Annons:

Sök

Annons:

ORDFÖRANDEN TROR INTE PÅ EGNA BUDGETEN

Lars Sandberg tror inte att hans socialnämnd ska kunna spara fyra miljoner. Foto: Jakob Karlsson

ORDFÖRANDEN TROR INTE PÅ EGNA BUDGETEN

På måndag tar kommunfullmäktige beslut om Vimmerbys rambudget för 2023. Socialnämdnen ska spara drygt fyra miljoner. Ordföranden Lars Sandberg dömer ut besparingskravet.
– Någon effektivisering kan vi säkert göra, men det blir svårt att komma upp i drygt fyra miljoner, säger han.

Annons:

Vimmerby kommuns socialnämnd har haft extremt svårt att hålla sin budget under många år. Årets senaste prognos pekar på ett underskott på 18,6 miljoner kronor. Nu kräver kommunledningen med Centerpartiet i spetsen att nämnden sparar fyra miljoner under 2023. Kostnaderna ska skäras med en procent över hela linjen och för socialnämnden innebär det drygt fyra miljoner.

Centerpartisten Lars Sandberg är ordförande i socialnämnden. Han tror inte att nämnden kommer klara betinget.

– Vi ska naturligtvis titta på vad vi kan göra, men mycket är lagstadgat, det allra mesta är det. Personalsituationen vet vi hur den är, vi kan inte minska där.

Ser du någon möjlighet att ni ska kunna spara fyra miljoner?

– Nej, inte i nuläget.

Hur ser du på att ditt parti går fram med ett förslag som du som ordförande i den största nämnden ser som orealistiskt?

– Det är bra att man går fram med ett förslag och att man involverar alla delar och att alla ska titta på vad man kan göra. Nu har man sagt en procent för enkelhetens skull. För vår del är det svårt att åstadkomma, men går vi samman och tittar på alla delar så är det en större chans att vi kan göra någonting.

Ser du någon sektor där ni kan spara?

– Framförallt måste vi titta på vad som inte är lagstadgat, det som lagen säger att vi måste göra måste vi göra. Sedan kan vi se om vi kan göra det på olika sätt utan att försämra insatsen. Vi måste titta väldigt brett tänker jag.

Vad är lösningen på sikt?

– Jag tänker att det handlar om att titta väldigt brett och inte stirra sig blind på att socialnämnden inte håller sin budget. Man måste jämföra med andra kommuner. Har vi större utgifter för äldreomsorgen än andra kommuner?  Har vi billigare eller dyrare äldreomsorg? Någonstans finns det säkert besparingar att göra, det är inte rimligt att vi går massa miljoner back som kommun.

Socialnämnden lider redan hårt av höga sjukskrivningstal. Hur tror du att man reagerar på det här beskedet?

– Jag tror inte personalen är oroad över personalminskningar för det går inte. Vi kan inte minska på personalen inom äldreomsorgen, det är fullständigt orimligt,  vi får inte tag i vikarier som det är idag.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: