Annons:

Sök

Annons:

60 miljarder ska föras tillbaka till hushåll och företag –

Tomas Kronståhl och Helen Nilsson är positiva till att regeringen vill ge 60 miljarder i stöd till elkunderna. Foto: Ossian Mathiasson

60 miljarder ska föras tillbaka till hushåll och företag – "Behöver få till mer elproduktion"

Regeringen vill att Svenska kraftnät ska använda 60 miljarder kronor för att kompensera hushåll och företag för höga elpriser. S-politikern Tomas Kronståhl är nöjd med lösningen. 
– Det var det bästa på väldigt länge, säger Tomas Kronståhl, som kandiderar för ny period i riksdagen. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Regeringen vill införa ett nytt högkostnadsskydd för att kompensera hushåll och företag som drabbas av höga elpriser. Totalt handlar det om 60 miljarder kronor som ska föras över från Svenska kraftnät till hushållen och företagen.

– Jag tycker att det är fantastiskt bra och väldigt annorlunda jämfört med tidigare förslag. Jag var kritisk till det vi fick i vintras när vi hade höga elräkningar och det togs skattemedel för att skjuta till mer pengar till elbolagen som redan tjänade pengar, säger Tomas Kronståhl.

Pengarna ska komma från de så kallade flaskhalsintäkterna som uppstår när elen ska överföras från ett elområde till ett annat och där priserna skiljer sig åt. 

Svenska kraftnät ska senast den 15 november presentera en modell för utbetalning och pengarna tas inte ur statskassan.

– Svenska kraftnät har 80 miljarder kronor i vinst bara i år. Regeringen ger dem i uppdrag att återbetala 60 miljarder kronor av sin vinst, 30 miljarder till privatpersoner och lika mycket till företag, säger Kronståhl.

Riktad återbetalning

Det är elområde tre och fyra som har de absolut högsta kostnaderna och Kronståhl är hoppfull om att man kan få till en riktad återbetalning till de som har betalat in mest pengar. Förslaget har sågats av en del andra partier och experter som menar att det bidrar till ökad konsumtion av el och att man istället bör sänka skatten på el. 

– Om man sänker skatten slår det likadant över hela Sverige och då minskar man också intäkterna till staten. Det är bra att vi inte tar av statskassan utan att det sker en återbetalning för de som har tjänat på det, vilket är klokt och rimligt. Det är positivt att det kommer vara riktat till de som har betalat mest och då är det kunder i elområde tre och fyra, säger Kronståhl och fortsätter: 

– Vi är den största leverantören av el till Europa och försörjer en ganska stor del av Tyskland med vår energi. Problemet är att vi inte har tillräckligt med energiproducenter i södra Sverige utan att vi har den största produktionen i norr. Batterifabriker byggs i Skellefteå och Falun och när de ska ha full effekt så kommer Norrlands el gå åt i just Norrland. Vi behöver få till mer energiproduktion i södra och mellersta Sverige och Tyskland måste också ta sitt ansvar, bli av med beroendet av den ryska gasen och se till att producera elen som de själva behöver. 

Elprisfrågorna är viktiga

Frågor om elpriser är viktiga för de som bor i Vimmerby, enligt Helen Nilsson, oppositionsråd för Socialdemokraterna i Vimmerby. 

– Vi är medvetna om att vi betalar dyra summor och ingen vet hur priserna kommer se ut i vinter, säger Helen Nilsson. 

30 miljarder kronor ska också fördelas till företagen i landet. 

– Här i Vimmerby kommun har vi företag som är väldigt energikrävande, både livsmedelsföretagen och metallföretagen. Det hjälper helt klart till om man vet att man kan få ersättning, säger Helen Nilsson.

"Skjuter till pengar där det behövs"

Tomas Kronståhl betonar vikten av att man inte får hamna i en situation där företag slår igen på grund av höga energikostnader. 

– Då skulle det drabba medborgarna ännu mer som har höga kostnader i hemmen, både för elen och för maten och allt runt omkring. Ska man drabbas av arbetslöshet på grund av det blir det en rejäl lågkonjunktur, säger Kronståhl och fortsätter:

– Denna satsning gör att vi skjuter till pengar där det behövs som mest. Det gör att vi kan hejda inflationen och folk behöver inte ha ont i magen och vara rädda för att gå ifrån sina hus och hem. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: