Lars Johansson (V) och Helen Nilsson (S) från den styrande majoriteten.
Foto: Arkivbild
Vid kommunstyrelsens första sammanträde för året tog man beslut om att anta nya lönepolitiska riktlinjer. Lönebildningsprocessen pågår under hela året och lönebildningen syftar till att stärka verksamheten och nyttja lön för att nå mål och önskvärda resultat samt att underlätta rekrytering och kompetensförsörjning.
Löneöversynsprocessen är en del i lönebildningen och det tillfälle då medarbetarens lön årligen ses över.
De lönepolitiska riktlinjerna ska ange grunden för hur kommunen arbetar med lönebildning och vilka målsättningar och ambitioner som finns kopplat till lön. Riktlinjerna ska också syfta till att trygga chefer i hur de hanterar lönesättning, både under en löneöversyn och vid nylönesättning.
"För att skapa ett gemensamt förhållningssätt i lönefrågor och för att tydliggöra ansvaret på olika funktioner i en aktiv lönebildningsprocess har lönepolitiska riktlinjer tagits fram. Kommunens lönepolitik ska vara tydlig, förståelig, väl känd och förankrad i organisationen. Lönepolitiken ska vara under ständig utveckling och anpassas till förändringar i organisationen och omvärlden", står det i protokollet.
– Det här handlar mycket om att få till en bra kompetensförsörjning, rekrytering och utveckling. Det handlar också om att behålla den personal och det finns nu inom de här riktlinjerna i det här dokumentet. Det ska bli en tydlighet, både för chefer och anställda kring hur vi sätter löner och vad som gäller för lönesättande chefer, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S).
Dokumentet har saknats
Ett dokument likt det här har saknats tidigare.
– Nu får vi det här svart på vitt och själva dokumentet har vi saknat. Det finns alltid förbättringsområden och mycket handlar om kommunikation, både för den som sätter och får lönen. Nu finns det ett mål, säger Lars Johansson (V).
I många mätningar genom åren har kommunen hamnat lågt när det gäller löneläget.
– Det här handlar inte om nivåerna, utan mer om själva processen. Hur och varför man gör det.
– Men potten att fördela är en prioriteringsordning som vi tittar på varje år när man sätter lönerna. Vilka är viktigast att prioritera nu? Var fattas det folk? Vilka är det dags för att få höjda löner? Men det är ett annat spår. Det var ju en del särskilda lönesatsningar förra året, säger Helen Nilsson.