Helen Nilsson (S) vill inte lägga någon skuld på tjänstemännen för att handlingsplanen mot våldsbejakande extremism lyser med sin frånvaro.
I slutet av 2015 fattades beslut om att ta fram en handlingsplan mot våldsbejakande extremism. I går kunde vi berätta att den fortfarande inte är klar.
– Vi måste plocka upp det på bordet, säger Helen Nilsson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen.
Den centerlagda motionen om att upprätta en handlingsplan mot våldsbejakande extremism fick starkt stöd i politiken. Samtliga partier ställde sig bakom motionen och gav i uppdrag åt tjänstemannen att ta fram en handlingsplan. Men fortfarande, efter ett och ett halvt år, finns ingen sådan.
– Jag känner att vi bör ta den nu, helt klart. Vi har precis ändrat det här med säkerhetssamordnare och jag tänker att det har pratats om det här nu. Men vi bör plocka fram den. Hittills har vi inte kommit till skott, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).
Hur viktig är den?
– Jag vet att det finns mer händelser än jag vet om det här. Vi bör ha en sådan, men det kanske inte är akut hos oss, även om det finns mer än vi vet. Jag kan känna att säkerheten överlag är något vi behöver jobba mer med.
Men det är länge sedan det togs beslut om att ta fram en?
– Det är länge sedan, men vi har levt i bakvattnet av Hultsfred och de har haft ett skarpare läge än oss. Vi hade gemensam krishandläggare med Hultsfred, precis nu har vi fått en egen. Nu kan vi börja diskutera det igen.
Lugn stad
Helen Nilsson (S) upplever att det finns mindre problem i staden nu än för tiotalet år sedan.
– Staden Vimmerby som sådan är relativt lugn. Det finns alltid grupper, men det är ett lugnare läge nu än då. Det finns här också, vi får information, men då var det skarpare läge.
Kommunalrådet vill betona att arbetet fortlöper även utan en handlingsplan.
– Vi står ju inte utan helt, blir det skarpt läge eller nyheter så informeras man i kommunen. Det finns en grupp sammansatt av tjänstemän och det finns en kedja som sätts igång, som en intern kontroll. Kommer det en grupp starkt kriminella, då vet vi det.
Upp på bordet
Ändå vill hon att frågan lyfts upp på bordet.
– Vi får plocka upp det på bordet helt enkelt.
Bör inte tjänstemännen utföra det ni beslutar?
– Man kan anklaga sig själv också för att inte ha legat på mer. Jag vet hur trassligt det har varit med vår säkerhetssamordnare och det kommer att ordna sig.
När tycker du att den ska vara klar?
– Vi har gått in på ett nytt år och nu betar vi av allt ganska snart. Det hamnade lite i stå under förra året.
Men du kan inte säga någon tidsaspekt?
– Det kan jag väl inte om jag inte hittar på någon. Vi får plocka upp det på bordet och se hur långt man har kommit med den.