Annons:

Sök
Effektiviseringarna klubbade – så påverkas tåg- och busstrafiken

En mängd tågavgångar kommer ersättas med buss på Tjustbanan. Nu är beslutet klubbat. Foto: MostPhotos

Effektiviseringarna klubbade – så påverkas tåg- och busstrafiken

På onsdagen tog kollektivtrafiknämnden beslut om en rad effektiviseringsåtgärder för Tjustbanan och busstrafiken i Kalmar län. Att minska antalet tågavgångar på Tjustbanan ska ge en besparing på cirka 15 miljoner kronor per år.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Redan under tisdagen meddelade majoriteten i kollektivtrafiknämnden att ett flertal effektiviseringsåtgärder skulle klubbas på onsdagens sammanträde. 

Nu har effektiviseringsåtgärderna godkänts. 

Stora kostnadsökningar för drivmedel är den främsta orsaken till de stora underskotten i kollektivtrafiken. För 2022 rapporterade KLT ett underskott på 95 miljoner kronor. Prognosen för år 2023 är ett underskott på närmare 82 miljoner kronor. 

Nu kommer åtgärder att genomföras för både tåg- och busstrafiken.

Flera avgångar ställs in

Tjustbanan som dragits med både kvalitetsbrister och inställda tåg får nu klart färre avgångar. Regionen skriver i ett pressmeddelande att många av problemen kan kopplas till bristfälligt underhåll av järnvägen, vilket leder till nedsatta hastigheter på banan samt stopp i tågtrafiken. 

Ett flertal avgångar på Tjustbanan, som går mellan Västervik och Linköping, kommer på kort sikt ersättas med buss. Minskat antal tågavgångar ska minska belastning på järnvägen till dess att Trafikverket rustat upp banan.

På vardagar kommer antalet avgångar minska från 16 till sex. Tre avgångar går från Västervik och tre från Linköping. På lördagar går det från tolv till fyra avgångar och på söndagar från 14 till fyra. 

"Tågavgångarna som dras in kommer att ersättas med buss på ungefär samma avgångstider. Tidtabellen för bussarna anpassas så att byte till tåg i Linköping är möjligt", skriver man i pressmeddelandet.

Justeringen ska medföra en besparing på cirka 15 miljoner årligen. Tidigast i augusti 2023 kommer förändringarna ske. 

Busslinjer kommer dras in

Vad gäller busstrafiken kommer avgångar med färre än fem resenärer per avgång att omformas eller dras in. Det kommer att ske i samband med tidtabellskiftet i augusti i år. Justeringarna ska innebära en besparing på cirka 1,9 miljoner kronor. 

Vilka avgångar och linjer som kommer påverkas presenteras i juni 2023. 

I kollektivtrafiknämnden reserverade sig Moderaterna och Kristdemokraterna mot besluten om effektivisering i tågtrafiken och busstrafiken till fördel för egna effektiviseringsåtgärder som man presenterade i februari. Sverigedemokraterna reserverade sig också till förmån för förslaget från M och KD. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: