Annons:

Sök

Annons:

Moderaterna har tappat flest politiker:

Marie Nicholson (M) tror att sociala medier har spelat en stor roll för att många politiker lämnat politiken.

Moderaterna har tappat flest politiker: "Att bli uthängd avskräcker många"

Var tredje invald fullmäktigeledamot har lämnat kommunfullmäktige sedan valet. Moderaterna har tappat hälften av sin fullmäktigegrupp.
– Att det i början av mandatperioden var tråkig stämning i politiken har påverkat, säger Marie Nicholson, gruppledare för Moderaterna i fullmäktige.

Fem av tio de moderater som valdes in i kommunfullmäktige efter valet 2014 har lämnat sin post. 

Det innebär att hälften av de moderata politikerna har försvunnit – vilket är flest av de partier som är representerade i kommunfullmäktige. Totalt har var tredje fullmäktigeledamot lämnat sin position sedan valet. Få kommuner i Sverige har sådana siffror. 

– Det känns som att jag har pratat om det här många, många gånger. När det gäller vår grupp är det högst individuellt varför man lämnar politiken. Det kan vara nytt jobb, att familjen tar tid och framför allt när man är yngre och har barn och så kan det vara så att man inte har lust längre. I början av mandatperioden var det tråkig stämning i politiken och det påverkade, säger Moderaternas gruppledare Marie Nicholson. 

"Fel att lämna rent generellt"

Att lämna ett förtroendeuppdrag tycker Marie Nicholson generellt är fel.

– Det är godtagbara anledningar, men generellt sett så är det fel att lämna ett förtroendeuppdrag. Har man ställt sig på en lista till ett val och sagt att man vill ha medborgarnas förtroende de närmaste fyra åren, då ska man ta det på allvar, tycker jag. Jag tycker att man inte ska ta det så lätt. Jag pratar med människor som kommer in i politken om det, att det är bättre att trappa ned i tid än att man hoppar av. 

Har man tagit det för lätt inom Moderaterna?

– Det kan jag inte svara på. Det är individuella anledningar, men däremot har vi haft diskussionen varje gång någon har sagt att man måste lämna. Är det så att du kan trappa ned i tid i stället, försöker jag.

Hur mår Moderaterna i Vimmerby kommun?

– Vi mår bra. Vi har lyckats rekrytera nya under mandatperioden och det måste man också titta på. Vi har flera unga kvinnor som kommit in och fler på gång. Vi har gjort en resa, men vi står bra till.

Utöver de fem ledamöter Moderaterna tappat helt har även Morgan Esping tagit timeout. Den har pågått i ett par år nu. 

– Det är ett gott exempel på någon som inte lämnat sin plats. Han är välkommen på alla gruppmöten och får ta del av all information. Av olika anledningar deltar han inte aktivit på fullmäktigesammanträdena, men han sitter kvar på den post han sa i valet att han ville ha, och det tycker jag är bra. 

"Avskräcker många"

Att få personer att ställa upp politiskt blir svårare och svårare, säger Nicholson.

– Det upplever alla partier. Jag tror att man är utsatt på ett sätt som man inte har varit tidigare, på grund av sociala medier. Oavsett vad man gör och oavsett vilket beslut man tar så får man negativa kommentarer. Skulle vi gå ut och säga att alla får 10 000 kronor i semesterpengar, så skulle det finnas någon som tyckte att det var förfärligt. Det spelar ingen roll och det gör att man kan känna sig uppgiven. Att man blir uthängd i sociala medier avskräcker väldigt många. De smartaste av oss undviker att ens titta på Facebook när det är någon speciell nyhet. 

Hon tror att sociala mediers påverkan även nått utanför den världen. 

– Det har också gjort att människor blivit mindre försiktiga när man talar direkt till politiker, tror jag. Det är mer hot och mer hatkampanjer i verkliga livet. Det tror jag är ett jätteproblem för demokratin. Toleransen bland politiker har ökat och jag tror att politiker kan räkna med att det kommer. Vi pratar om att ha en nolltolerans, men vissa har inställningen att man kanske får ta det. 

Hur ska man kunna locka fler?

– I vår grupp har vi jobbat med att man måste ha förståelse för att alla inte lever för politiken. Vissa, eller de flesta, har andra jobb och andra fritidsintressen. Det kan inte vara så att man ger fingret, så tar vi hela handen. Man måste vara okej med att man verkligen är fritidspolitiker och ställer upp en kväll i månaden. Man måste ha respekt för människor som säger att de inte har hur mycket tid som helst. Vi har jobbat med det i vår grupp att det är okej att inte alltid dyka upp eller att gå lite tidigare från ett fullmäktige. Hellre det än att man inte engagerar sig alls. 

"Annan atmosfär"

Marie Nicholson känner dock att situationen inom Vimmerbypolitiken går åt rätt håll igen efter några tuffa år. 

– Det är stor skillnad i hur man blir bemött. Vi sitter i samma båt och det känns som att många inser att det är ett svårt uppdrag och det finns en förståelse för det. Vi har en respekt och vänskap mellan oss politiker i Vimmerby. Atmosfären har blivit väldigt mycket bättre den senaste tiden och det känns positivt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: