Annons:

Sök

Annons:

Nicholson (M):

Att amortera i det här läget vore ett spel för galleriet, menar majoritetens Marie Nicholson (M). Foto: Pressbild

Nicholson (M): "Vore ett spel för galleriet att amortera"

Skattehöjningen 2016 kom till för att amortera av på skulderna. Varken 2019, 2020 eller 2021 har det amorterats på skulderna. Det är inte heller planerat några amorteringar för 2022. Trots det ligger skatten kvar på samma höga nivå. 
– Det vore ett spel för galleriet att amortera, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

2015 var kommunens ekonomi i kris och den budget som den dåvarande majoriteten valde att lägga är det nog få som har glömt. Det var hårda besparingsförslag, flera skolor som skulle läggas ned och en skattehöjning på hela 50 öre inför 2016.

Hela tiden var budskapet tydligt. Skattehöjningen skulle gå till amortera av på kommunens skulder. I mars 2015 rapporterade Vimmerbybloggen – föregångaren till Dagens Vimmerby – att det i dokument framgick att kommunen slagit i Kommuninvests lånetak. Några månader senare höjde Kommuninvest taket.

Under Socialdemokraterna och Moderaternas gemensamma tid vid makten skedde det amorteringar årligen på minst 15 miljoner kronor. Men varken 2019, 2020 eller 2021 har det skett några amorteringar. Det är inte heller planerat någon amortering under 2022.

Samtidigt ligger skatten kvar på samma nivå som tidigare. I ett budgetdokument från förra året framgår det att skattesatserna planeras vara oförändrad fram till 2024, men Vimmerbyalliansen ville inte riktigt kännas vid det i somras.

– Vi har inte förutsättningar längre än till 2022. Efter det är det ett val och då är förutsättningarna ännu mer osäkra. Vi kommer pröva det här inför 2023 också, men det hänger också på om vi får behålla majoriteten, sa Ola Gustafsson (KD).

"Tagit avskrivningar istället"

Marie Nicholson (M), är vice ordförande i kommunstyrelsen och en del av både den nuvarande och den tidigare majoriteten. Hon säger att planerna på att amortera av på skulderna inte har övergetts. 

– Det vore hårt att säga. Vi har planer på att ta upp nya lån och ska man göra det är det ett spel för galleriet att amortera. Det är inte så att vi har övergett planerna på att amortera på något sätt. Men vi vill inte betala tillbaka lån som vi omedelbart tar upp igen, säger Marie Nicholson. 

Men det är ett faktum att kommunen inte amorterat 2019, 2020 eller 2021?

– Vissa år har vi tagit avskrivningar istället. Det gjordes även förra året. När vi har haft positiva resultat har vi använt det för att ta poster som är surdegar, som att amortera och göra nödvändiga avskrivningar.

Det var till amorteringar skattehöjningen skulle gå. Hur ser du på att det inte blivit så de senaste åren?

– Det är beklagligt, men vi har amorterat väldigt mycket tidigare och jag är för att genomföra en skattesänkning. Det är problemet varje gång man höjer skatten, att det är väldigt lätt att de pengarna äts upp av verksamheten tyvärr. Därför ska man alltid vara försiktig med att ta de här stegen.

Med tanke på att skattehöjningen på 50 öre skulle gå till amorteringar. Hur tror du allmänheten ser på det? 

– Jag tycker att det är ett misslyckande att vi inte alltid lyckats amortera. Vi har gjort det många gånger och att säga att vi rakt av aldrig gjort det stämmer inte.

Det säger jag inte. Men de sista åren har det inte skett.

– Då handlar det om att vi valt att lägga det på avskrivningar eller i resultatutjämningsreserven.

Vill att skatten sänks

Majoriteten planerar för att ta upp nya lån under 2022. 2015, när beslutet om skattehöjningen kom, var det i princip otänkbart med tanke på att kommunen slog i sin banks lånetak.

– Vi har inte tagit upp nya lån på hela den här tiden till investeringar, för det är först nu vi har behov till det. Vi har inte haft behov av att ta upp nya lån tidigare.

Micael Glennfalk, tidigare moderat kommunalråd i Vimmerby, säger bland annat i en intervju med Dagens Vimmerby att "det här är ett svek mot löftet till väljarna" och ifrågasätter om det går att lita på alliansen i Vimmerby.

– Det är alltid så att vi vill räcka till, men först och främst måste vi klara vår verksamhet. Det är vårt huvudmål. Vi har i många år budgeterat med att det även ska räcka till att amortera. 

De senaste åren har kommunen gjort ganska bra resultat. Har det inte funnits utrymme för amortera?

– Då har det använts på andra sätt, som att vi har kunnat göra avskrivningar. Vi övervägde att amortera i höstas och kanske hade det sett snyggare ut i böckerna, men det blir som jag var inne på ett spel för gallerierna eftersom vi omedelbart ska ta upp nya lån. 

Med tanke på att ni inte amorterat de senaste åren trots skattehöjningen – varför har ni inte kunnat driva igenom en skattesänkning?

– Vi har jobbat väldigt hårt med uppsiktsplikten och fått bättre ordning i nämnderna som gått med stora underskott under de här mandatperioderna. Nu har det börjat gå åt rätt håll och därför är det läge att titta på en skattesänkning. Men att driva igenom en skattesänkning när nämnderna inte klarar budget är oansvarigt.

Kommer en skattesänkning vara ett vallöfte från er?

– Det ska man alltid sträva åt och inte ta ut mer skattemedel än vi faktiskt behöver. Det måste alltid vara ett löfte oavsett om det är val eller inte. Det är inte så att kommunen ska gå med vinst, så vi hoppas att vi kan få igenom det redan i vår. Vi har en plan över flera år om vi får sitta kvar i majoriteten.

Hur sannolikt bedömer du att ni kan sänka skatten?

– Moderaterna kommer försöka, men det beror på våra förhandlingar i majoriteten. Jag kan inte riktigt svara på hur det kommer se ut.

Finns det utrymme att sänka skatten med 50 öre?

– Jag ser att det finns utrymme för det, men man får lägga det över tre till fyra års tid och göra det i mindre steg. Vi har också lagt pengar i resultatutjämningsreserven som en buffert för svårare tider. Där ligger cirka 30 miljoner kronor och ser vi att en skattesänkning inte håller, så får vi utnyttja det.

Egen förtjänst eller statens?

Socialdemokraterna menar att de senaste årens överskott i första hand beror på bidrag från regeringen. 

Är det statens eller Vimmerbyalliansens förtjänst primärt?

– Det är både och. Vi har fått höga statsbidrag, men det är också väldigt mycket arbete som skett ute i verksamheterna. Det har jobbats väldigt mycket med att få bättre koll på ekonomin på enheterna. Det har också gett väldigt bra resultat.

Hur stor del är alliansens förtjänst?

– Det är vi som ser till att det arbetet sker, att nämnderna håller sina budgetar och det är vi som fattar besluten och tilldelar budgeten.

Fotot: Intervjun med Marie Nicholson gjordes innan socialnämndens bokslut visat värre siffror än förväntat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: