Eva Berglund, Helen Nilsson, Tomas Peterson och Lis Astrid Andersson ser positivt på kommunens ekonomi. Foto: Jakob Karlsson
De senaste åren har varit väldigt turbulenta för Vimmerbys ekonomi. Nu ser majoriteten ljuset i tunneln.
– Jag skulle inte använda ordet kris, men det är fortfarande ett ansträngt läge, säger Helen Nilsson.
I dag presenterade majoriteten sitt rambudgetförslag för 2018. Det blir ökat anslag till barn-och utbildningsnämnden och socialnämnden med tio miljoner vardera. Kommunstyrelsen förstärks med fem miljoner kronor.
Reformutrymmet är alltså 25 miljoner kronor – men en stor del av pengarna kommer att gå till att täcka hål i de respektive budgetarna. Det är exempelvis inte säkert att BUN:s utökade medel leder till att personaltätheten inom förskolan stärks.
– Vi är glada för tio miljoner. Förskolan är högprioriterad och inom särskolan har vi också stora behov. Vi får ta en diskussion i nämnden om vad vi prioriterar, säger Lis Astrid Andersson (S).
Kommer ni kunna öka personaltätheten?
– Vi tittar på olika lösningar, bland annat på någon slags pool så man kan frigöra lite gemensam planeringstid som försvann när förskoleteamet togs bort.
"Vi är där redan nu"
Även socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) är nöjd med tio miljoner extra.
– Jag hade trott att det skulle bli betydligt mindre. Man pratar mycket om att vi går mot en äldreboom, men vi är där redan nu. Vi har ett utökat ett behov på sju miljoner inom hemtjänsten och dit och till LSS kommer pengarna gå mest, säger hon.
En orsak till det utökade utrymmet är en förbättrad skatteprognos.
– Vi får tolv miljoner mer än i utgångsläget och det känns ganska bra. Det beror på att vi har fler medborgare och därför ser vi att det finns ett hyfsat utrymme att göra lite extra med våra viktiga verksamheter, barn- och utbildnings- och socialsidan, menar Tomas Peterson (M).
Långtifrån önskemålen
Socialnämnden hade önskat 28 miljoner och BUN cirka 30.
– Vi har tittat på prioriteringsområden och nummer ett är volymökninganra. Vi har fler äldre och fler förskolebarn. Det drar med sig ökade kostnader för drift och lokaler. Man har också lyft fram rekryteringen och kompetensen och vi måste se över arbetsmiljön.Vi har haft och har ett ganska stort sjukskrivningstal, säger Helen Nilsson (S).
Nya bostäder blir också en prioriterad fråga.
– Vi har ett stort behov av bostäder och det arbetet har vi prioriterat upp. Där har vi mycket samtal just nu.
Skatten fortsatt Smålands högsta
Någon diskussion om att sänka det som är Smålands högsta skattesats har inte förts. Kommunala skattsatsen för Vimmerbybor blir fortsatt 22,36 kronor per intjänad hundralapp.
– Vi har inte utrymme för att sänka skatten och vi skulle gärna vara mer kostnadseffektiva, men vi kunde inte genomföra de strukturförändringar som vi ville och då är det svårt, säger Peterson (M) och syfter på majoritetens omdebatterade skolförslag.
Ska invånarna vänja sig vid att ha länets högsta skatt?
– Jag tror att vi har en gemensam ambition att inte ha det, men tyvärr tror jag att andra kommuner kommer höja också.
"Superhärligt"
Majoritetspolitikerna tycker att det akuta krisläget för kommunens ekonomi är över.
– Det är ett ansträngt läge, så kan man säga. Vi kan inte ta ett år i taget utan måste ha framförhållning. 2019 och 2020 kommer bli svårt för många kommuner, men vi står inför utvecklingsdelar också. Vi vet att det behövs en förskola och att det är trångt i skolan och att vi behöver vård-och omsorgsboende. Vi vet att vi behöver fler bostäder och att många vill komma hit, säger Helen Nilsson (S).
– Under de flesta år som jag varit med så har vi fått generella sparbeting, men det här är tredje budgeten där vi får tillskott, säger Berglund.
– Vi har en blomstrande kommun nu och företagen skriker efter arbetskraft. Det är superhärligt, säger Lis Astrid Andersson.