På Facebook stoltserar sverigedemokraten Anneli Jakobsson med att hon gjort "negerbollar" på chokladbollens dag. Hon ser inga som helst problem med att använda ordet "neger".
– Skulle jag få det bevisat, att alla mörkhyade i Sverige tar illa upp så kanske jag ändrar mig. Men det finns ju negrer och det verkar som att man vill gömma undan dem, säger hon.
Anneli Jakobsson, ordförande för Sverigedemokraterna i Vimmerby, har länge slagits för sin rätt att få benämna chokladbollar som "negerbollar" på nätet. Redan 2015 tejpade hon över ett paket där det stod "choklad" och ersatte det med "neger". Det berättade hon om vid minst två tillfällen på Facebook.
På chokladbollens dag 2017 publicerade SD-ledamoten en bild på sina bakverk och skrev att hon hade gjort "negerbollar". Hon ser inget anmärkningsvärt med det.
– Det är ett ord som alltid existerat och alltid kommer att göra för mig. Det finns inget förbud mot att kalla det så, säger Anneli Jakobsson (SD) till Dagens Vimmerby.
"Kommer alltid säga det"
Att både Språkrådet och Svenska akademien sedan drygt tio år tillbaka uppmanar människor att inte benämna bakverket på det sättet betyder inget för henne.
– Det får stå dem. Jag kommer alltid att säga det. Det är vad jag är uppvuxen med.
Varför vill du använda just "negerboll" som beteckning på det bakverket?
– Det är infört i mitt huvud. Jag har vuxit upp med det och kommer alltid att kalla det för det.
Det är ju ett ord som kan göra människor ledsna eller kränkta?
– Det är ingen som kan känna sig kränkt, tror jag. Det är de som har hittat på det själva som tror att man kränker andra. Jag tror inte att mörkhyade tar illa upp.
Har du frågat någon svart person om det?
– Jag har inte gjort det, men en vän har gjort det. Då skrattade den personen åt det. De känner sig inte kränkta av det. Det var visserligen en person och jag kan inte svara för alla mörkhyade, men ordet neger, det finns ju negrer och det verkar som att man vill gömma undan dem, som att de inte får existera eftersom att man inte får använda det ordet. Det är ju inte klokt, negrerna ska ju fram också, det är ett folkslag och har alltid varit det.
Du menar att "negrer" är ett eget folkslag?
– Det är folk, ett folk i mängden bland oss. De är mörkhyade och har alltid hetat negrer, de ska ju fram de också, nu är det ju som att man ska gömma dem om man inte får säga neger i dagens samhälle.
"Vi vill förändra samhället"
Anneli Jakobsson säger "att det får stå för dem" på frågan om inte "neger" är ett ord som andas rasism och förtryck på grund av slaveriet och koloniseringen.
– Min vän som frågade en mörkhyad kände sig ju inte kränkt, han skrattade åt det. Sedan kan jag inte svara för alla andra.
Det är ju ett ord som man uppmanas att inte använda?
– Det kommer jag att använda ändå.
Kan man inte förändra språk eller ta bort ord?
– Inte när det gäller det. Och många håller med mig om det.
Det här går ju att applicera på mycket. Sverigedemokraterna anklagas ibland för att vara rasistiskt och nazistiskt med tanke på sin bakgrund från vit makt-rörelsen. Gäller samma även där, ska man kalla SD för rasistiskt och nazistiskt fortfarande?
– Det tycker jag absolut inte. Det är Sverige vi vill förändra och inte som det är i debatter, att man kastar skit på varandra. Vi vill framföra vår politik och man kan inte säga "det där har du gjort tidigare". Vi vill förändra samhället.
Det var så sent som 1996 som dåvarande partiledaren för SD, Mikael Jansson, förbjöd uniformer på SD:s möten. Om man inte kan förändra ord, ska man då förändra epitet på partier?
– Jag förstår inte riktigt vad du menar, men bakgrundshistorien hör inte till dagens samhälle.
Gör då ett ord som "neger" det?
– Jag har inga kommentarer till det. Det verkar som att folk vill gömma undan ordet och att det inte ska användas, men jag kommer alltid att säga neger, mörkhyad eller negerboll.
Du säger även "neger" om en svart person?
– Ja, mörkhyad eller neger.
Vad betyder ordet för dig?
– Neger, vad jag vet, kommer från Nigeria och betyder svart. För mig betyder det svart.
"Då kan jag ändra mig"
Sverigedemokraten, som nyligen valdes till ordförande i Vimmerby, där partiet fick 8,6 procent av rösterna i kommunvalet 2014, tror inte att människor kan ta illa upp av att någon använder ordet "neger".
– De som påstår att människor tar illa upp kan ju ta fram det i statistiken så får man se hur många det är. Då kan jag ändra mig.
Du tror inte att det är särskilt många?
– Nej, det tror jag inte.
Kommer du fortsätta att kalla chokladbollar för "negerbollar"?
– Så länge inte motsatsen har bevisats, att alla mörkhyade i Sverige tar väldigt illa upp. Då kanske jag slutar.
Om alla mörkhyade säger det?
– Om alla mörkhyade tar illa upp av ordet neger eller negerboll. Då kanske jag ändrar mig.
Räcker det inte med att en person tar illa upp, är inte det skada nog?
– Det är ingen som vet om någon tar illa upp, det finns ingen statistik.
Det finns människor som har pratat om det offentligt?
– Det kommer inte att få mig att ändra mig.