Lars Sandberg (C) är förstås inte nöjd över kommunens placering i Hemtjänstindex.
Foto: Simon Henriksson
Hultsfreds kommun hamnar på en finfin 17:e plats. Västervik rankas som kommun nummer 59. Vimmerby? Tja, först på plats 206 av Sveriges 290 kommuner i en ny hemtjänstranking.
Den nya jämförelsen mellan landets kommuner går under namnet hemtjänstindex och är framtaget på initiativ av SPF Seniorerna och genomförs med stöd från Allmänna arvsfonden.
Indexet ska ge en helhetsbild av hur bra en kommun är på att leverera hemtjänst. I jämförelsen tittar man på allt från att behov av hemtjänst uppstår till ansökan, biståndsbeslut, uppstart och utförande av hemtjänst.
Placeringen är beklaglig läsning för Vimmerby kommun.
– Det ser inte så bra ut förstås. Det finns all anledning att fundera på vad vi kan förbättra, säger socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C).
Varför är Hultsfreds kommun så mycket bättre?
– Jag vet inte om det är så eller vad det är för orsaker bakom det. Hultsfred och Vimmerby jobbar ganska liknande och ligger nära varandra. Vi vet att lönerna i Hultsfred är lite högre, men jag vet inte om det är hela orsaken här.
Hur viktiga är de här mätningarna?
– Det finns inga mätningar som ger en fullständigt rättvis bild över hur det ser ut, oavsett om det är ett bra eller dåligt resultat. Det är en fingervisning och allt är inte toppen med en sådan placering.
"Klart det är oroande"
Så sent som i torsdags hade Kommunal bjudit in till ett nytt möte mellan medlemmar och politiker. Det gällde inte enbart hemtjänsten, men det är tydligt att det finns oroande signaler från medarbetare inom omsorgen.
– Vi vet en hel del saker efter de här mötena som har varit och det är saker vi tittar på.
Hur oroande är den här bilden?
– Klart det är oroande. Peter Fjällgård berättade att det var fyra som gick utbildningen till att bli undersköterskor senast. När han gick var det fulla klasser. Det är många färre som vill bli undersköterskor och det är slående. Det finns en jättekonkurrens om arbetskraften och det är inte bara omsorgen som behöver rekrytera. Men där behöver vi göra någon form av bättring.
Vad kan ni göra för att medarbetarna ska uppleva en förbättring?
– Det finns saker man kan titta på. En viktig sak är sjukskrivningarna och att få ned dem. Det går inte att plocka hem 80 miljoner bara sådär, men det går att plocka hem ett antal miljoner. Då kan man återinvestera det i verksamheten och det tror jag är en av de viktigaste punkterna. Det är inte en väg dit, utan det är många små saker man behöver göra för att få lägre sjukskrivningstal.
"Ingen snabb lösning"
Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har pratat mycket om de här frågorna i opposition. Lars Sandberg (C) svarar så här på frågan om han ser större möjligheter att vända utvecklingen nu när de tre partierna ska samarbeta.
– Jag ser inte att det kan bli så mycket mer pengar i budgeten eller så väldigt mycket större tillskott. Men alla idéer är bra och Vänsterpartiet genom Lars Johansson har mycket idéer. Alla kanske inte är genomförbara, men det är många idéer man kan vända och vrida på.
Kan det bli en ändringsbudget i december med mer pengar till omsorgen?
– Det är något vi får diskutera.
Är det aktuellt?
– Jag säger varken bu eller bä.
När kan den här utvecklingen som är nu vändas?
– Oavsett vad vi gör så hittar vi ingen snabb lösning att vända sjuktalen. Även om vi tillför mer pengar, så kommer det ta tid. I bästa fall kan vi se en förskjutning under mandatperioden i alla fall.
Hemtjänstindexet väger samman alla relevanta mätningar, fakta och statistik. Avsikten med indexet är att göra det enkelt för kommuner att se vad som krävs för att höja kvaliteten. Bäst i landet är Gnosjö och sämst är Ragunda i Jämtland.