Annons:

Sök

Annons:

KD går vidare med förslag från Nathea Anemyr – lämnar in motion

Kristdemokraterna Nina Gustafsson, Ola Gustafsson och Gudrun Brunegård står bakom motionen. Foto: Josefine Antonsson/Pressbild

KD går vidare med förslag från Nathea Anemyr – lämnar in motion

På internationella Downs syndrom-dagen lämnar Kristdemokraterna in en motion om kulturella aktiviteter för personer med funktionsnedsättning. Uppslaget till motionen kommer från ett förslag från Nathea Anemyr, som uppmärksammats mycket för sin kamp för att lyfta funktionshindrades rättigheter. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Kristdemokraterna skriver i sin motion att det borde vara självklart i ett modernt samhälle att var och en får förutsättningar att utveckla sina styrkor och får möjlighet till en meningsfull och stimulerande fritid. 

"Kultur i dess olika former kan vara ett viktigt hjälpmedel för såväl rekreation och självförverkligande som ett sätt att uttrycka sig. Dessutom är kultur bra för den psykiska hälsan", skriver KD i sin inlämnade motion.

Partiet hänvisar också till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det handlar om en artikel i konventionen som handlar om deltagande i kulturliv, rekreation, fritidsverksamhet och idrott. 

Lämnar in motion

KD skriver vidare att man imponeras av paraolympikernas idrottsprestationer, rycks med i den pura glädje som Glada Hudik-gänget förmedlar och är stolta över den inkluderande verksamhet Vimmerby IF har.

"Men vilka kulturella utrycksformer erbjuds de personer med funktionsnedsättningar som bor i Vimmerby kommun?" frågar sig partiet. 

De anser att det är på tiden att personer med funktionsnedsättningar får möjlighet att utbilda sig och jobba inom kulturen.

"Många kommuner jobbar med musik och rörelse och teater för personer som inte klarar av ett jobb men som kan utvecklas på andra sätt. Vimmerby har goda förutsättningar, inte minst genom kommunens fina kulturskola. Kommunen skulle kunna ta kontakt med Glada Hudik för att få hjälp att starta en teater eller musikalskola för vuxna med funktionsnedsättning. Tänk om Vimmerby kunde genomföra en kulturell satsning likvärdig Glada Hudik eller kanske en musikallinje för unga vuxna med funktionsnedsättning!", skriver KD-företrädarna.

Kristdemokraterna vill nu därför att kommunfullmäktige utreder möjligheten att utveckla kulturella aktiviteter, rörelse och dans för unga och vuxna personer med funktionsnedsättning, utifrån ett helhetsperspektiv omfattande både fysiska, psykosociala och kulturella aspekter. 

Passar utmärkt

Idén till motionen kommer ursprungligen från ett förslag från Nathéa Anemyr, som länge uppmärksammats för sitt sätt att lyfta funktionshindrades rättighet och värdighet. Hon har gjort sig känd under internationella Downs syndrom-dagen, då väldigt många väljer att rocka sockorna. Nathea Anemyrs syster Noelle har Downs syndrom.

– Därför passar det alldeles utmärkt att lämna in motionen just i dag, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: