En helt nybyggd högstadieskola samt anpassningar av Astrid Lindgrens skola och Vimarskolan till ren F-6-verksamhet. Det var huvudspåret för Vimmerbys framtida skolor när kommunen presenterade det i höstas.
Satsningen på en helt nybyggd högstadieskola skulle vara den största i kommunens historia.
Men hur ska Vimmerby kommun klara av det här ekonomiskt?
– Vi har tittat på förstudien för skollokaler i tätorten och lagt ett skarpt uppdrag på att ta fram siffror på hur vi ska klara den här investeringen och frigöra kapitalet. En ny högstadieskola skulle, grovt räknat, kosta någonstans kring 400 miljoner kronor. Hur får vi tag i det? Det kan handla om att sälja tillgångar, låna eller blanda de två, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).
Men det är inte säkert att 400 miljoner kronor räcker.
– Det är väldigt grova siffror och beräkningar som gjordes förra året. Det vi har sagt är att det i alla fall inte ska överstiga en halv miljard kronor.
Tillgångar som kan säljas är skog och eventuellt byggnader, menar kommunalrådet.
– Vimmerby har ganska mycket tillgångar och en god soliditet.
Mycket högre driftkostnader
En annan svår fråga är hur man ska klara av de nya driftkostnaderna. I nuläget kostar högstadieskolorna i Vimmerby 14 miljoner i drift årligen. Med en ny högstadieskola och renovering av AL-skolan skulle driftkostnaden uppgå till 38 miljoner.
– Det är 24 miljoner kronor mer i driftkostnad och det är en delikat uppgift att frigöra kapital för det, säger Käll.
Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger att de ökade driftkostnaderna beror på en extra matsal, mer yta att städa samt kapitalkostnad.
– Det är inte så att skolan blir dyrare genom fler lärartjänster eller mer administration, säger hon.
Att inte göra något även om prislappen är hög finns inte med som alternativ.
– Det finns inget nollalternativ. Ett alternativ kan vara att bygga om AL-skolan plus en ny särskola. Den skulle då ligga vid Vimarskolan och beräkningar på en ny särskola ligger på 100 miljoner kronor. Dessutom har vi då ombyggnationer som måste till för att AL-skolan ska bli en bättre fungerande skola. Oavsett hur vi gör så har vi mycket spännande framför oss. Det är positivt att satsa på skolan, men vi måste ha råd med det.
"Tar minst ett år"
Närmast ligger nu att få reda på vad de två alternativen kommer innebära ekonomiskt.
– Vi måste få veta det för att kunna bestämma hur vi ska hantera det, säger Ola Gustafsson (KD), ordförande i samhällsbyggnadsutskottet.
När kan ni få veta kostnaderna för alternativen?
– Under hösten hoppas vi på. Vi har bett om svar i oktober om det är möjligt. Ser vi då att det här är möjligt, då kommer vi att gå vidare och då tar vi ett investeringsbeslut, säger Käll.
Själva tidsplanen vill man inte säga något om.
– Det ska till en ny detaljplan först och det tar minst ett år. Sedan ska det projekteras, upphandlas och eventuellt överklagas. Det är ganska många år framåt, säger Marie Nicholson (M) och fortsätter:
– AL-skolan har diskuterats i 15 år och vi måste ta ett beslut. Då kanske de som går på lågstadiet nu kan få uppleva en ny högstadieskola.
"Ingen koll"
I januari i år meddelade kommunledningen att man valt att gå vidare med området mitt emot Vimarskolan, på den andra sidan av Lundgatan, för en ny högstadieskola.
Vänsterpartiet är tveksamma till att det finns ekonomiska möjligheter att bygga en ny högstadieskola.
– Just nu har vi ingen koll på finansiering av det här över huvud taget. Innan vi har en sådan plan kan inte något beslut fattas. Vi måste veta hur det ska gå till långsiktigt först, säger Lars Johansson (V).