Annons:

Sök

Annons:

Efter hemtjänstens nya brev:

Lars Sandberg är ordförande för socialnämnden. Hemtjänstpersonalen fortsätter larma om situationen. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Efter hemtjänstens nya brev: "Givetvis är det här allvarligt"

I slutet av februari slog hemtjänstpersonalen larm om en ohållbar situation. "Vi orkar inte mer" meddelade man med versaler. Responsen från kommunen har inte varit tillräcklig, anser man.
– Givetvis är det här allvarligt, säger Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden.

Annons:

Brevet, som adresserades till kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C), hade en mycket allvarlig ton och var undertecknad av ett stort antal anställda inom hemtjänsten.

Arbetsmiljön beskrevs vara ohållbar och personalen mådde dåligt.

"Vi känner oss livegna, vi får jobba dubbelpass och blir inbeordrade på våra lediga dagar", skrev man i brevet. 

Med versaler meddelade personalen att man inte orkade mer.

"Vi kräver ett konkret svar och åtgärd omgående", avslutar man brevet med.

– Situationen är allvarlig och det är inte alls bra. Det är inte förvånande. Jag har sagt till dig många gånger tidigare att bemanningsläget är besvärligt och det här är en konsekvens av det. Speciellt den här vintern har det varit extremt. Jag är inte förvånad över att man signalerar om trötthet, men det är inte alls bra, kommenterade socialchefen Anette Nilsson i februari. 

"Det är olyckligt"

Nu har hemtjänsten i Frödinge och Tuna på nytt slagit larm om situationen.

"Personalen i Tuna och Frödinge hemtjänst är inte nöjda med svaret från ledningen. Problemet vi beskrev för er är varken besvarat eller åtgärdat, därför skickar vi ett nytt brev till er", inleder man det nya brevet med.

Problemen beskrivs vara bemanningen, planeringen och arbetsmiljön – som inte alls fungerar.

"När detta inte fungerar blir konsekvensen att vårdtagarna drabbas. En kompetent personalstyrka som inte hinner äta, dricka, gå på toaletten och ständigt förföljs av en tickande klockan som säger att nästa besök inte heller blir i tid, kommer till slut att bli körda i botten. Många är redan där!", skriver man. 

Lars Sandberg (C), ordförande i socialnämnden, ser inte det nya brevet som ett nytt krislarm.

– Jag ser det inte som ett liknande inlägg, utan det handlar om att man inte tycker sig ha fått svar på alla frågor. Det är olyckligt, men det kommer komma kompletterande svar. Jag vet inte om man har hunnit svara nu innan påsken men jag vet att det är på gång, säger han.

Hur ser du på att det här nya brevet kommer?

– Man är inte nöjda med svaret, men jag vet att förvaltningen ska lämna ett förtydligande kring vissa saker. En del frågor är redan besvarade och att höja lönerna för att bli en attraktiv arbetsgivare är på gång. Så vissa saker är redan gjorda och andra kommer det svar på. 

Men just när det gäller den här extra tusenlappen har det varit mycket kritik mot att det inte kommer alla till del?

– Jag tänker att det är klart det vore bra om alla kunde ges tusen kronor, men nu ser det inte ut så. Då är det den här potten som det går till. 

"Orolig över läget"

Vimmerby Tidning har också rapporterat att hemtjänstruppen i Södra Vi har splittrats, vilket väckt kritik hos flera av medarbetarna.

– Jag varken kan eller vill uttala mig om det. Det är ett förändringsarbete som pågår, så jag hoppas bara att det blir bra i slutändan. Alla ska må bra och tycka att det fungerar, säger Sandberg.

Varför är det så mycket kring just hemtjänsten?

– Jag kan förstå det. Är det någon yrkesgrupp som haft det tufft under pandemin, så är det just personal inom vård och omsorg. Det är vård- och omsorgspersonalen som drabbats allra hårdast, som fått gå med ansiktsmasker och slitit väldigt hårt. Som lök på laxen är det väldigt svårt med vikarier och när man måste stanna hemma med minsta symtom, så får de som är kvar dra dubbelt lass. Jag förstår att de är helt slut, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas att det blir bättre och vet att man jobbar med att få till vikariebemanningen, men det är svårt inte bara i Vimmerby utan i övriga landet också. Kompetensförsörjningen är en jätteutmaning.

Hur orolig är du för att personal ska börja säga upp sig i stor utsträckning?

– Klart man är orolig över läget. Vi har brist på antalet medarbetare och vikarier och inte minst nu inför sommaren med semestrar och annat. Personalen behöver få sin vila givetvis och det här är allvarligt. 

"Svårt att trolla"

Arbetet med att se över bemanningen fortsätter, menar Lars Sandberg.

– Man ser över det här med bemanningen och jobbar hela tiden med att få in fler personer. Men det är svårt att trolla och inget som sker över en natt heller.

Varför ser vi de här ropen just i Vimmerby?

– Jag läser övrig media i länet och personal har varit pressad i flertalet kommuner. Det är pandemin som ytterst ställer till det.

Men i exempelvis Vimmerbys grannkommuner har man ju inte slagit larm på samma sätt?

– Jag kan inte kommentera andra kommuner. 

Varför ser det ut som det gör just här?

– Det är svårt att säga. Vi har inte lägre bemanning här jämfört med andra. Övriga kommuner har samma svårigheter med vikarier. 

Hur visar ni att ni tar det här på allvar?

– Vi följer upp det. Det är förvaltningens uppdrag att göra själva arbetet med både bemanningsplanering och annat. Det är inget jag som politiker ska försöka styra. Förvaltningen är bäst lämpad för det uppdrag man har, men jag följer upp det och håller mig informerad. 

Men som politisk ordförande i nämnden är du ytterst ansvarig?

– Så är det och arbetsmiljöansvaret landar på nämnden. Jag tar det på allvar, men uppgifterna är delegerade till förvaltningen.

Vår tidning har sökt hemtjänstchefen Hanna Revelj Westrin, socialchefen Anette Nilsson och Kommunals ordförande Petra Dahlström.  

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: