Annons:

Sök
Kommunalrådet spår uppsägningar efter vårbudgeten:

Helen Nilsson (S) tycker att regeringen sätter kommunerna i skiten. Foto: Simon Henriksson/Mostphotos

Kommunalrådet spår uppsägningar efter vårbudgeten: "Sätter oss i skiten"

Vårändringsbudgeten sätter kommunerna i skiten. Det säger kommunalrådet Helen Nilsson (S) som spår kraftiga nedskärningar.
– Det är kristider, men vi får inga tillskott, säger hon.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Det blev inga mer pengar till de hårt pressade kommunerna och regionerna i regeringens vårändringsbudget, som kom i början av veckan.

Marie Nicholson (M), riksdagsledamot från Kalmar län, försvarade budgeten. 

– Vi har ju satsat i årets budget som ligger, det här är bara vårändringsbudget. I årets budget, som nu är ute i kommunerna och regionerna, har vi satsat 12 miljarder på välfärden. Det är en historisk stor satsning. Sen är det naturligtvis så att både hushåll, kommuner och regioner drabbas utav den höga inflationen och det höga kostnadsläget, vi kan inte kompensera för allting, säger Marie Nicholson.

Riskerar inte det här att innebära kraftiga nedskärningar i flera kommuner?

– Det kommer säkert innebära nedskärningar, men vårändringsbudgeten resulterar inte i det. Det är det ekonomiska läget som innebär att det är tuffa tider i kommunerna. Vår prioritering inför regeringen är att se till att komma till rätta med den höga inflationen, och det kommer det fortsatt vara. 

Delar inte den bilden

Kommunalrådet i Vimmerby, S-politikern Helen Nilsson, delar inte hennes bild.

– Nej, det gör jag verkligen inte. Man har vetat länge att det ska bli dåliga tider. Då kan jag inte förstå att man lagt den budget man har lagt. Inflationen och lågkonjunkturen slår hårt mot många. Den här budgeten sätter oss – kommuner och regioner – i skiten. 

På vilket sätt?

– Vi får inget mer. Vi är i kristider, men får inga tillskott. Vi klarar inte av att göra det vi har satts att göra. Det finns inga pengar till kommunerna och fanns knappast i höstas heller. Vi hade satsat betydligt mer på både kommuner och regioner. När det blåser ska staten stå stark och hjälpa till. Det är nu regeringen bör göra det. 

Hur mycket hade ni behövt?

– SKR hade någon uträkning om 24 miljarder. Räknar man om det hade det inneburit 20-24 miljoner kronor för oss. Nu får vi tre om man räknar både hösten och våren tillsammans. Det är inte ett bra ledarskap från regeringen. Man tar inte chansen att prioritera kommuner och regioner i vårändringsbudgeten och det kommer drabba både kommuner och regioner hårt. 

Vad innebär det här?

– Det är välfärden – äldreomsorgen och skolan – som drabbas. Det är åtstramningar och inget annat att prata om. Vi har de pengar vi har. 

Vad kommer det innebära här?

– Det kan bli tal om att effektivisera i verksamheterna. Det är inget kul att landa i, men det är så det är. 

Kan det handla om att stänga skolor eller lägre personaltäthet?

– Det kan det innebära, i alla fall lägre personaltäthet. Men det är det sista man vill. Det är välfärden vi är satta att sköta, men nu får kommunerna och familjerna ta smällen. Det blir inte bra för någon.

Tuff budget – som inför 2015?

Arbetet med budgeten inför nästa år är igång och det var vid den här tiden för nio år sedan som den mycket omskrivna budgeten från S och M presenterades. Den innehöll ett flertal skolnedläggningar samt en rad andra nedskärningar, bland annat på kosten inom äldreomsorgen. 

Ett stort antal sparförslag drogs dock tillbaka i slutändan.

– Vi har redan stora underskott och får vi inga tillskott måste vi titta på vad vi kan göra. Vi är inte ensamma om det här, men vi måste se över var och inom vad vi kan spara. Det är problem för många kommuner.

Hur pass nära är det att det blir en lika allvarlig budget som inför 2015?

– Den budgeten var väldigt återhållsam och vi tog ett investeringsstopp. Nu har vi påbörjade investeringar som vi ska fullfölja. Vi har börjat nu och ingenting kan göras ogjort. Vi kommer sitta ned, men vad man än gör så får det konsekvenser. Det är en krishantering som pågår nu. 

Hur pass nära är det en sådan budget igen?

– Jag har inte det helt klart för mig. Jag vet bara att 2024 blir ännu tuffare. Först ska vi klara av 2023 också och även 2025 kommer bli tufft. Jag ska ta del av uträkningarna som Roger (Sjögren, ekonomichef) gör och vi får återkomma om det.

"Småpengar det handlar om"

I slutet av maj tas budgeten inför nästa år i kommunstyrelsen. 

– Vi gör så gott vi kan, men det är tufft. Det är det. 

I slutet av april kommer också en ny skatteprognos.

– Vi får hoppas att den kan ge oss lite mer, men vi har så mycket underskott i våra verksamheter att det är småpengar det handlar om. 

Har du någon förståelse för att regeringen lägger en försiktig budget för att inte spä på inflationen?

– Jag förstår att man inte dräller med pengarna, men välfärden måste man satsa på. Det handlar om överlevnad för kommunerna. Så det var verkligen ingen bra budget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: