Micael Glennfalk menar att Centerpartiet och oppositionsrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) bara söker konflikter. Foto: Jakob Karlsson
I torsdags kritiserade Ingela Nilsson Nachtweij kommunens hantering av fiberprojektet. Micael Glennfalk (M) anser att Centerpartiet spelar ett dubbelspel med fibern. – Centerpartiet vill helst gynna Telia, säger han.
Det nyss avgånge kommunalrådet Micael Glennfalk försvarar den handlingsplan för fiberprojektet som kommunfullmäktige antog i måndags.
– Handlingsplanen för kommunens fibersatsning är korrekt. De brister Ingela Nilsson Nachtweij påstår finns, finns inte. Hon har ännu inte lyckats precisera dem varken i fullmäktige eller i artikeln. I fullmäktige stannade centern till vid det statliga möjliga bidraget som var satt till 100 miljoner kronor i handlingsplanen. Rätt ska vara 140 miljoner. Det är en uppgift som inte alls är viktig i sammanhanget men som fastnar när Centern silar igenom i princip alla dokument för att leta fel att skapa konflikt och diskussioner som är onödiga och ödslar tid.
”Hade koll på avtalet”
Nilsson Nachtweij kritiserade tre saker i artikeln på DV. Ett: tydligare roller mellan Itsam och Vimmerby kommun.
– Rollerna mellan Itsam och Vimmerby Fiber är mycket tydliga. Projektgruppen Vimmerby Fiber är med på alla fiberberedningar där Centerpartiet också hela tiden haft en ledamot.
Två: att handlingsplan saknar plan för utbyggnad av den östra kommundelen.
– Ingela säger att det inte finns något om när östra delen av kommunen ska få fiber. Skälet är att det vore att förbigå en budgethantering inför 2017. Det är väldigt många investeringar i framtiden som vi inte vet något om idag. Begär man verkligen att vi ska spekulera om framtida investeringar i en handlingsplan, och förbigå en budgetbehandling inför 2017? Det är bara ännu ett sätt för Centern att kasta grus i maskineriet. Jag tror att folk nu börjar förstå hur konflikterna uppstår och vilka politiker som drivs och får energi av dem.
Tre: att fiberhandlingsplanen innehåller en felaktig uppgift om fiberavtalet mellan Vimarhem och Telia.
– Det är ingen småsak, men det är ingenting som gör att vi behöver dra tillbaka handlingsplanen en gång till. Det räcker att vi ändrar det tills handlingsplanen uppdateras nästa gång.
Varför hade ni inte koll på när avtalet löper ut?
– Det hade vi. Vi har fått uppgiften att avtalet är på 12 år. Något annat är inte sagt från Vimarhems sida. Det är ett orimligt krav att ordförande i kommunstyrelsen och kommunchefen ska granska bolagens avtal med externa aktörer. Man måste kunna kräva att muntliga besked är riktiga. Det handlar om tillit. Vimarhem borde ha uppgett att avtalet är på 17 år, varav fem år utan exklusivitet. Hade Vimarhems styrelse fört upp den frågan i sina politiska grupper hade det genast blivit bakläxa. Det är egenmäktigt gjort och ansvaret för detta ligger hos styrelsen, dess dåvarande ordförande Tomas Holgersson (C) och dess VD Jan Erixson. I telefonsamtal mellan VD och kommunchef, och mellan ordförande och mig pratades det till och med om ett åtta till tio år långt avtal med Telia och vårt svar blev att man själva fick överväga hur och om man skulle skriva avtal, och vi upplyste om att kommunalt fiber var på väg.
Många fler anslutningar krävs
14 privata fastighetsägare har anslutit sig till Vimmerby Fiber som riskerar att bli en ekonomisk mardröm för Vimmerby kommun. Totalt har 389 anslutningar gjorts hittills. För att projektet ska ros i hamn krävs ungefär 1 500 anslutningar ytterligare.
– Ingela Nilsson Nacthweij överraskas av att det bara är 14 anslutningar i Vimmerby stad. Läser hon den plan hon kritiserar ser hon att vi valt att först ansluta kommunens verksamhet, därefter landsbygden där snart 400 hushåll är ansluta via byalagen. Först därefter ska vi ta tätorterna. Att det bara är 14 beror på för lite resurser, intresseanmälningarna i stan är avsevärt fler. Nu sätts resurser in för att koppla in alla dom. Detta för att öka de ekonomiska förutsättningarna för den fortsatta utbyggnaden.
Borde ni inte ha gjort det tidigare?
– Vimmerby kommun har lagt ut uppdraget på Itsam. Vi betalar dem för att sköta fiberexploateringen. Man gör det på det sätt man gjort i andra kommuner. Där har dock inte Telia konkurrerat och fibergruppen har haft svårt att se hur man ska agera. Kommunala upphandlingskrav och tillvägagångssätt är inte snabbfotade. Från politikens sida har vi försökt förmå Itsam att skaffa rätt kompetens i gruppen och vi hoppas nu att så sker. Jag kan hålla med om att det borde skett när Telia klev in, men kommunal verksamhet är som sagt inte snabbfotad.
”Spelat ett dubbelspel”
Glennfalk anser att Centerpartiet innerst inne vill gynna Telia.
– Det är allmänt känt att Centern spelat ett dubbelspel med fibern. Man ville helst gynna Telia vilket debatten innan beslutet visade, men eftersom Telia inte ville fibrera landsbygden valde Centern en annan strategi. Man röstade enigt ja i fullmäktige till kommunalt fiber för att slippa kallas landsbygdsfientliga, men valde sedan taktiken att kasta grus i maskineriet så mycket som möjligt, hagla frågor till Itsam, påpeka varje miss, granska varje bokstav och på så sätt få Vimmerby Fibers medarbetare att lägga så mycket tid som möjligt på att besvara Centerns frågor. Min uppfattning att Ingela Nilsson Nachtweij har en agenda där konflikten med majoriteten är i första rummet, Vimmerby kommuns väl och ve är sekundärt.
Menar du att oppositionen och Ingela Nilsson Nachtweij är för aktiv?
– Nej, inte alls. Men aktiv på fel sätt. Istället för att fokusera på egna idéer försöker man smula sönder verkställigheten av redan fattade beslut. Man röstar ja, vill egentligen nej, och efter beslutet jobbar man för att det inte ska lyckas. Det är destruktivt och gynnar inte alls Vimmerby. Man måste acceptera att en majoritet bestämmer och istället försöka medverka till goda resultat av de beslut som fattats. Istället skapar man konflikter ur minsta formulering. Man skulle kunna tillföra sina egna idéer istället. Jag tycker också att Centerpartiet borde lära av den historia man har, där man bidragit till miljonförluster för kommunen, kostnader vi dras med ännu. Det borde gjort partiet lite mer ödmjuka inför de svåra uppgifter politiken står inför.