Vimmerby kommuns sjuklönekostnad under 2016 blev 8,2 miljoner kronor. Foto: Jakob Karlsson
För en tid sedan skrev Dagens Vimmerby om de dramatiskt ökande sjuktalen inom förskolan. Under fjolåret steg den totala sjukfrånvaron inom yrkesgruppen med 30 procent. Men i andra yrkesgrupper är ökningen ännu högre än de 7,33 procenten inom förskolan.
Totalt sett hamnade sjukfrånvaron i Vimmerby kommun på 7,13 procent, vilket ligger i linje med snittet för kommunmedarbetare i riket. Rikssnittet ligger på 7,2 procent, vilket är en ökning med 0,2 procent jämfört med 2015.
På riksnivå har sjukfrånvaron ökat rejält på senare år.
− Vi har med oro följt sjukfrånvarons utveckling på senare år, men också varit medvetna om att en vändning sker förr eller senare. Även om vi vet att sjukfrånvaron i Sverige varierar i cykler så vore det naturligtvis ändå skönt om vi snart kunde se en faktisk minskning, säger Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Högst inom socialförvaltningen
Såhär ser sjukfrånvaron ut för de olika förvaltningarna i Vimmerby kommun:
Barn- och utbildningsförvaltningen 5,2 (2015: 5,0)
Kommunstyrelseförvaltningen 7,99 (7,55).
Socialförvaltningen 8,5 (8,3).
Långtidssjukfrånvaron, över 90 dagar, har ökat från 2,38 procent till 2,67.
Kostnaden för sjuklöner under 2016 landade på 8,2 miljoner kronor. Av dem stod socialförvaltningen för nästan hälften med 3,8 miljoner.
”Bra på arbetsmiljöarbete”
Enligt SKL är arbetsgivarnas inverkan på sjukfrånvaron relativt marginell.
− Vi vet att arbetsgivare endast i begränsad utsträckning styr över svängningarna i sjukfrånvaron, men den del arbetsgivaren faktiskt kan göra något åt ska vi också se till att göra det allra bästa av. Och generellt sett är arbetsgivare i kommuner, landsting och regioner bra på arbetsmiljöarbete, säger Caroline Olsson.
Utsatts för hot
DV har tagit del av en skrivelse om sjukfrånvaron i kommunstyrelsen. Där menar HR-avdelningen att det finns brister i genomförandet av riskbedömningar på flera avdelningar. På grund av tidsbrist händer det att riskbedömningar inte formuleras skriftligt.
Orsakerna till den ökade sjukfrånvaron inom kommunstyrelsen är psykisk ohälsa samt fysiska sjukdomar. Några enheter menar att det varit en hög arbetsbelastning under året och en annan faktor som nämns är att vissa tjänstemän utsatts för hot.