Lars Sandberg (C) ser redan nu mörkt på socialnämndens ekonomi inför 2023.
Mandatperiod efter mandatperiod. Koalition efter koalition. Ingenting verkar spela någon roll. Det enda man vet med säkerhet är att socialnämndens ekonomi är i fritt fall.
Budgetuppföljningen efter nio månader pekar mot ett underskott gentemot budget på 20,3 miljoner kronor. Dessutom, i samband med detaljbudgeten, varnar nu nämnden redan för att det är omöjligt att hålla sin budget nästa år.
"Socialnämnden aviserar till kommunfullmäktige att socialnämnden inte kommer att klara att hålla sin budget 2023", skriver man i budgetbeslutet.
– Vi är skyldiga att tala om vad vi tror och därför vill vi redan nu förvarna om det. Vi vet naturligtvis inte hur det kommer se ut med statsbidrag för nästa år, men det ser inte lovande ut. Vi går mot ett underskott på 20 miljoner kronor nu och de här posterna är det inte mer budgeterat för nästa år. Vi får inte mer pengar för att klara det nästa år. Att vi skulle lyckas avsluta samtliga placeringar är orimligt och jag skulle tro att det ligger i samma storleksordning nästa år vad gäller underskottet, säger socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C).
Som om inte det vore nog har nämnden dessutom fått ett effektiviseringskrav på 4,3 miljoner inför kommande år.
– Vi har inte fördelat det, utan lagt det som en minuspost på förvaltningsövergripande verksamhet i nuläget. Vi har inget som vi kan plocka bort som vi ser det i dag. Vi har gett förvaltningen i uppdrag att utreda effektiviseringsmöjligheter och titta på sådant som inte är lagstadgat. Man ska titta på det och samtidigt göra en konsekvensbeskrivning av det. Vad skulle konsekvensen bli i sådana fall, men vi vet inte om det leder till något. Men vi måste utreda det.
När ska ni få återrapportering på det?
– I februari nästa år förhoppningsvis.
För att få en budget i balans behöver ni hitta någonstans kring 24 miljoner med besparingskravet?
– Någonstans där ligger det, men vi vet inte hur statsbidragen kommer förändras. Det är ett jättetufft läge, men nu får vi börja i den här änden med att titta över det.
"Inget som går snabbt"
Att det har sett ljusare ut för nämnden under enstaka år under 2010-talet är inte en bild av verkligheten, menar Sandberg.
– Det är en sanning med modifikation. Det har varit lika illa tidigare, men då har det dolts av mycket pengar från Migrationsverket.
Orsaken till det förväntat stora underskottet under innevarande år ligger till största del på individ- och familjeomsorgen. Det handlar främst om placeringar av barn och unga som överskrider budget med drygt 17,7 miljoner kronor. Äldreomsorgen ser ut att göra ett underskott på 5,2 miljoner och det beror i första hand på ett ökat antal hemtjänsttimmar, där hemtjänsten står för 4,7 miljoner av underskottet. Även LSS-verksamheten överskrider sin budget med 3,7 miljoner kronor.
– Vi jobbar förebyggande hela tiden mellan socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden, men att vända den här utvecklingen är inget som går snabbt. Familjecentralen kommer vara positiv i det avseendet, men det är samma sak där. Det ändrar inte något nu direkt.
Får ni för lite pengar?
– Tittar man på själva kostnaden per brukare mot jämförbara kommuner så sticker vi inte ut. Vi har högre kostnader mot standardkommunen, men inte mot jämförbara kommuner.
Då får ni för lite pengar?
– Jag vill påstå att det är så. Det finns alltid möjligheter att se över hur man jobbar och göra något annorlunda. Men de här 20 miljoner beror till stor del på placeringarna av barn och unga. Jag ser fallen och kan inte säga att vi skulle kunna göra någon annan bedömning. Det är inga placeringar som sker i onödan.
Inga stora förhoppningar
I detaljbudgeten för 2023 fördelar nämnden 725 000 kronor för den nya familjecentralen. 3,2 miljoner går till vård- och omsorgsboenden och 4,4 miljoner läggs på hemtjänsten. Nämndens ram utökas med drygt nio miljoner inför nästa år, där en stor del är riktat till avtalsförändringar i form av sänkt veckoarbetstidsmått för nattarbete och höjd ob-ersättning samt att antalet äldre ökat. Men parallellt med det har nämnden alltså ett effektiviseringskrav på 4,3 miljoner kronor.
– När det gäller hemtjänsten, så ligger det med vaktmästare där också. Det handlar om att frigöra fler omsorgstimmar till verksamheten. Personalen ska inte behöva fundera över reparation av bilar eller besiktningar. Det är bättre omsorgspersonal får ägna sig åt omsorg. Samtidigt har vi inte mycket till val, för det saknas personal och då får vi göra vad vi kan.
Det finns möjlighet för den nya majoriteten att besluta om en ändringsbudget i december och fördela mer pengar till nämnden. Det har Lars Sandberg inga stora förhoppningar om.
– Om jag ser på det krasst, så är det samma pengar som finns att tillgå. Sedan kanske inte jag varit överens om att det varit rätt budgeterat, men läget är som det är.
Ser du större möjligheter till en ändringsbudget nu med S och V?
– Jag har inga stora förhoppningar om att vi ska få mer pengar.