Annons:

Sök

Annons:

Alliansen föreslår lojalitetsbonus – och vill se färre faxar

Pierre Edström, Malin Sjölander, Gudrun Brunegård och Christer Jonsson har tagit fram många förslag för länets sjukvård. Foto: Jakob Karlsson

Alliansen föreslår lojalitetsbonus – och vill se färre faxar

Landstingsalliansen har stakat ut sin riktning inför nästa års budget. De fyra partierna vill införa en lojalitetsbonus för personalen, satsa på digitaliseringen och ge hälso- och sjukvården verklighetsanpassade budgetar.
– Jag tycker att det är förskräckligt att majoriteten gömmer sig bakom förvaltningen när deras arbete inte får genomslag, säger Christer Jonsson (C).

Alliansens budgetarbete fokuserar på tre områden:

 

  • Anpassning till ökat vårdbehov i framtiden.
  • Behålla befintlig personal och rekrytera rätt kompetens.
  • Ta tillvara på digitaliseringens möjligheter.

 

Kalmar län har en stor andel äldre befolkning.

– Vi behöver göra ett systemskifte. Vi har många äldre med kroniska sjukdomar och komplexa hälsotillstånd. Allt kan inte belastas sjukhusvården, utan det finns kompetens i hälsovården men där saknas det resurser. Vi vill se en analys av befolkningen och ett sjukdomspanorama och sedan ta fram en strategisk satsning för att möta det här. Vi behöver gå före utvecklingen och det har den nuvarande landstingsledningen försummat, säger Gudrun Brunegård (KD).

 Vill se bonus för lojalitet

Landstinget i Kalmar län har, som många andra landsting, stora problem med rekryteringen inom flera yrkeskategorier kryddat med höga kostnader för hyrpersonal.

– Vi har lagt ett antal förslag för att få ett bättre arbetsklimat som gör att vi kan behålla medarbetare och rekrytera nya. Vi får signaler om att många tycker att arbetet har blivit tyngre och där måste vi anpassa våra resurser. Dessutom ska bemanningen vara jämlik i länet, i dag kan det vara stora skillnader, säger Pierre Edström (L).

Alliansen vill även se en lojalitetsbonus för erfarna medarbetare.

– Vi vill stimulera trotjänare och se en trohetsbonus. Ansvar och erfarenhet måste lösa sig, i dag kan nyrekryterade tjäna mer än de som jobbat i landstinget i många år.

 Digitaliseringen eftersatt

Malin Sjölander (M) tog upp många skrämmande exempel på den eftersatta digitaliseringen i sjukvården i länet.

– Man faxar fortfarande journaler och transporteras en person till ett annat landsting händer det att man lägger journalen på patientens mage… Sjukhusen ligger efter när det gäller digitaliseringen och vi måste ta ansvar för att komma vidare. Vi har en rad punkter och vill bland annat höja tempot när det gäller journalsystemet. Det behövs fler siffersatta mål för den digitala utvecklingen, när man hör om hur det fungerar i dag blir man nästan förskräckt, säger hon.

 "Tycker att det är förskräckligt"

Några beräkningar av förslagen har man inte tagit fram i det här skedet.

– Det kommer senare, det vi gör nu är att peka ut riktningen. Pengar lägger vi i nästa steg, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).

Klart är att Alliansen vill göra ett rejält omtag inom budgeten. 

– Hälso- och sjukhusvården har gått med väldigt stora underskott och det har vuxit under varje år. Slutsatsen är att budgeten inte är anpassad efter den verksamhet som man har i uppdrag att bedriva. Det är en absurd situation och vi måste få ingångsvärdena rätt från början. Jag tycker att det är förskräckligt att majoriteten gömmer sig bakom förvaltningen när deras arbete inte får genomslag.

Vill minska antalet patienter per läkare

Brunegård anser att primärvården är underbemannad.

– Det är bara hälsocentralerna i Vimmerby och i Borgolm som är fullbemannade, men i övrigt är det många som har en eller flera vakanser. Det är väldigt oroväckande och vi behöver ha fler anställda. Idealmålet är att ha 650 patienter per distriktsläkare, men det är uppe i 2 000 nu. I ett första steg vill vi få ned det till 1 500, det skulle göra arbetet mer attraktivt, säger hon. 

 "Kan ge en effektivisering"

Andra inriktningsområden är fokus på psykisk ohälsa, undersöka mer frikostiga öppettider inom primärvården, mobila team och systematiska hälsosamtal med människor från 40 års ålder.

Hur partierna ska bekosta satsningarna är som sagt en fråga för hösten.

– En del är omflyttning av resurser, får vi fram konkreta förslag får vi titta på finansiering. Vi tror också att digitaliseringen kan ge en effektivisering, det måste leda till att vi blir mer produktiva, säger Christer Jonsson (C). 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: