Annons:

Sök

Annons:

  • Representanter från Kristdemokraterna har varit på Per-Gunnar Svenssons gård i Främsteby. Foto: Privat

  • Foto: Privat

  • Foto: Privat

  • Vincent och Helmer fick också följa med. Foto: Privat

Lantbruket bör bevaras – så vill Kristdemokraterna underlätta böndernas verksamhet

Nyligen var representanter från Kristdemokraterna på Per-Gunnar Solbergs bondgård i Främsteby i Hultsfreds kommun. De tittade på hur förutsättningarna för att vara lantbrukare ser ut idag. 

Annons:

Till höstens val är Kristdemokraternas tre viktigaste frågor landsbygd, sjukvård och trygghet. Nyligen var representanter från partiet varit och undersökt hur läget faktiskt ser ut för bönderna.  

Det var Carl-Wiktor Svensson, som är riksdagskandidat för Kristdemokraterna, Johanna Sandin, fullmäktigekandidat i Hultsfreds kommun, Lennart Davidsson, som är fullmäktigerepresentant och ledamot i miljö- och myndighetsnämnden och Folke Plejrt, som är lantbrukare, riksdagskandidat och fullmäktigekandidat i Hultsfreds kommun. De hade även med sig två barn från den nya generationen, Vincent och Helmer. 

”Efterlyser en långsiktig jordbrukspolitik”

Per-Gunnar Solberg driver en mjölkgård i Främsteby, Solkulla Mjölk AB. Han har visat sin gård och hur han har utvecklat sitt företag under de senaste 10–15 åren, tillsammans med sin son Erik Solberg. De har 400 kor och det behövs mycket för att kunna driva verksamheten. 

– Vi efterlyser en långsiktig jordbrukspolitik så man kan få bukt med alla kostnader. Så länge mjölkpriset idag fortsätter att vara samma kanske vi står på samma ruta som tidigare, men det får inte gå sämre. Det kommer bli svårt för jordbruket. Det är flera bönder med mig som ser det här problemet, säger Per-Gunnar Solberg. 

Kristdemokraterna ser inte att staten ska ha en för stor roll i lantbrukarnas arbete, utan att de själva ska få sköta sin verksamhet. 

– Höstens val är viktigt för att Sverige har möjlighet att få ordförandeposten i EU:s ministerråd. Det kommer att beslutas 2023 och det är oerhört viktigt att den borgliga regeringen kan få den platsen så att vi kan sätta en agenda utifrån Sveriges behov och förutsättningar, men också utifrån vår kunskapsnivå om skog och bruk. Lantbrukarna finns inte på samma sätt nere i resten av Europa, menar Carl-Wiktor Svensson. 

I landsbygdsprogrammet har Kristdemokraterna tagit fram både kortsiktiga och långsiktiga lösningar utifrån den situationen som man befinner sig i idag. 

– Vi kan konstatera att det har hänt väldigt mycket på Solbergs gård, man har utvecklat detta till ett ännu mer modernt lantbruk än det tidigare varit, samtidigt som man ser orosmoln på himlen. Framför allt ökade kostnader för bland annat el, bränsle och foder, säger Carl-Wiktor Svensson. 

Vill sänka reduktionsplikten

Den kortsiktiga delen av Kristdemokraternas plan är att sänka reduktionsplikten på diesel, för att få ner bränslepriset med 8–9 kronor. De vill ligga på en minimumnivå utifrån EU:s regementen och gå ner till 6 procent. De vill även sänka energiskatten. 

– Energin och dieseln påverkar också priset på insatsvarorna. I och med det här kommer priset sänkas på vad bonden i övrigt behöver köpa. 

Minska byråkratin

På långsiktigt sätt vill man att det ska vara lättare för bönderna att göra rätt. Man vill ändra och minska byråkratin, samt förtydliga genom bättre regleringsbrev till myndigheterna. 

– Både som bonde och företagare kan man uppleva att det är långa handläggningstider. Om bonden ska komma in med uppgifter och får sex veckor på sig, så ska myndigheten ha samma krav på sig. Annars ska man betala ut en ersättning till verksamhetsutövaren, säger Carl-Wiktor Svensson.

Kristdemokraterna tycker att äganderätten är väldigt viktigt, de vill därför att den ska vara så som den har varit tidigare, annars kommer det resultera i att material behöver köpas in tidigare och från platser längre bort, vilket kostar mer och leder till mer utsläpp. 

– Vi behöver dels tänka om vad det gäller klimatpolitiken. Vi borde inte lägga ner våra lantbruk i Sverige för att då tvingas importera mat, utan istället öka den inhemska produktionen och globalt vara en mer effektiv aktör till de andra länderna. 

Satsa på vägunderhåll

Man vill se en förändrad plan om infrastrukturen i Sverige och fokusera på de befintliga vägarna mellan småstäder, istället för tåginfrastrukturen. 

– Vi ser på Trafikverkets rapporter att de själva inte har en tillräcklig budget för att klara av vägunderhåll. Samtidigt läggs det åtskilliga miljarder på att bygga ut höghastighetstågen, säger Carl-Wiktor Svensson. 

– Det mindre vägnätet är eftersatt i underhåll. Tågen stannar heller inte på mindre orter. När det är löst kan vi diskutera om vi behöver de externa satsningarna på att flytta människor där det finns en begränsad uppsida i bunden tid, menar Folke Plejrt. 

Hur ska ni få en majoritet?

– Det är upp till väljarna att bestämma. Vill man ha en förändring, ska man också rösta för en förändring. Vi vill visa att det finns alternativ till det sättet som Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har drivit landet. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: