Annons:

Sök

Annons:

Toppnamnet om SD:s ambitioner:

Jimmy Rödin är SD:s toppnamn till valet i höst. Foto: Arkivbild

Toppnamnet om SD:s ambitioner: "Det får framtiden visa"

Sverigedemokraterna har presenterat sin laguppställning till höstens val. Är de nu beredda och redo att vara med och styra Vimmerby kommun?
– Vi har inga problem att samarbeta med någon, säger toppnamnet Jimmy Rödin.

Annons:

Ut med det gamla – in med det nya. Kanske kan det vara Sverigedemokraternas slogan till kommunvalet i höst. Endast sex av de 14 kandidater som fanns med vid förra valet är kvar på listan.

Flera av de som hade framskjutna placeringar då är långt ned på listan nu. Dessutom är namn som Anneli Jakobsson och hennes make Kjell, som båda blivit medlemmar i Moderaterna, borta. Även Mats Hennestig saknas på listan.

Jimmy Rödin är toppkandidat, Petra Whidotti tvåa och ex-moderaten Morgan Esping trea. Totalt består listan av 13 män och blott två kvinnor.

– Det är valberedningen som tagit fram det här förslaget och det ser bra ut. Både Morgan (Esping) och Roger (Sunesson, femma på listan) har erfarenhet sedan tidigare och jag tror att de kommer stärka oss, säger Jimmy Rödin.

Anneli Jakobsson har varit SD:s ansikte utåt i flera år, men lämnade partiet efter en splittring som blev vida omskriven i media.

– Det var hennes val att lämna och det finns inget för mig att kommentera. Hon har själv valt det här.

Vill fortsätta växa

I förra valet fick Sverigedemokraterna drygt elva procent. Det resulterade i sex mandat för partiet och bland annat en stol i kommunstyrelsen.

Nu är ambitionerna att fortsätta växa.

– Man önskar alltid att bli större och det tror jag att vi kommer bli, säger toppkandidaten Jimmy Rödin.

Har ni någon tydlig målsättning?

– Jag vill inte spekulera för mycket. Jag tror att vi ökar, men det är bara dumt att gissa sig fram.

Men är det åtta, tio eller ännu fler mandat?

– Det är spekulationer och det är väljarna som avgör. Vi siktar på att bli större.

Vad talar för att ni kommer öka?

– Vår valsedel har en bredd som kommer hjälpa oss framåt i valrörelsen. Jag tror att väljarna ser vad vi gör och att vi har plockat in starka namn till listan. 

Vill inte ge exakt svar

Det fanns många förklaringar till att Moderaterna och Socialdemokraterna styrde Vimmerby kommun efter valet 2014. Men en av dem var SD:s vågmästarroll. 

Om ni växer ytterligare blir ni ju ett parti de andra måste förhålla sig till i ännu större utsträckning. Hur ser ni på det?

– Hur menar du?

Någonstans handlar det väl i slutändan om makten, för att kunna genomföra det man vill. Hur ser ni på samarbeten med andra partier?

– Vi har inga problem att samarbeta med någon i dagsläget. Alla som sitter i fullmäktige går det att prata med. Vi stänger inga dörrar.

På riksnivå har vi sett en budget framtagen av M, KD och SD. Är det framför allt att ingå i Vimmerbyalliansen som är ert mål?

– Riks är över mitt bord, men jag har inga problem med några partier.

Ni har varit representerade i Vimmerby i flera mandatperioder, men jag tolkar dig som att ni inte har några jättetydliga ambitioner om att vara med och styra Vimmerby?

– Jag tycker andra har mer problem med oss än tvärtom.

Att det är en stängd dörr gentemot er?

– Ja, exakt.

Om ni ökar, vilket är er ambition, kan ni mycket väl få en vågmästarroll och kanske till och med hamna i ett läge där övriga partier måste förhålla sig till er. Kommer ni ställa krav att ingå i en styrande koalition då?

– Vi har naturligtvis ambitioner att öka våra mandat ytterligare för att genom vår politik få Vimmerby att växa. Vi kommer att föra fram vår egen politik och har förhoppningar om att göra ett starkt val i höst. Med den konstellationen av personer som finns nu finns det alla förutsättningar att göra ett bra val.

Ser du möjligheter för er att ingå i ett samarbete med den nuvarande Vimmerbyalliansen exempelvis?

– SD är för en politik som Vimmerby mår bra av och om den ska genomföras i en specifik gruppering eller efter överenskommelse i sakfrågor är något som framtiden får visa.

Fakta

Här är hela SD:s lista till kommunvalet:

1) Jimmy Rödin 

2) Petra Whidotti 

3) Morgan Esping 

4) Therese Anemyr 

5) Roger Sunesson

6) Herman Petersson 

7) Mikael Karlsson 

8) Kevin Whidotti 

9) Niklas Johansson 

10) Andy Sallova 

11) Emil Larsson 

12) Mikael Kvist 

13) Jonny Bertilsson 

14) Peter Bengtsson 

15) Roger Liljegren

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: