Annons:

Sök

Annons:

Kommunalrådet om stora ökningen av medarbetare:

Helen Nilsson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

Kommunalrådet om stora ökningen av medarbetare: "Har väldigt många skolor"

Från 2014 till 2022 har det blivit 359 fler årsarbetare i Vimmerby kommun. Varför måste kommunen se över, menar kommunalrådet Helen Nilsson (S).
– Vi har många verksamheter och det kostar, säger hon.

Annons:

År 2014 hade kommunen 1 226 årsarbetare. 2022 var det 1 585. Ökningen är ordentlig på knappt tio år. Det är siffror som kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) reagerar på.

– Vi måste se över grundligt var det har vuxit och varför. Har vi ökat upp verksamheten och utökat verksamheten – då krävs det mer folk. Har vi inrättat mer stöd och hjälp i skolor och så vidare – då krävs det också mer folk. Vi vet att det kommer öka ännu mer, både med den nya förskolan och vård- och omsorgsboendet. Det står inte stilla och personal kostar, säger hon.

Är det inte en anmärkningsvärd ökning?

– Jag kan inte säga det. Man får titta på det och jämföra sig med andra kommuner. Det hoppas jag att man gör och det får varje nämnd och förvaltning göra. Finns det något vi kan göra annorlunda? Att effektivisera behöver inte innebära att det blir sämre. Vi måste överleva och då måste vi ha en strategi för att överleva. 

Finns det något tak för hur många medarbetare det kan bli i en kommun av Vimmerbys storlek?

– Nej, allt handlar om personaltätheten och jämförelser med andra kommuner. Vi har ganska många verksamheter, både förskolor och skolor. Sådant kostar. 

Är det ett problem att ni sagt att ni inte rör några skolor den här mandatperioden?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi har tagit det beslutet gemensamt. Samtidigt måste det vara bra skolor. Är det ingen bra skola både måste man och ska man höra av sig. Vi kommer inte lyfta det per automatik, det har vi sagt att vi inte ska göra. Men är det för få elever så att det inte blir bra, då ska man höra av sig. Man ska vara medveten om att det är en stor kostnad. 

"Medborgarna har sagt sitt"

Helen Nilsson (S) säger att flera tuffa år är att vänta för kommunen.

– Varannan kommun lägger en minusbudget och vi kommer gå in ett osäkert 2024. Hur kommer omvärldsbilden se ut?

Hade vi varit i ett annat läge om S och M fått som ni velat i skolfrågan 2015?

– Jag kan inte svara för det. Jag har inget facit på det som inte hänt.

Vi ser att ett flertal andra kommuner diskuterar och går fram med förslag om att lägga ned skolor nu. Utifrån det ekonomiska läget – kan det inte bli ett problem för er att ni lovat att inte röra några skolor?

– Jo, säkert. Men medborgarna har sagt sitt. Man vill ha så här många skolor i vår kommun och vi ligger nog bland de högsta i Sverige. Men det är vad vi har lovat. Vi har också väldigt stora kostnader i socialnämnden och ligger ganska rejält över medelvärdet i standardkostnader. Men det finns inga pengar att hämta. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: