Vindkraftsdebatten blev lång och utdragen i kommunfullmäktige på måndagskvällen. Förslaget från kommunstyrelsen var att stoppa alla förfrågningar om vindkraft i Vimmerby kommun tills dess att en ny vindbruksplan finns på plats.
Den tidigare planen är från 2011 och en ny plan ska tas fram i samband med arbetet med en ny översiktsplan. Den sistnämnda ska vara klar 2024 och delar av oppositionen ansåg att det var att gå för långt att konsekvent säga nej till alla vindkraftsförfrågningar tills dess.
– Vi är inte eniga i den här frågan. Vi vill att vi fortsätter låta den styrande vindbruksplanen gälla tills en ny är framtagen. Det beror på att vi inte tycker att förnybar el och förnybara energikällor ska stoppas under så lång tid. Det kan vara så att någon kommer och vill prata vindkraftverk enligt den gamla diskussionen. Vi vill inte strypa den diskussionen som majoriteten vill, sa oppositionsrådet Helen Nilsson (S).
Lars Johansson (V) var av samma åsikt.
– En attityd till att tackla utmaningar är att stoppa huvudet i sanden, gömma sig och hoppas att det försvinner. Ett sätt att erbjuda lösningar på problemen är att staka ut en väg och säga vad man vill. Det är ett enormt problem att vi lever på ett ohållbart sätt och förbrukar mer av resurserna än jordklotet klarar av. Vi utsätter samhället och oss själva för risker. Nu föreslår majoriteten att inga vindkraftsetableringar ska tillstyrkas i Vimmerby. Man stoppar huvudet i sanden. Hur vill ni lösa energi- och klimatkrisen? frågade vänsterpartisten och fortsatte:
– Jag antar att alla har läst planen och i den nuvarande planen pekas vissa områden ut, men det sägs inget exakt om vilka höjder som är max, utan det handlar om naturhänsyn och inte minst om vindstyrka. Vilka av bitarna tänker ni ändra? Vad ska den nya innehålla? Jag tycker att vi varje gång någon vill bygga vindkraft ska vara öppna för det. Att bara säga nej konsekvent är inte att ta ansvar.
"Planen är inte bra"
Ingela Nilsson Nachtweij, som inte längre sitter på Centerpartiets bänk, gav sitt stöd åt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
– Både Helen och Lars har många poänger. Efter att ha jobbat på LRF i flera år så vet jag att det här också är en affär för markägarna, som kan få ta del av vindkraftens lönsamhet, genom det markarrende som går ut till markägarna där det etableras vindkraft. Det är också en aspekt, att inte förhindra inkomster. Det är inte helt lätt för de som arbetar inom de gröna näringarna och det är orimligt att lägga en död hand över etableringar när vi har väldigt svårt med elförsörjningen, sa det tidigare kommunalrådet.
Moderaten Niklas Gustafsson (M) säger att det behövs en bra vindbruksplan för att göra stora investeringar i vindkraft.
– En tio år gammal plan är inte bra, när det hänt så mycket kring vindkraft som det har gjort. Det pratas också mycket om att det är miljövänligt, men fundamenten som gjuts är inte helt lätta att ta bort när vindkraftsverken är uttjänta. Vingarna, eller propellrarna, går inte heller att återvinna.
Lars Johansson (V) replikerade då:
– Inget energislag är helt miljövänligt, men vad är din och Moderaternas lösning? Är det att vi ska äta rötter och sätta oss i en jordhåla, som ni brukar anklaga andra för? Ett lågenergisamhälle är en lösning, men det är inte mer miljövänligt att satsa på ett annat energislag.
Niklas Gustafsson tog genmäle på det.
– Vi har elbrist vissa tider på dygnet och en industri som inte kan förlita sig på elförsörjningen när vi hänger upp oss på vindkraften. Det behövs ett brett spektrum.
"Vill slippa jobbig debatt"
Kristdemokraten Ola Gustafsson var den som tog initiativ till förslaget från majoriteten.
– Jag skrev fram det eftersom att Västerviks kommun fattat ett motsvarande beslut i juni. Bakgrunden är att vi har en vindbruksplan från 2011. Den är tio år gammal och i den här branschen går utvecklingen väldigt snabbt framåt. Verken har blivit mycket större under den här tiden och hur många bygger vindkraftverk som är 100 meter höga i dag? Det är en helt annan avkastning på högre verk. Vi gör det här för att vindkraftsexploatörer inte ska inges falska förhoppningar, när vi på grund av en föråldrad vindbruksplan inte kan tillstyrka etableringar, sa han.
Lars Johansson höll dock inte med honom om beskrivningen.
– Du är heltidspolitiker och har förstås läst planen, men det är konstigt att du väljer att inte läsa stycket om att verken kan vara 150 meter och högre. Varför tog du inte med det i din analys? Jag förstår att ni vill avslå för att slippa en jobbig debatt, men det handlar om att ta ett större ansvar än så.
Ola Gustafsson:
– Vi behöver en ny plan, annars får vi ansökningar som vi måste säga nej till. Anklaga oss inte för att inte ta ansvar. Den här frågan handlar inte om ja eller nej till vindkraft. Det här handlar om vi ska ha en vindbruksplan som är aktuell eller vänta tills det finns en ny att ta ställning till.
"Gör arbetet först"
I den nu gällande vindbruksplanen finns två områden utpekade i Vimmerby. Ett kring Locknevi och ett i den södra kommundelen.
– Jag bor precis intill området i den södra kommundelen. Det är industriskog och det bor inga människor där på många kilometer. Det skulle gå utmärkt att ha ett vindkraftverk där, menade Lars Johansson.
Marie Nicholson (M) påtalade likt tidigare majoritetskollegor att diskussionen inte handlade om vindkraftens vara eller inte.
– Vindkraften är en del av den svenska energimixen, men mycket har förändrats på tio år. När vi pratar med andra kommuner så säger de till oss att ha en uppdaterad vindbruksplan. Vi måste göra läxan först och arbeta in skuggning och annat i planen, så man inte får den negativa påverkan som man har i Mönsterås, där man måste dra ned persiennerna för att kunna sova och ha hjälm på sig i trädgården. Det är en bra idé för Vimmerby att göra det här arbetet först.
Helen Nilsson (S) var då tveksam till när en ny vindbruksplan kommer vara klar.
– Den ska vara klar till översiktsplanen är klar. Det är vällovligt, men tar lång tid. Vi vill att det skyndsamt ska ske. När är en vindbruksplan klar? I Vimmerby finns inga vindkraftverk. Hultsfred har det, Västervik har det och Mönsterås har 60. Under tiden som man tar fram en ny plan går det utmärkt att ha en dialog med de företag och exploatörer som vill sätta upp vindkraftverk i vår kommun. Det här med att bromsa alltihop, det förstår jag inte.
– Jag motsätter mig inte vindkraftverk i Vimmerby, men jag tycker vi ska vara restriktiva, svarade Marie Nicholson.
Ola Gustafsson replikerade också oppositionsrådet.
– Det här handlar inte om vindkraftverk eller inte. Det här handlar om att fatta beslut efter en välarbetad plan som är aktuell för i dag. Det du säger påminner mig om reklamen för målarfärg. Mamman frågar barnen om de har målat klart. "Ska det gå fort eller ska det bli bra?". Ska vi stressa fram något bara för att få ett papper att slänga oss med?
"Kan jag inte ställa mig bakom"
Helen Nilsson frågade då ännu en gång när en ny vindbruksplan vinner laga kraft.
– Det kanske tar 20 år, Ola.
– Översiktsplanen ska vara klar 2024. Det ska inte ta 20 år. Klart att den kan stoppas på olika sätt, men det är ingen ursäkt för att använda en forntida vindbruksplan. Det måste finnas även hos Socialdemokraterna en vilja att fatta beslut på bra underlag, sa Ola Gustafsson (KD).
Ingela Nilsson Nachtweij kommenterade en sista gång.
– Jag håller med Helen. Det står klart och tydligt att inga vindkraftverk ska tillstyrkas tills en ny vindbruksplan finns på plats. Varför ta ett sådant beslut under så lång tid som fyra år? Man lägger en död hand över frågan och signalerar att vi vill inte ha vindkraft. Det kan jag inte ställa mig bakom som fullmäktigeledamot.
Niklas Gustafsson (M) jämförde med en detaljplan.
– Inga bygglov beviljas under tiden för det. Samma premisser bör gälla även här. Det handlar om att ta en paus, gå igenom det och bestämma oss för hur vi vill göra.
Reserverade sig mot beslutet
Efter den långa debatten blev det votering om frågan. Samtliga moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater röstade för kommunstyrelsens förslag. Även partilösa makarna Jakobsson röstade med majoriteten.
Samtliga socialdemokrater och vänsterpartister röstade nej. Det gjorde även Ingela Nilsson Nachtweij och Birger Andersson (C). Voteringen slutade i 28 röster för att stoppa alla vindkraftsförfrågningar tills en ny plan finns på plats mot 20 röster som inte ansåg att man skulle gå så långt.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Ingela Nilsson Nachtweij reserverade sig mot beslutet.