Annons:

Sök

Annons:

Då drar budgetprocessen igång på allvar – alla partier får vara med

Majoritetens Lars Johansson (V) och Helen Nilsson (S). Foto: Arkivbild

Då drar budgetprocessen igång på allvar – alla partier får vara med

Sverigedemokraterna sitter inte med i kommunstyrelsens arbetsutskott. Partiet får ändå ha med en representant i budgetberedningen.
– Det är viktigt att alla får vara med i processen, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kommunens ekonomi är ansträngd och det ser illavarslande ut för både 2023 och 2024. Den kommande budgetprocessen inför nästa år blir förstås betydelsefull och nu har kommunstyrelsen tagit beslut om hur den ska se ut. 

Samtliga partier i kommunstyrelsens arbetsutskott, vilka är alla utom Sverigedemokraterna, ska sitta med i budgetberedningens grupp. Men även SD kommer få ha en representant i gruppen.

– Alla politiska partier får vara med i processen. Som majoritet har man tillgång på ett annat sätt, men vi tycker det är viktigt att oppositionen också får insyn i det här arbetet, säger Lars Johansson (V).

Budgetprocessen inför 2024 inleds inleds med en upptaktsträff den 1 mars i år. Under våren kommer två sammanträden att genomföras, enligt den tidsplan som antogs i kommunstyrelsen.

– Det påminner ganska mycket om förra året. Ser vi att vi skulle behöva ha fler dagar, så är det inga problem. Då ser vi till att det blir möten, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Uppstartsmöte med SKR

Under hösten fortsätter sedan arbetet med budgeten inför kommande år. Ett första uppstartsmöte, med Sveriges kommuner och regioner, SKR, hölls redan den 11 januari.

– Det handlar om en uppstartsutbildning med 45 deltagare. Det var politiker, tjänstemän och representanter från de kommunala bolagen som deltog. Det är två erfarna och duktiga kommunmänniskor som var här från SKR och vi ser gärna att de återkommer längre fram också. Det kostade inte kommunen något förutom vår tid.

Lars Johansson (V) säger att mycket nu handlar om att skapa en samsyn.

– Vi behöver bli ännu bättre, både hela kommunen och våra bolag, på att dra åt samma håll. Det är en tuff ekonomisk tid framåt, där vi sannolikt är tvungna att göra prioriteringar. Då behövs det inga konflikter mellan olika avdelningar, utan vi behöver prata mycket om dialog. Det gjorde den tidigare majoriteten också, men nu handlar det om att skapa samsyn och dialog mellan hela kommunsfären såväl som med näringsliv, föreningsliv och kommuninvånarna. Det är mer det som det handlar om än att gå igenom siffrorna en gång till. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: