Annons:

Sök

Annons:

Ordföranden om hemtjänstlarmet:

Lars Sandberg (C) menar att situationen inom hemtjänsten inte alls är bra. Foto: Simon Henriksson

Ordföranden om hemtjänstlarmet: "Situationen är inte alls bra"

Ett brev adresserat till kommunalrådet Jacob Käll (C) med en mycket allvarlig ton från ett stort antal medarbetare inom hemtjänsten. En situation som inte alls är bra, medger socialnämndens ordförande. 
– Det här ska tas på allvar och får hanteras av cheferna närmast verksamheten, säger Lars Sandberg (C).

Annons:

"Vi orkar inte mer". 

Det är andemeningen i det brev som ett drygt 30-tal medarbetare inom hemtjänsten i Frödinge, Tuna och Rumskulla skickat till kommunens tyngsta politiker Jacob Käll (C). 

Socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C) har förstås tagit del av brevet.

– Det här måste tas på allvar och får hanteras av cheferna närmast verksamheten. Den här situationen med inbeordringar, förändringar av scheman och indragen semester är inte alls bra, men en stor del beror på pandemin och den explosion av antalet smittade vi sett i december och januari. Jag har förståelse för personalens situation. Det är varken bra eller roligt att inte kuna ta ut sin ledighet.

Har ni förstått allvaret tidigare?

– Det är ingen tvekan om att omsorgspersonalen generellt haft en betydligt tuffare tillvaro och arbetsmiljö än många andra yrkesgrupper. Vi är samtidigt tvungna att sköta om våra brukare, det finns inget alternativ. 

"Måste se över bemanningen"

Personalen kräver att kommunledningen agerar omedelbart och vidtar åtgärder. 

– Vi har för få vikarier och för få utbildade vikarier. Vi försöker jobba med att utbilda fler, så att de vikarier som finns har en bra utbildning. 

Hur kan man få fler vikarier?

– Jag tror att lösningen är att se över hur bemanningen ska kunna ske och då speciellt när det gäller vikarier. Om det går att göra något åt det. De vikarier man har får man försöka ge så god utbildning som möjligt. Vi har det här bekymret med vikarier varje sommar. På kort tid ska vi hitta 200 till 250 stycken och det är inte bara kommunen eller omsorgen som behöver personal sommartid. Det vill alla andra också, framför allt företag inom besöksnäringen. Det är en svår konkurrens. Det vi kan göra är att fortsätta med att utbilda vikarier och nöta på. 

Ser du en rädsla för att personalen gör allvar av hotet om att man inte orkar mer och säger upp sig?

– Man skriver inte så här om man inte är väldigt trött på hela situationen. Jag kan inte sitta här och presentera lösningar nu. Cheferna i verksamheten får titta på de här breven och ha den dialogen. 

"Inte jätteförvånad"

Det här är inte första gången det kommer kritik mot situationen inom hemtjänsten i Vimmerby kommun. 

– Jag hänvisar till det jag sa om pandemin. Alla har drabbats, men omsorgspersonal har drabbats mycket hårdare än andra. Om jag går till mig själv kan jag jobba hemifrån. Det är lite mer omständligt, men inte värre än så. Omsorgspersonal kan inte jobba hemifrån. Att få sin ledighet indragen gång på gång blir man trött av. Det är ingen bra arbetssituation. 

Men pandemin har pågått över hela världen. Varför är det just här man slår larm?

– Det har fullkomligt exploderat med smittade i december och januari. Nu kan vi skönja en minskning, men det är fortfarande så att personal och brukare ska PCR-testas och man blir borta ett tag från jobbet. Det påverkar jättemycket.

Blev du chockad över brevet?

– Jag är inte jätteförvånad eftersom jag vet hur tufft man har haft det, speciellt under de senaste månaderna. Det har varit närmast krisartat. 

Hur ser du på att man går förbi socialnämnden och förvaltningen och direkt till kommunstyrelsens ordförande?

– Det lägger jag ingen värdering kring. Det är socialnämnden och socialförvaltningen som ska hantera det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: