– Det var engångspengar, men man har skött det här bra och snyggt från social- och omsorgssidan. Jag håller med tjänstemannasidan om att årsredovisningen ger en falsk bild, det är en dopad årsredovisning. Det ser ut som att vi gör bättre resultat än vi gör. Besparingarna vi föreslagit har inte genomförts, säger Nilsson (S).
Driftkostnaderna är fortfarande för höga.
– Vi har höga driftkostnader och under året har vi kunnat göra vinst på grund av egna verksamheter inom den sociala nämnden. Vi har inte behövt ta några externa kostnader.
Ändå är kommunalrådet ganska brydd inför framtiden.
– Jag befarar att vi får en kostnadsutveckling inför budget som inte kommer att vara den bästa.
Tungt för kommunstyrelsen
Socialnämnden gör för första gången ett överskott. Plusresultatet blev fyra miljoner kronor – och det är tack vare ersättningar från staten för de ensamkommande. Barn- och utbildningsnämnden gjorde ett underskott på 6,6 miljoner kronor. Kommunstyrelsen gjorde det värsta underskottet – det landade på nästan 30 miljoner kronor. Störst del låg på samhällsbyggnadsavdelningen.
– Det har med nedskrivningarna att göra. Kostverksamheten gick också ett par miljoner back och det berodde på att vi inte gjorde de strukturförändringar i skolverksamheten som var tänkt i budgeten. Vi har haft personalbekymmer, med mycket sjukskrivningar och vikarier. Inom samhällsbyggnad hade vi en extra kostnad till fastighetsbolaget Mokullan AB på 3,5 miljoner kronor för fjärde benet. Även kultur- och fritid har gått med underskott, men där har vi gjort kraftiga strukturförändringar under 2016 som vi får effekt av först i år, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).
Miljö- och byggnadsnämnden gör ett överskott på 2,3 miljoner kronor. 760 000 kronor hamnar i Vimmerby och 1,5 miljoner kronor i Hultsfred.
– Våra bolag har gått relativt bra, säger Peterson (M).
Bra situation för Vimarhem
Vimmerby Energi- och Miljö AB lämnar fem miljoner kronor till Vimmerby kommuns Förvaltning AB och Vimarhem ger ett överskott på 300 000 kronor.
– Vimarhem har en bra situation. Det finns två lediga lägenheter i Vimmerby och bostadsfrågan har förstås varit uppe, vi måste framöver ta ett gemensamt grepp. Oavsett om det ligger i bolagen eller inte, så måste vi tillsammans ta ett ansvar. Bostadsbyggandet kommer som en hög prioritering, oavsett vem som ska bygga. Vi planerar framåt och vilka alternativa byggnader vi kan få till. Utvecklingsavdelningen jobbar tätt samman med alla andra om att få till det, med externa byggare. Men externa byggare vill ha vinster på det de gör, så ofta handlar det om bostadsrätter. Hyresrätterna får vi plocka in på ett annat sätt.
Det finns inga tecken på att Migrationsverket är på väg att säga upp några avtal med Vimarhem, säger Tomas Peterson.
– Det är uthyrt till Migrationsverket i både Södra Vi och Storebro, men det finns inga sådana tecken.
Inga marginaler
Det finns inga marginaler till några investeringar framöver, säger Helen Nilsson.
– Kostnaderna stiger helt enkelt. Vi får inte tag i folk och många är stressade över sitt rekryteringsbehov. Det är tuffa utmaningar framgent.
Totalt finns ett rörelsetal på tio till 15 miljoner kronor inför budget 2018.
– Det är vad vi kan jobba med. Och där stannar det ju inte. Förvaltningar och nämnder kommer tillbaka med sin kravspecifikation. Det är lite huvudbry.
Det känns lite som att ni bara köpt er tid med tanke på det här resultatet?
– Vi hade folkomröstningen och fick slå samman två budgetbeslut på ett år. Det gjorde att vi inte kom i den fas vi skulle. Vi har gjort två årsbokslut från starkt minus till två plusår. Med det som facit, så har vi skött oss bra. Men långsiktigt ser vi att vi ligger över på driftsidan. Driften är för hög och därför kan vi inte göra avsättningnar för investeringar. De 15 miljoner kronor vi tog i skattehöjning har vi betalat av i lån. Alla mål vi hade är okejade, säger Helen Nilsson (S).
Årsredovsningen ska också tas i kommunfullmäktige.