Annons:

Sök

Annons:

Revisorerna om arbetsmiljön:

Revisionen konstaterar i sin uppföljning att det inte finns någon långsiktig plan för arbetsmiljön. Foto: MostPhotos

Revisorerna om arbetsmiljön: "Finns ingen långsiktig plan"

Den uppföljande granskningen av bristerna i arbetsmiljön i stadshuset är klar. Revisorerna kan konstatera att en del har gjorts – men också ett det saknas en långsiktig plan för arbetsmiljön.

Det var drygt ett år efter valet som Centerpartiets populära politiker Ingela Nilsson Nachtweij avgick som kommunstyrelsens ordförande. Hon gjorde det efter långt och hårt internt tryck från alliansen och efter att hon förbjudits att ensamt träffa tjänstemän under en period. 

I samband med det här blev kommundirektören Carolina Leijonram sjukskriven på grund av arbetsmiljöproblem. Under den långa processen som följde tog kommunstyrelsen beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för arbetsmiljöfrågor.

Dessutom genomförde kommunens revision en granskning som visade att det fanns stora brister i arbetsmiljön.

"I granskningen framgick bland annat att det fanns flera allvarliga brister kopplade till den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och att det fanns stora svårigheter i samverkan mellan samtliga parter. Efter genomförd granskning gjordes bedömningen att kommunstyrelsen inte haft en ändamålsenlig ledning av sin verksamhet", skriver revisorerna.

Bedömningen grundades på att samspelet med kommunstyrelsens ordförande och anställda i ledning och styrning inte fungerade.

"Inte heller fördelningen av ansvar och befogenheter fungerade. Vidare saknades en fungerande kommunikation mellan kommunstyrelsens ordförande och anställda i ledning. Det framgick även att kommunstyrelsen inte hade vidtagit åtgärder i tid för att hantera arbetsmiljöbristerna", skriver revisorerna.

Frågorna som ställdes

Nyligen kom en uppföljning på granskningen. Syftet med den uppföljande granskningen var att bedöma om kommunstyrelsen vidtagit åtgärder för att komma till rätta med påtalade brister i tidigare genomförda granskningar av arbetsmiljön.

I uppföljningen hade revisorerna fyra frågor: 

*Har ledamöter i kommunstyrelsen genomgått utbildning i arbetsmiljöfrågor?

*Har en översyn gjorts av styrande dokument avseende arbetsmiljön?

*Har fördelning av arbetsmiljöuppgifter förtydligats?

*Har kommunstyrelsen i övrigt genomfört de åtgärder som presenterades i styrelsens svar på granskningen?

Uppföljningen visar att det inte genomförts några externa utbildningar rörande arbetsmiljöfrågor. Däremot har kommunstyrelsens ledamöter genomgått ett antal kortare utbildningstillfällen med HR-chef. Samtliga ledamöter har också fått varsin bok rörande arbetsmiljöansvaret under 2019. 

På grund av pandemin genomfördes inte en planerad utbildning rörande riskbedömning.

Revisionen konstaterar också att kommunstyrelsen inte tagit fram en långsiktig plan för arbetsmiljöarbetet. På grund av covid-19 kunde inte heller ledarskapsutbildningen slutföras. Kommunstyrelsen har infört en ordinarie punkt rörande arbetsmiljön på mötesdagordningen. 

"Sedan 2019 genomförs även två gånger per år undersökningar kopplade till arbetsmiljö för varje förvaltning, vars resultat redovisas i kommunstyrelsen", skriver man vidare.

Kommunstyrelsen nöjd

Revisionens sammanfattande bedömning av uppföljningen är att de rekommendationer som revisorerna lämnade i huvudsak har följts. 

"Vi grundar vår bedömning på att det har gjorts en översyn av styrande arbetsmiljödokument och förtydligande kring arbetsfördelningen av arbetsmiljöuppgifter. Kommunstyrelsens ledamöter har genomgått ett antal mindre utbildningar som berör arbetsmiljöområdet med HR-chef. Det framgår att det till viss del gjorts insatser kopplade till arbetsmiljö, men att styrelsen inte har tagit fram någon långsiktig plan för arbetsmiljöarbetet", skriver revisionen. 

Kommunstyrelsen tycker att man har fått godkänt och valde tidigare i veckan att upphöra med den arbetsgrupp som tillsattes i samband med den politiska krisen. Från och med årsskiftet ska arbetsmiljöfrågor åter ingå i den ordinarie ärendehanteringen på kommunstyrelsen.

– Vi har jobbat på med det här och haft en uppföljande granskning. Där ger revisionen oss godkänt på det vi gjort. Vi har tidigare sagt att vi avvaktar vad den uppföljande revisionen visar. Nu visar det sig att vi gjort ett okej jobb, fått upp rutiner för det här och gjort de saker som påtalats av revisionen. Då kan arbetsmiljöfrågan gå upp i normala rutiner och arbetsgruppen behövs inte längre. Det känns bra tycker jag, säger Jacob Käll i den HÄR artikeln.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: