Det har redan uppstått en spricka i oppositionen i Vimmerby kommun.
Foto: Ossian Mathiasson
Det är en helt ny majoritet som ska styra Vimmerby kommun de kommande fyra åren. I samband med att tilläggsbudgeten togs i måndags syntes en tydlig spricka i oppositionen.
Sedan tidigare stod det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna ingått en valteknisk samverkan. Utanför den samverkan står Sverigedemokraterna, som också sitter i opposition.
– Vi har försökt att föra diskussioner med Sverigedemokraterna och förhandlade med dem, men vi kom inte någonstans. Då hade vi inget annat alternativ än att gå samman ihop med Kristdemokraterna. Sverigedemokraterna hade sina ingångsvärden och var inte beredda att frångå dem alls. Det gjorde att vi inte kom någonstans i förhandlingarna, säger Niklas Gustafsson (M).
Sverigedemokraternas Emil Larsson ser lite annorlunda på förhandlingarna och menar att samtalen som strandat handlade om ett försök att bilda en majoritet.
– Det har inte varit några samtal om oppositionens sammansättning. Vi gick in i förhandlingarna med ganska låga krav och då kände vi inte att vi kunde backa från dem. Vi var intresserade av att få mer insyn och landade då in i att vi inte kom så långt i förhandlingarna.
"Blev väldigt överraskad"
Att det är en spricka i oppositionen uppdagades tydligt i måndags. Då presenterade M och KD en gemensam budget medan SD valde att helt avstå från beslutet.
Som om inte det vore nog valde Sverigedemokraterna att placera Vänsterpartiet före Moderaterna bland de ersättare som kommer kallas in när partiets representant inte kan delta i nämnder och styrelser.
Som ersättare för en SD-ledamot kommer först en sverigedemokrat, därefter en kristdemokrat och som trea i turordningen en vänsterpartist. Först därefter valde man att placera en moderat.
För både M och KD är SD nummer tre efter det egna partiet och det andra oppositionspartiet.
– Nu valde Sverigedemokraterna att göra så här med turordningslistan och det blir då tydligt att man inte vill ha en samlad opposition. Det är synd att vi inte kan få en samlad opposition, säger Niklas Gustafsson (M).
Blev du överraskad?
– Jag blev väldigt överraskad. Jag frågade till och med om det verkligen skulle vara så, men fick svaret att det skulle vara så.
Tror du att det var en markering från dem?
– Det är tydligt och tråkigt tycker jag. Det bygger inget samarbete att göra så. Vill man ha en stark opposition behöver man samarbeta. Då gör man inte så här.
"Delar en del mjuka värden"
Emil Larsson (SD) säger att hans parti gjorde ett ställningstagande.
– Det handlar om sakfrågor och ett ställningstagande gällande dessa. Det handlar både om föregående mandatperiod och det vi ser framåt. Vi delar en del mjuka värden med Vänsterpartiet, så det är inte mer än så.
Har det inget med M och KD:s valtekniska samverkan att göra?
– Det är klart att det kunde ha sett annorlunda ut. Nu blir det en delad opposition, men jag hoppas att vi kan komma fram till något gemensamt framöver.
Är det olyckligt att den här situationen har uppstått?
– Olyckligt vet jag inte. Det här är en ögonblicksbild just nu. Det är en lång mandatperiod och vi kommer säkert kunna samarbeta framöver, och då hitta gemensamma lösningar och förslag.
Niklas Gustafsson (M) tycker däremot att det är olyckligt.
– Vi får försöka jobba på att närma oss varandra under de här fyra åren. Men då gäller det att SD också vill vara med och bidra. Vårt samarbete med KD är ett givande och ett tagande. Båda bidrog till den här gemensamma budgeten. Det gynnar inte oss om ett parti inte vill bidra.
Fotnot: Artikeln har förtydligats och ett citat har korrigerats, då Sverigedemokraterna menar att inga samtal förts mellan partiet och Moderaterna kring att vara i opposition.