Annons:

Sök

Annons:

Berglund (S) om läget:

Eva Berglund (S) har tidigare varit ordförande i socialnämnden. Nu sitter hon i opposition. Foto: Simon Henriksson

Berglund (S) om läget: "Personal ringer mig och gråter"

Eva Berglund (S) var ordförande i socialnämnden under Socialdemokraternas tid vid makten. Nu sitter hon i opposition i nämnden.
– Det är extremt tufft läge. Personal ringer mig och gråter, säger hon.

Annons:

En gräns är nådd och medarbetarna inom hemtjänsten orkar inte mer. Det var budskapet i det brev som flera hemtjänstenheter skickat till kommunalrådet Jacob Käll (C). 

Eva Berglund är inte förvånad över krislarmet.

– Det är tufft och vi har under lång tid fått information från de olika grupperna om hur jobbigt det är. Det finns inga vikarier att få tag på och det är väldigt mycket inbeordringar. Det är ett riktigt tufft läge och frågan är hur länge personalen orkar det här, säger hon.

Beror det på pandemin?

– Läget är som det är med pandemin, men vi hävdar att man redan sedan tidigare är underbemannade. Vi har länge sagt att man behöver stärka upp med mer personal på de olika enheterna. Det har inte gjorts något åt det trots att grundbemanningen behöver öka. Nu är det kritiskt läge och jag fasar inför sommaren. Vi sliter ut de vikarier vi har och sliter ut vår egen ordinarie personal. Det har varit två tuffa år med pandemin men man kan inte skylla allt på pandemin. Det var jobbigt och tufft även före pandemin. Grundbemanningen är för låg.

"Väldigt tyst ordförande"

På torsdagen släppte den politiska majoriteten att man satsar fyra miljoner kronor på ökade löner till omsorgspersonal utöver det redan beslutade centrala avtalet. Eva Berglund menar att den ekonomiska biten är en delförklaring.

– Det ligger annat i det här också. Det är mycket personal som söker till andra kommuner för det är lägre löneläge här. Det är klart att om man tjänar 2 500 kronor mer i Hultsfred är det lockande. 

Är stärkta löner det bästa incitamentet?

– Det är en del i det. Man får försöka göra vad man kan för att få yrket mer attraktivt i kommunen. Man får titta på det hur olika infallsvinklar. Hur har man jobbat med heltid som norm? Ligger det bakom det här? Är man missnöjd med sina arbetstider och vad har man för möjligheter att påverka? Det är många komponenter i det här. 

Hur reagerade du när du tog del av brevet?

– Jag vet hur illa ställt det är. Personal ringer till mig och gråter. Det är jättetufft, man jobbar långa arbetspass och när man väl ska vara ledig blir man inbeordrad den helgen. Det går inte. Ingen klarar av den arbetsmiljön på sikt. Men jag kan inte säga hur man ska lösa det heller. Hemtjänsten i Tuna har fungerat bra länge, men nu har det krackelererat även där. Man behöver sätta sig ned och diskutera med cheferna med helt öppet sinne och utan lösningar, säger hon och fortsätter:

– Det går inte att som alliansen återigen vill – vänta och se. Nu är det nu som gäller. Lars Sandberg behöver bli mer aktiv i sitt ordförandeskap. 

Är han inte det?

– Det tycker jag inte. Han är en väldigt tyst ordförande måste jag säga. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: