Annons:

Sök

Annons:

Nu är årsredovisningen klar – resultatet kraftigt sämre än förväntat

Helen Nilsson (S) är bekymrad över det ekonomiska läget i kommunen. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Nu är årsredovisningen klar – resultatet kraftigt sämre än förväntat

Kommunens årsredovisning för 2022 är ingen rolig läsning. För kommunen är resultatet -3,8 miljoner medan den för kommunen samt kommunkoncernen är 31,2 miljoner kronor.
– Helhet är ändå plus även om det är långt under budget, säger Helen Nilsson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Det finns oroande signaler för kommunens ekonomi för både 2023 och 2024. Det gångna året blev också det första med minusresultat för kommunen sedan mitten av 2010-talet. 

Årsredovisningen som upprättats visar att kommunen gör ett resultat på minus 3,8 miljoner kronor, vilket är 23,8 miljoner sämre än budgeterat. I höstas såg det dock ännu värre ut, men ett sent börslyft gjorde att det stannade vid -3,8 miljoner kronor vid årets slut. Det är samtidigt börsen som är en stor orsak till att resultatet ser så annorlunda ut jämfört med de senaste åren.

Årets resultat är fjärran från det ekonomiska plusresultatet på 63,8 miljoner kronor för 2021. 

– Vi har fokus på ekonomin och vi gjorde minus under 2022. Det är minusunderskott 2023 också enligt prognosen, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Klarar balanskravet

Även om kommunen slutredovisar ett negativt resultat för förra året klarar man balanskravet. Även avstämningen mot kommunallagens balanskrav visar att kommunens ekonomi är i balans. Det genomsnittliga resultatet under de senaste fem åren ligger på 27,8 miljoner kronor.

– Orealiserade förluster i värdepapper får räknas bort i resultatsammanställningen, säger Jacob Käll (C), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

– Att vi inte behöver räkna med den dåliga utvecklingen på börsen gör att vi inte behöver göra något återställande, säger Helen Nilsson (S). 

Att primärkommunen går minus beror till stor del på stora underskott för både socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden. För socialnämnden handlar det om -18,7 miljoner kronor och för barn- och utbildningsnämnden -8,6 miljoner kronor. 

– Våra verksamheter går med kraftigt minus och därför går vi minus i primärkommunen.

"Bolagen går bra"

Resultatet för kommunkoncernen som helhet visar ett plusresultat på 31,2 miljoner kronor. Det beror till största del på VEMAB:s historiskt höga plusresultat på 38,4 miljoner kronor.

– Helheten, för hela koncernen, är plus även om det är långt under budgeterat. Vi ser att bolagen går bra, alla utom fibernät, som får ett tillskott från moderbolaget VKF. Vi ser att vi fortsatt måste se över ekonomin och hushålla med våra pengar. Förutsättningarna för 2023 och 2024 ser inte så goda ut, säger Helen Nilsson.

Den totala låneskulden i kommunen uppgår till 506,8 miljoner kronor och för kommunkoncernen, alltså inkluderat även bolagen, rör det sig om 1,6 miljarder kronor.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: