Socialnämndens vice ordförande Marie Nicholson (M) anser att kommunen gör allt den kan för att hantera rekryteringsproblematiken. Foto: Simon Henriksson
Socialförvaltningen står inför en enorm utmaning. 40 procent av medarbetarna går i pension fram till 2028.
– Det är bara att konstatera att det är problem att hitta personal rakt över, suckar nämndens ordförande Eva Berglund (S).
Tidigare har socialförvaltningen haft särskilt svårt att rekrytera sjuksköterskor, fysioterapeuter och socionomer. Nu har man problem med i stort sett samtliga yrkesgrupper. Även inom omsorgen misslyckas man med att hitta den kompetens som krävs.
Mellan 2018-2028 kommer förvaltningen behöva hantera 238 pensionsavgångar. Det motsvarar 40 procent av alla medarbetare.
– Det är personer i alla kategorier, främst inom omsorgen men även på chefssidan, säger Eva Berglund.
"Samma bekymmer överallt"
Problem nummer två är att behoven bedöms öka.
– Ska vi ha den omsorg vi har i dag behöver vi öka antalet medarbetare med 40 procent. Vi har samma bekymmer överallt i hela Sverige och vi måste se över vilken omsorg man kan erbjuda. I det här området finns inte medarbetarna och det visar att vi har ett stort behov av de nyanlända, säger Marie Nicholson.
Vad kan kommunen göra?
– Vi gör precis allt vi kan. Vi rekryterar genom olika kanaler, uppmuntrar unga att söka de här yrkena, försöker få människor att stanna kvar, skapar en positiv arbetsmiljö och vi har fått höja lönerna för att konkurrera.
Däremot tycker nämndens ledning att sommaren ser skaplig ut. I dagsläget saknas 20 vikarier.
– Det är ganska bra, anser Eva Berglund.