Annons:

Sök

Annons:

MILJONBAKSLAG FÖR NÄMNDEN – NU KAN BESPARINGAR VÄNTA

Peter Karlsson (C) är ordförande för barn- och utbildningsnämnden som inte hade något roligt bokslut. Foto: Simon Henriksson

MILJONBAKSLAG FÖR NÄMNDEN – NU KAN BESPARINGAR VÄNTA

Barn- och utbildningsnämnden kan tvingas till besparingar. Detta efter att det preliminära bokslutet varit betydligt värre än väntat.
– Det är jättetråkigt, säger ordförande Peter Karlsson (C).

Under hela året har barn- och utbildningsnämnden sett ut att hålla sig inom – eller väldigt nära – budget. Det preliminära bokslutet blev därför ett ordentligt bakslag.

Barn- och utbildningsnämnden, som sammanträdde på onsdagen, gör ett underskott på 3,5 miljoner kronor gentemot budget. Bokslutet är preliminärt, men bedöms ligga nära sanningen.

– Det är jättetråkigt. Vi har haft stora förhoppningar om att kunna hålla budget, men nu blir det inte så. Vi har trott hela året att vi ska klara budgeten, men på slutet har det kommit många extra placeringar som drabbade socialnämnden. Vi får stå för kostnaden för skolgång och det drabbade därmed även oss, säger BUN:s ordförande Peter Karlsson (C).

Felmarginalen uppgår till 0,9 procent av den totala budgeten på 379,3 miljoner kronor.

– 3,5 miljoner minus låter jättemycket, men 0,9 procent i en så stor budget är inte så mycket. Samtidigt som det här är jättetrist känner jag att vi har mer koll nu än historiskt. Vi hade minus tio och minus elva miljoner för några år sedan. Det finns andra kommuner som måste spara 40 miljoner kronor, så sådana astronomiska summor är det inte. 

Gymnasiet sticker ut

En stor anledning till underskottet är gymnasiet. Totalt redovisar gymnasiet ett underskott på 5,4 miljoner kronor. De interkommunala ersättningarna, alltså kostnader för elever som studerar på gymnasieskolor i andra kommuner, överskrider budgeten med 4,1 miljoner kronor.

– Då förstärkte vi ändå budgeten för interkommunala ersättningar med 2,6 miljoner kronor inför 2021. Vi har högre kostnader för det än vi har budget för och så har det ju varit länge. Det är väldigt oroande för nu är det många som sökt sig bort till dyra utbildningar. Naturbruk är en dyr sådan och det är tufft för barn- och utbildningsnämnden. I det långa loppet kommer många av dem tillbaka hit sen och jobbar, så för kommunen är det inte negativt på sikt, säger Peter Karlsson.

Vuxenutbildningen har ett underskott på 500 000 kronor och särskolan har ett underskott på 2,2 miljoner kronor. Även gymnasiesärskolan har ett underskott på 2,2 miljoner kronor. Grundskolan och förskolan redovisar däremot ett överskott.

– Särskolan sticker ut och där har vi det högsta elevantalet vi någonsin haft. Vi har 30 barn i år och har skjutit till medel för budgeten för 2022. 

Besparingar att vänta

Nu kan besparingar och nedskärningar vänta. 

– Det är tur att kommunen går plus 2021, men det ser mörkt ut för barn- och utbildningsnämnden även 2022. Vi får med oss det här underskottet plus att vi har en minskad budget inför 2022. Vi måste börja titta på effektiviseringar och har en del punkter kvar på den gamla listan, säger Peter Karlsson.

Sex punkter återstår och närmast kommer man att titta på förskoleteamet.

– Det är något som inte är lagstadgat, men vi måste också göra en konsekvensbeskrivning av vad det skulle innebära först. Det är inte säkert att det blir den neddragningen. 

Hur många tjänster skulle det handla om och vilken besparing ger det?

– Det är tre tjänster och 1,5 miljoner kronor.

Det räcker ju inte hela vägen. Vad kan det handla om mer?

– Vi delar ut elevpeng till varje rektor och den kan vi också titta på att sänka. Vi har vänt på de flesta stenarna redan och ser inte att vi kan hitta så mycket mer. 

Kan ni gå till kommunstyrelsen med mössan i hand?

– Det finns inga pengar att få, säger man. Men vi måste titta på alla möjligheter för att hålla budget 2022. Det ser väldigt mörkt ut och snart börjar budgetarbetet inför 2022. Vi ser redan nu ett antal punkter vi måste äska pengar för. Det handlar om nattis till den nya förskolan och familjecentralen som också öppnar.

"Hård strid om pengarna"

Socialnämnden är också i behov av mer pengar och Peter Karlsson ser en hård kamp framför sig.

– Det finns bara en viss mängd pengar, men jag kan inte tycka att vi har fått för mycket. Det blir en hård strid om pengarna, om det nu finns några, och en hård budgetdebatt är att vänta. Vi menar att vi inte fått förutsättningar att hålla budget.

Någon preliminär uppföljning på det ekonomiska läget för 2022 har inte kommit ännu.

– Jag tror det kommer peka mot underskott och då måste vi gå till kommunstyrelsen.

Inför 2022 fick barn- och utbildningsnämnden 1,9 miljoner kronor mindre i tilldelning baserat på demografimodellen. Hur det blir 2023 är ännu oklart.

– Vi ska få en dragning om det den 1 mars.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: