre länsbor, utan kanske fler. 

"Hutlöst"

Både Allianspartierna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet. SD krävde en fullständig redovisning av stiftelsens ekonomi och ville återremittera beslutet. Alliansen ville att ekonomin återrapporteras till arbetsutskottet var tredje månad under 2017 samt att ansvarsförbindelsen prövas på nytt om ett år.

– Vi är helt överens om att Länsmusikstiftelsen ska räddas. Men vi har inte fått ett enda underlag till beslutet, mer än hörsägner. När Anders Henriksson framgent tar ordet ansvar i sin mun så bör han fundera över hur han genom att säga nej till våra förslag utformar en fallskärm åt stiftelsen, helt utan begränsning eller krav på återrapportering. Det är inte att ta ansvar för kulturen, säger Christer Jonsson (C).

– Den rödgröna majoriteten driver igenom att landstinget ska ge Länsmusiken en ansvarsförbindelse utan krav på motprestationer. Den ska dessutom vara tidsmässigt obegränsad utan att landstinget som stiftare känner till vilka belopp man behöver gå in och stötta med. Det är ett mycket oansvarigt och hutlöst sätt att hantera skattepengar på, säger Pierre Edström (L).

Peter Högberg (S) säger såhär om kritiken. 

– Jag kan förstå att SD vill ha mer information, men får vi inte ansvarsförbindelsen innan bokslutet så har vi ingen musikstiftelse. Vi ville ha det här klart mycket tidigare, men det är komplexa frågor. Ska man pröva ansvarsförbindelsen om ett år så blir vi i styrelsen ansvariga och vilka vill sitta i en stiftelse om vi inte får täckning och behöver ta från den egna plånboken? Det är en demokratifråga. När det gäller redovisningen tycker jag att vi ska förmedla till kulturnämnden. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: